dinsdag 5 oktober 2021

Wie is verantwoordelijk voor klimaatverandering?

KlimaatHelpdesk Live

Talks, colleges, festivals en meer

Ons kennis & debatprogramma

19:00
zaal open
20:00
aanvang
21:30
verwachte eindtijd

Tijden zijn onder voorbehoud.

dinsdag 5 oktober 2021

Wie is verantwoordelijk voor klimaatverandering?

KlimaatHelpdesk Live

Het IPCC-rapport laat er geen misverstand over bestaan: de mens is verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde. Over de gevolgen laat het VN-panel ook geen misverstand bestaan: extremere weersomstandigheden zijn onze toekomst, met onder andere intensere hittegolven en zware regens met alle gevolgen van dien. Hoog tijd voor actie, zou je denken. Onze CO2-uitstoot moet omlaag om de opwarming te beperken. Maar wie is er in Nederland verantwoordelijk voor de CO-uitstoot: de benzine-gebruikende burger, de energieproducent, of de staat? Daarnaast rijst (bijvoorbeeld na de uitslag in de Klimaatzaak tegen Shell) vaak de vraag: wat voor nut hebben Nederlandse maatregelen op het wereldwijde toneel?

Op 5 oktober leggen we deze vragen voor aan de wetenschap. Rianka Rijnhout is jurist en universitair hoofddocent aan de Universiteit Utrecht. Ze is gespecialiseerd in aansprakelijkheids- en schadezaken en deed onder meer onderzoek naar de problematiek rond de gaswinning in Groningen. Heleen van Soest is onderzoeker bij het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Ze bestudeert daar internationaal klimaatbeleid in het kader van het klimaatakkoord van Parijs.

KlimaatHelpdesk Live is een samenwerking tussen TivoliVredenburg, Utrecht Young Academy (Universiteit Utrecht) en de KlimaatHelpdesk. Bekijk hier eerdere online colleges van de KlimaatHelpdesk Live.

Coronatoegangsbewijs en ID
Om dit programma te bezoeken heb je behalve een ticket ook een coronatoegangsbewijs nodig, in de vorm van een QR-code. Ook vragen we naar je legitimatiebewijs. Informatie hierover vind je op deze pagina.

Première Klimaat Helpdesk - Actueel - Universiteit Utrecht

Om dit programma te bezoeken heb je naast een toegangsticket ook een coronatoegangsbewijs (een vaccinatie-, test- of herstelbewijs) nodig, omdat hier geen 1,5 meter afstand gehouden wordt. Het coronatoegangsbewijs kan getoond worden via de CoronaCheck-app of op papier. Kijk voor meer informatie hierover op de website van Testen voor Toegang.

Foto door Matt Palmer via Unsplash.