Talks, colleges, festivals en meer

Ons kennis & debatprogramma
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Locatie
Cloud Nine
Attend
Facebook-event

Wie is verantwoordelijk voor klimaatverandering?

KlimaatHelpdesk Live

Geweest

 
Kijk de livestream hierboven terug. Wil je meer Kennis & Debatprogramma's bekijken? Ga naar Studio TivoliVredenburg voor ons uitgebreide online archief of abonneer je op ons YouTube kanaal.


 
Het IPCC-rapport laat er geen misverstand over bestaan: de mens is verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde. Over de gevolgen laat het VN-panel ook geen misverstand bestaan: extremere weersomstandigheden zijn onze toekomst, met onder andere intensere hittegolven en zware regens met alle gevolgen van dien. Hoog tijd voor actie, zou je denken. Onze CO2-uitstoot moet omlaag om de opwarming te beperken. Maar wie is er in Nederland verantwoordelijk voor de CO-uitstoot: de benzine-gebruikende burger, de energieproducent, of de staat? Daarnaast rijst (bijvoorbeeld na de uitslag in de Klimaatzaak tegen Shell) vaak de vraag: wat voor nut hebben Nederlandse maatregelen op het wereldwijde toneel?

In dit programma leggen we deze vragen voor aan de wetenschap. Rianka Rijnhout is jurist en universitair hoofddocent aan de Universiteit Utrecht. Ze is gespecialiseerd in aansprakelijkheids- en schadezaken en deed onder meer onderzoek naar de problematiek rond de gaswinning in Groningen. Aan de hand van de Urgendazaak en de Klimaatzaak legt zij uit hoe het recht kijkt naar schade en verantwoordelijkheid. Heleen van Soest is onderzoeker bij het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Ze bestudeert daar internationaal klimaatbeleid in het kader van het klimaatakkoord van Parijs. Hoe komen landen wereldwijd dichter bij een klimaatoplossing? Dichter Hanneke van Eijken, verbonden aan de Klimaatdichters, omlijst het programma met toepasselijke poëzie.

KlimaatHelpdesk Live is een samenwerking tussen TivoliVredenburg, Utrecht Young Academy (Universiteit Utrecht) en de KlimaatHelpdesk.

Première Klimaat Helpdesk - Actueel - Universiteit Utrecht

Foto door Matt Palmer via Unsplash