Ensemble in residence

Nationale Koren
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Uitvoerenden

Bert van de Wetering zanger en zangpedagoog
Irene Verburg zangeres en specialist in de ontwikkeling van jonge stemmen
Panda van Proosdij bewegingscoach en choreografe
Tjeerd Alkemade psychomotorisch therapeut en fysiotherapeut
Wilma ten Wolde koordirigent en muziekpedagoog

Locatie
Hertz
Achtergrond docenten

Bert van de Wetering is klassiek zanger en zangcoach. Vanaf 2015 wordt hij gecoacht door Margreet Honig. Sindsdien is ook zijn vuur aangegaan om een eigen visie op zingen vorm te geven. Hiervoor heeft hij in 2018 Zing als vanZelf opgericht. Afgelopen 2 jaar heeft hij online met mensen over de hele wereld gezongen. Bert’s aanpak heeft niet alleen een positief effect op de vaardigheden in het zingen, maar ook op de mentale en fysieke gezondheid van mensen. Bert’s doel is om mensen met vertrouwen, lef en plezier te laten zingen.

Sopraan Irene Verburg studeerde klassieke zang aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Na het behalen van haar Master diploma vervolgde ze haar studie in New York. Irene Verburg heeft daarnaast haar naam gevestigd als specialist voor jonge zangstemmen. Als vaste zangcoach bij de Nationale Koren heeft ze vele concerten vocaal voorbereid. Zij werkt met het koor en individuele zangers aan flexibiliteit en onderscheidende kwaliteit van de koorklank, passend bij het concertrepertoire en bij de wens van de betreffende maestro. Irene is dirigent van het Nationaal Jongenskoor & Solistenklas.

Panda van Proosdij studeerde aan de Rotterdamse Dansacademie en heeft zich gespecialiseerd in het werken met zangers, dirigenten en instrumentalisten. Ze heeft een methode ontwikkeld, Voice & Physique, waarbij het ontwikkelen van een sterk lichaamsbewustzijn, een gezonde basishouding en het creëren van een veerkrachtig energieniveau centraal staan. Panda geeft workshops in binnen- en buitenland in haar methode en choreografeert stukken voor koren en groepen bestaande uit bewegingen die ondersteunend werken en resulteren in een betere pitch, dynamiek en frasering.

Tjeerd Alkemade is psychomotorisch kindertherapeut en docent complementaire gezondheidszorg. In het werk met kinderen is hij specialist op het gebied van gedrag en lichamelijke ontwikkeling. Het onderzoeken en observeren van het fysieke lichaam is zijn basis voor diagnostiek en behandeling voor kinderen met uiteenlopende hulpvragen. Het plezier dat een kind toont wanneer hij via zijn lichamelijkheid beseft dat hij een bijzonder en uniek wezen is, blijft voor Tjeerd een voortdurende drijfveer. Naast zijn werk als kindertherapeut is hij hoofdtrainer voor de jongste jeugd bij Phoenix Hockeyclub Zeist.

Wilma ten Wolde is een internationaal vooraanstaand deskundige op het gebied van de training van jonge zangers. Wilma ten Wolde bereidde meer dan 70 koorproducties voor met de Nationale Koren voor dirigenten als Sir Simon Rattle, Mstislav Rostropovitsj, Bernhard Haitink, Nikolaus Harnoncourt, Riccardo Chailly, Sir John Eliot Gardiner, Jaap van Zweden, Ed Spanjaard en Iván Fischer. In 2019 werd zij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege haar verdiensten voor de ontwikkeling van klassieke zang voor kinderen, jeugd en jongeren in Nederland.

Nationale Koren | ‘Ensemble in residence’ bij TivoliVredenburg

De Nationale Koren scouten vocaal talent door het hele land en bieden wekelijkse lessen aan in de eigen regio. Iedere zanger zingt in een van onze koren, waar een omgeving wordt geboden om het zangtalent te ontwikkelen en tot bloei te brengen. In de koren of als solist krijgen de zangers podiumervaring op het hoogste niveau. Ontwikkeling van muzikale vaardigheden en solfège zijn onderdeel van de wekelijkse lessen. We stimuleren alle zangers hun stem vrij en natuurlijk te laten klinken en tegelijk ook fijnzinnig in het koor te musiceren. De Nationale Koren worden georganiseerd door stichting Vocaal Talent Nederland. De artistieke directie is in handen van Irene
Verburg en Wilma ten Wolde, tevens algemeen directeur.

Er zijn vier Nationale Koren:
het Nationaal Kinderkoor (10 t/m 15 jaar) + Solistenklas
het Nationaal Jongenskoor (8 t/m 14 jaar) + Solistenklas
het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor (16 t/m 29 jaar)
het Nationaal Gemengd Jeugdkoor (15 t/m 29 jaar)
Voor jonge kinderen zijn er speciale opleidingsklassen geleid door Marjolein Verburg en Anouk Vinders.

www.nationalekoren.nl

Workshop: zangonderwijs voor jonge stemmen

voor muziekdocenten, kinder- en jeugdkoordirigenten en zangpedagogen

Geweest

Bekijk de foto's

Fotograaf: Anna van Kooij

 
Workshop: zangonderwijs voor jonge stemmen | zaterdag 14 mei 2022 | Hertz


 

TivoliVredenburg organiseert samen met de Nationale Koren deze dag voor muziekdocenten, kinder- en jeugdkoordirigenten en zangpedagogen om de eigen skills te verbeteren. Een dag vol zangplezier, interactieve lessen en een koffertje vol makkelijk toepasbare tips om mee naar huis te nemen.

PROGRAMMA EN DOCENTEN

Bert van de Wetering zanger en zangpedagoog en bekend van ‘Zing als Vanzelf’ werkt met de deelnemers aan de eigen verbinding met stem, lichaam en adem om zo een goed zingend voorbeeld te zijn. Na een warming up met Bert en zijn workshop gaan adem en energie stromen, krijg je zin en lef om te zingen en sta je open om alle zangaanwijzingen met veel meer gemak toe te passen.

Irene Verburg zangeres en specialist in de ontwikkeling van jonge stemmen, geeft tips voor het zingen met kinderen en jeugd in iedere lessituatie. Of je nu zang gebruikt als onderdeel van de pianoles, voor muziek in de klas òf een kinderkoor dirigeert, deze tips kan je onmiddellijk in de praktijk gebruiken. De les is deels interactief met oefeningen en muziekvoorbeelden om zelf mee te doen en deels met een groepje kinderen uit de Nationale Koren in een korte demonstratie-les.

Panda van Proosdij bewegingscoach en choreografe maakt bij 2 liederen met een verschillend karakter een eenvoudige choreografie die het zingen ondersteunt en die meteen kan worden toegepast in koor of klas.

Tjeerd Alkemade psychomotorisch therapeut en fysiotherapeut vertelt over hoogbegaafde kinderen. Zij leren ‘op z’n kop’. Waar lopen de kinderen (en hun ouders en leraren) tegenaan en hoe zou je de kinderen kunnen helpen om hun lichaam meer te ervaren, zich daardoor als mens completer te kunnen ontwikkelen en zich zo vrijer te kunnen uiten.

Wilma ten Wolde koordirigent en muziekpedagoog gaat tijdens de workshop met veel muzikale voorbeelden in op het onderwerp: kwalitatieve ontwikkeling van zangers op elk niveau. Door de integratie van goed gekozen repertoire, gehoortraining en fysieke bewegingen ter bevordering van een goed stemgebruik, bied je elke zanger, ongeacht de leeftijd mogelijkheden voor vocale en muzikale groei.

Bekijk hier de flyer van Nationale Koren.