dinsdag 10 maart 2020

Muziek en esthetiek door de tijd

Luisteren wij anders dan tweehonderd jaar geleden?

geweest
talks, festivals, colleges en meer

ons kennis & debatprogramma

19:30
zaal open
20:00
aanvang
programma

Huub Beckers
Strijbos & Van Rijswijk
Annemieke Huls
Peter Henk Steenhuis

locatie
dinsdag 10 maart 2020

Muziek en esthetiek door de tijd

Luisteren wij anders dan tweehonderd jaar geleden?

geweest

Beethoven was revolutionair. In zijn tijd. Maar op onze hedendaagse oren heeft zijn muziek een ander effect. Kun je met achttiende-eeuwse oren luisteren? Bestaat er tijdloze muziek? Wat is de invloed van techniek op wat wij horen?

Met deze vragen gaan altvioliste Annemieke Huls en Trouwjournalist Peter Henk Steenhuis in gesprek met altviolist Huub Beckers en met het duo Strijbos & Van Rijswijk. Zij antwoorden met woorden én met muziek. Daardoor leren ze ons luisteren met andere oren.

De musici
Huub Beckers is al meer dan 30 jaar de 2e solo-altviolist in het Radio Filharmonisch Orkest. Dit orkest geeft wekelijks concerten in Het Concertgebouw in Amsterdam en TivoliVredenburg Utrecht. Dat betekent voor de musici wekelijks een nieuw programma instuderen, variërend van de ‘klassiekers’ van Beethoven en Mahler tot premières van hedendaagse componisten. Hoe kun je ‘specialist’ zijn in zoveel verschillende stijlen? En ontwikkel je voor elke stijlperiode een andere manier van luisteren?

Het duo Strijbos & Van Rijswijk (Jeroen Strijbos en Rob van Rijswijk) componeert voor ruimtes. Ze zien zichzelf meer als gespecialiseerde beeldend kunstenaars dan als traditionele componisten. Zo maakten ze een muziekinstallatie voor het strand van Terschelling en kunnen luisteraars zittend op de interactieve Rocking Chairs met hun houding de muziek beïnvloeden. Zijn hun installaties een vervanging van de traditionele concertzaal?

Over de serie 'Zin in muziek'
Het gedachtengoed van René Gude, voormalig Denker des Vaderlands, vormt de inspiratiebron voor deze achtdelige programmaserie over de filosofische betekenis van muziek. Gude onderscheidde vier betekenissen van zin:
• Zingeving
• Zinvol
• Zintuigelijk
• Zinnelijk

Deze begrippen blijken van toepassing op ons leven, op ons werk én op muziek. Tijdens de avonden bieden deze vier Z-ten ons houvast om nieuwe luistermogelijkheden te ontwikkelen. Zo raken zaal en musici met elkaar in gesprek en leert het publiek met andere oren luisteren. We luisteren naar muziek die zinnelijk is en lijfelijk ervaren moet worden. Andere muziek is zintuiglijk en richt zich op schoonheid. Welke muziek is zinrijk, rationeel, en richt zich op begrijpen? En wat doen we met zinvolle muziek, die bepaalde doelen nastreeft? Samen met musici en filosofen onderzoeken we deze vragen en combineren we zingeving met muziek. Op naar een nieuwe en verdiepende luisterervaring!

Zin in muziek-podcast
De NTR maakt van ieder programma een podcast, onderdeel van Supplement, de wekelijkse podcast voor iedereen die meer wil weten over klassieke muziek. Luister in ca. 30 minuten het programma terug, of deel het met anderen. Bekijk alle afleveringen (tot nu toe) via deze link.

Dit programma is ontwikkeld in samenwerking met Trouw-journalist Peter Henk Steenhuis en altvioliste Annemieke Huls. Trouw publiceert voorafgaand aan ieder programma bijpassende verhalen in de krant.
Logo Trouw

Met dank aan de volgende partners:

Zie ook