Talks, colleges, festivals en meer

ons kennis & debatprogramma
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Locatie
Cloud Nine

Zorgen over de zorg: Voorkomen is beter dan genezen

Is preventie het antwoord op de zorgcrisis?

Geweest

De afgelopen tijd is duidelijk geworden dat de zorg de patiëntenstroom bijna niet meer aankan. De oplossing ligt voor de hand: we moeten allemaal gezonder worden! Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het huidige volksgezondheidsbeleid legt veel verantwoordelijkheid bij het individu. Maar onze gezondheid wordt voor een groot deel beïnvloed door factoren waar we geen of weinig invloed op hebben. Het maakt nogal uit waar je woont – aan een drukke, vervuilde straat of onder een vliegroute bij Schiphol. En wat je sociaaleconomische status is – of je schulden hebt of twee banen hebt om rond te komen. De kansen op een gezond leven zijn in Nederland dus niet gelijk verdeeld.

In deze laatste editie van 'Zorgen over de zorg' onderzoeken we hoe we de volksgezondheid kunnen bevorderen, zonder groepen uit het oog te verliezen. Wat bepaalt een gezond leven? Hoe brengen we de verschillende factoren die daaraan bijdragen in kaart? En hoe kunnen we die informatie gebruiken om te voorkomen dat mensen patiënt worden? Met arts maatschappij & gezondheid dr. Marielle Jambroes (UMC Utrecht), epidemioloog prof. Roel Vermeulen (UU) en ervaringsdeskundige armoede en sociale uitsluiting Eugenie Mac-nack (UMC Utrecht).

Zorgen over de zorg
De toekomst voor de zorg ziet er donker uit. Toenemende vergrijzing, te dure medicijnenen overbodige behandelingen maken dat de zorguitgaven alleen maar zullen stijgen. Personeel is niet te krijgen of verlaat uit frustratie de zorg. Wat is er aan de hand? Hoe krijgen we de gezondheidszorg die we willen? En welke botsende belangen staan een snelle transitie in de weg?

'Zorgen over de zorg' is een driedelige serie van Studium Generale van de Universiteit Utrecht. Kijk voor meer informatie op de website van Studium Generale.

Foto door: Rima Kruciene via Unsplash