zaterdag 31 maart 2018

Zapp Mattheus

Matthäus Passion voor kinderen vanaf 8 jaar | 19.30 uur

geweest
19:30
aanvang

Tijden zijn onder voorbehoud.

uitvoerenden

Amsterdams Bach Consort
Judith Weusten sopraan
Emilie Wijers mezzo sopraan
Jasper Stoop acteur
Barend van Daal acteur
Niek Idelenburg dirigent
Simon van der Geest tekst

programma

Bach Matthäus Passion

locatie
Het Parool
Het is de spreektalige lichtvoetigheid die het heftige onderwerp voor kinderen verteerbaar maakt, zonder de tragiek te ontkrachten. Van der Geests slot van de kruisweg doet niets af aan het origineel. Het is een dramatische voltreffer, pijnlijk en droef: Goal./ recht in de kruising.
zaterdag 31 maart 2018

Zapp Mattheus

Matthäus Passion voor kinderen vanaf 8 jaar | 19.30 uur

geweest

Speciaal als familieconcert en met het grootste respect voor de muziek van Bach, brengt het Amsterdams Bach Consort een verkorte Matthäus Passion in een bondige versie van een uur. Twee vrienden van Jezus vertellen het verhaal dat zij meemaakten, in het Nederlands, op een tekst van tweevoudig Gouden Griffelwinnaar Simon van der Geest. Een verhaal over Jezus en zijn vrienden, verraad en voetballen tot het donker wordt.

Twee jongens vertellen het verhaal van Jezus' kruisiging. In directe dialoogvorm hanteert Van der Geest voetbal als metafoor: Jezus is de coach, de twaalf discipelen vormen het voetbalelftal. Het Laatste Avondmaal is het Laatste Wedstrijdje. Logisch dus dat Jezus' sterven gelijkstaat aan scoren: het maakt hem onsterfelijk. Godslastering? Nee. Van der Geest benadert zijn onderwerp met grote precisie en uiterst serieus.