talks, colleges, festivals en meer

ons kennis & debatprogramma
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Uitvoerenden
Margriet van Laar

Dr. Margriet van Laar is hoofd van het programma Drugs van het Trimbos-instituut en van het nationale Focal Point (NFP) van het European Monitoring Center for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA). Zij is coördinator van de Nationale Drug monitor (NDM) in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, in samenwerking met het ministerie van Justitie en Veiligheid. Zij is hoofdredacteur van de jaarberichten van de NDM waarin ontwikkelingen over het gebruik en de gevolgen van middelengebruik jaarlijks in kaart worden gebracht. Zij is voorzitter van de risicobeoordelingscommissie van het Coördinatiepunt Assessment en Monitoring Nieuwe Drugs. Zij was lid van verschillende adviescommissies, heeft een track record in het leiden van complexe multidisciplinaire projecten en het communiceren van wetenschap aan beleidsmakers en het grote publiek. Zij is PI van een grootschalig Europees onderzoek naar middelengebruik in het uitgaansleven. Margriet van Laar is gepromoveerd op het terrein van de humane psychofarmacologie bij het Utrecht Institute for Pharmaceutical Sciences.

Raoul Koning

Raoul Koning is projectleider van Unity Amsterdam. Hij is al ruim 11 jaar betrokken bij het project. Daarnaast is hij coördinator bij de drugstestservice van de Jellinek.

Jerome Crijns

Jerome is lid van de denktank Denkwerk en schreef het afgelopen half jaar mee aan het rapport dat zij publiceerden over drugscriminaliteit in Nederland. De centrale vraag in dit rapport, met de naam ‘Drugs de Baas’ was: Hoe komen we tot een effectiever en geloofwaardiger drugsbeleid?

Locatie
Club Nine
Attend
Facebook-event

XTC: reguleren of annuleren?

Tijd voor een herziening van ons drugsbeleid?

incl. servicekosten

Het Nederlandse drugsbeleid ligt onder vuur. In juni 2022 gaf de denktank DenkWerk het rapport Drugs de Baas uit.

Een van de sleuteladviezen uit dit rapport, is het reguleren van mdma (xtc) als belangrijke stap om harde criminaliteit te bestrijden. En het is niet de eerste keer dat het reguleren van mdma serieus wordt afgewogen:

  • Nationaal wordt er een staatscommissie mdma opgericht.
  • Zowel de gemeente Utrecht als de gemeente Amsterdam zijn voor regulering en pleiten zelfs voor een pilot met gereguleerde verkoop van xtc.
  • In 2020 gaven 18 onafhankelijke experts al het advies om mdma via x-shops te verkopen.

Maar aan de regulering van mdma zitten voor- en nadelen. Hoe zou een wereld eruitzien als de productie en verkoop van xtc gereguleerd wordt? Deze zomer organiseert Poppi Drugsmuseum een publieksexperiment in hartje Utrecht: een xtc winkel. In deze pop-up kan het publiek meepraten over de voorwaarden waaronder xtc legaal verkocht zou mogen worden.

Samen met Dr. Margriet van Laar (Trimbos- Instituut), preventiedeskundige Raoul Koning (Unity) en Jerome Crijns (Denktank DenkWerk) gaan wij in gesprek over de (on)mogelijkheid om xtc te reguleren en over de praktische keuzes die voorliggen als we dit in Nederland zouden doen.

Gedurende de avond is er ook ruimte voor inbreng van het publiek; zeggen we ja tegen mdma of moet deze drugs maar beter verboden blijven?

Dit programma komt tot stand in samenwerking met Mainline. De XTC shop is geopend van 15 juli t/m 29 september in Utrecht aan de Vinkenburgstraat 1-3.

De XTC shop aan de Vinkenburgstraat.

Zie ook

Het energievraagstuk: hoe voorzien we in onze energiebehoefte?

De Klimaat Helpdesk Live!

Betweter Festival 2022

Science, Performance, Cinema & Experience

Het Zweefcafé: Over de dood

Het café waar wetenschap en spiritualiteit elkaar ontmoeten voor een biertje