talks, colleges, festivals en meer

ons kennis & debatprogramma
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Locatie
Cloud Nine
Attend
Facebook-event
Brenda Mathijssen

Brenda Mathijssen is religiewetenschapper, thanatoloog en universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij bestudeert de menselijke omgang met de dood in hedendaags Europa. Zij doet etnografisch onderzoek naar diverse uitvaart en rouwpraktijken, zoals crematierituelen, duurzaamheid en de dood, religieuze diversiteit, en relaties tussen de doden en levenden. Ze schreef meerdere boeken en artikelen, waaronder Dood. Wegwijs in de Nederlandse Uitvaartcultuur (Parthenon, 2017) en maakte een lesmodule voor VWO 3 en 4  over het bestuderen van begraafplaatsen

Jan Geurtz

Jan Geurtz is een Nederlands schrijver, leraar in het Tibetaans Boeddhisme en studeerde orthopedagogiek, onderwijskunde en wetenschapsfilosofie. Hij schreef meerdere boeken waaronder de bestsellers ‘Verslaafd aan Liefde’, ‘De opluchting’ en de ‘Verslaving voorbij’. Zijn laatste boek dat uitkwam is ‘Wijzen naar de maan’ waarin Jan met korte -deels autobiografische- verhalen laat zien hoe spiritualiteit zich in het alledaagse leven van een mens kan ontwaken en ontwikkelen.  Hij geeft cursussen en retraites om mensen fundamenteel anders naar zichzelf en het leven te laten kijken. Jan maakt hierbij gebruik van meditatie en wijsheden uit zowel de oosterse filosofie als de westerse psychologie.

Het Zweefcafé: Over de dood

Met Jan Geurtz en wetenschapper Brenda Mathijssen

Geweest

Niemand ontkomt eraan: op een dag gaan we allemaal dood. Maar erover praten vinden we vaak lastig. Niets voor niets geeft de SIRE-campagne ons het volgende advies: "De dood. Praat erover, niet eroverheen." Het Zweefcafé volgt dit advies op. Hoe kunnen we op een andere manier praten over de dood? En wat gebeurt er daarna? Worden je karmapunten geteld aan het einde van de rit, treed je toe tot de hemel of de hel, of is er juist helemaal niets meer na het leven op aarde?

Religiewetenschapper Brenda Mathijssen (RUG) vertelt hoe wij in hedendaags Europa met de dood omgaan. Wat zegt bijvoorbeeld de uitvaartcultuur per land over onze relatie met Magere Hein? Jan Geurtz, schrijver en leraar Tibetaans Boeddhisme, bekijkt de zaak vanuit de spirituele kant. Leven we voort in het hiernamaals en heeft je gedrag in het heden hier invloed op?

Hoog tijd voor een goed gesprek tussen wetenschap en spiritualiteit over ons onvermijdelijke einde.

Op de foto: Brenda Mathijssen en Jan Geurtz

Over Het Zweefcafé
De huidige tijd vraagt ons om van alles tegelijk te doen. Carrière maken; relaties onderhouden; actief zijn op social media. 'Druk zijn' is de norm. Met als gevolg burn-outs, depressies en identiteitscrises. Kunnen we grip krijgen op de chaos die soms in ons hoofd ontstaat?

In Het Zweefcafé ontmoeten wetenschap en spiritualiteit elkaar voor een biertje. Voor iedereen die zingeving zoekt, maar een nuchtere kijk wil houden. Wat zijn gedachten? Hoe kunnen we onze concentratie verbeteren? Zijn dromen te verklaren? In Het Zweefcafé nodigen we gasten uit om te praten met elkaar en het publiek over ons brein, zingeving en meer.