talks, colleges, festivals en meer

ons kennis & debatprogramma
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Uitvoerenden
Brenda Mathijssen

Brenda Mathijssen is religiewetenschapper, thanatoloog en universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij bestudeert de menselijke omgang met de dood in hedendaags Europa. Zij doet etnografisch onderzoek naar diverse uitvaart en rouwpraktijken, zoals crematierituelen, duurzaamheid en de dood, religieuze diversiteit, en relaties tussen de doden en levenden. Ze schreef meerdere boeken en artikelen, zoals Dood. Wegwijs in de Nederlandse Uitvaartcultuur (Parthenon, 2017), ‘The human corpse as aesthetic-therapeutic’ (2021) en ‘Intersections of (infra)structural violence and cultural inclusion: the geopolitics of minority cemeteries and crematoria provision’ (2021). Ook maakte zij een lesmodule voor VWO 3 en 4  over het bestuderen van begraafplaatsen.

Jan Geurtz

Jan Geurtz is een Nederlands schrijver, leraar in het Tibetaans Boeddhisme en studeerde orthopedagogiek, onderwijskunde en wetenschapsfilosofie. Hij schreef meerdere boeken waaronder de bestsellers ‘Verslaafd aan Liefde’, ‘De opluchting’ en de ‘Verslaving voorbij’. Zijn laatste boek dat uitkwam is ‘Wijzen naar de maan’ waarin Jan met korte -deels autobiografische- verhalen laat zien hoe spiritualiteit zich in het alledaagse leven van een mens kan ontwaken en ontwikkelen.  Hij geeft cursussen en retraites om mensen fundamenteel anders naar zichzelf en het leven te laten kijken. Jan maakt hierbij gebruik van meditatie en wijsheden uit zowel de oosterse filosofie als de westerse psychologie.

Locatie
Cloud Nine
Attend
Facebook-event

Het Zweefcafé: Over de dood

Het café waar wetenschap en spiritualiteit elkaar ontmoeten voor een biertje

incl. servicekosten

Wat gebeurt er na het einde? Niemand ontkomt eraan; op een dag gaan we allemaal dood. Maar wat er daarna gebeurt weten we niet. Niemand kan het immers navertellen. Ongrijpbaar en mysterieus, dus. Is er een manier waarop we voortleven na de dood? Worden je karmapunten geteld aan het einde van de rit, treed je toe tot de hemel of de hel, of is er juist helemaal niets meer na het leven op aarde? Tijd om eens goed in dit onderwerp te duiken.

Wat kunnen experts ons vertellen over de dood? Wetenschapper Brenda Mathijssen (RUG) geeft ons een overzicht van wat de wetenschap ons kan vertellen over de dood: wat gebeurt er met ons lichaam en onze ziel, en hoe onderzoeken wetenschappers dat überhaupt? We bekijken ook hoe er vanuit spirituele kant naar de dood gekeken kan worden met schrijver en leraar in het Tibetaans-Boeddhisme Jan Geurtz. Jan schreef onder andere de bestsellers ‘Verslaafd aan liefde’ en ‘De opluchting’ en hij geeft cursussen en retraites om mensen fundamenteel anders naar zichzelf en het leven te laten kijken.

Samen met deze twee inspirerende sprekers onderzoeken we hoe de wetenschappelijke en spirituele kijk van de dood van elkaar verschillen en hoe ze verbonden zijn. Hoe ze ons troost en verlichting kunnen bieden bij dit lastige, maar onvermijdelijke laatste deel van ons leven.

Op de foto: Brenda Mathijssen en Jan Geurtz

Over Het Zweefcafé
De huidige tijd vraagt ons om van alles tegelijk te doen. Carrière maken; relaties onderhouden; actief zijn op social media. 'Druk zijn' is de norm. Met als gevolg burn-outs, depressies en identiteitscrises. Kunnen we grip krijgen op de chaos die soms in ons hoofd ontstaat?

In Het Zweefcafé ontmoeten wetenschap en spiritualiteit elkaar voor een biertje. Voor iedereen die zingeving zoekt, maar een nuchtere kijk wil houden. Wat zijn gedachten? Hoe kunnen we onze concentratie verbeteren? Zijn dromen te verklaren? In Het Zweefcafé nodigen we gasten uit om te praten met elkaar en het publiek over ons brein, zingeving en meer.

Zie ook

XTC: reguleren of annuleren?

Tijd voor een herziening van ons drugsbeleid?

Betweter Festival 2022

Science, Performance, Cinema & Experience

Het energievraagstuk: hoe voorzien we in onze energiebehoefte?

De Klimaat Helpdesk Live!