zondag 16 juni 2019

Wie Wat Waar Waarom 8+

interactieve familielezing over Wildlife-crime

geweest
11:00
aanvang

Tijden zijn onder voorbehoud.

uitvoerenden

Criminoloog Daan van Uhm

locatie
zondag 16 juni 2019

Wie Wat Waar Waarom 8+

interactieve familielezing over Wildlife-crime

geweest

Wat gaat er schuil achter de illegale handel in dieren?

Wie: Criminoloog Daan van Uhm
Wat: Interactieve familielezing over illegale handel in dieren
Waar: TivoliVredenburg
Waarom: Omdat je nieuwsgierig bent naar échte wetenschap!

Olifanten, tijgers, haaien, berberaapjes en papegaaien: veel dieren worden met uitsterven bedreigd omdat mensen op ze jagen voor de handel. Hierdoor verdwijnen diersoorten in een rap tempo. Maar wie zijn deze mensen, waarom willen ze dieren doden en hoe kunnen we dit oplossen?

Criminoloog Daan van Uhm weet er alles van. Hij gaat voor zijn onderzoek vaak naar het buitenland om te praten met smokkelaars, handelaren en handhavers. Zo ging hij naar Marokko, waar hij de illegale handel in berberapen onderzocht en naar China waar hij de producten voor traditionele medicijnen onderzocht, zoals tijgerbot en neushoornhoorn.

Na de lezing kun je zelf aan de slag. Daan van Uhm en andere studenten en wetenschappers van de Universiteit Utrecht helpen je om illegale dieren te herkennen. Ook kun je dieren en producten met elkaar matchen: herken jij welk dier gebruikt is voor een bepaald product? En wat wordt er zoal in beslag genomen bij grenscontroles? Bekijk zelf in beslag genomen illegale smokkelwaar zoals een schildpaddenschild.

In de Wie Wat Waar Waarom familielezingen vertellen Utrechtse wetenschappers je alles over hun onderzoek. Na de interactieve lezing kun je zelf aan de slag met de leukste onderzoekjes of experimenten. Duik samen in de wereld van de wetenschap!

De WWWW-familielezingen zijn een samenwerking tussen het Universiteitsmuseum Utrecht en TivoliVredenburg en geschikt voor families met kinderen tussen de 8 en 14 jaar. Nog meer ontdekken? Bewaar je ticket want het is een vrijkaartje voor het Universiteitsmuseum Utrecht.