donderdag 4 juli 2019

Wie heeft de macht over het vrouwenlichaam?

Vrouwelijke schrijvers in gesprek over seks, geweld en verandering

geweest
19:30
zaal open
20:00
aanvang
21:30
verwachte eindtijd
programma

Sohaila Abdulali
Maartje Laterveer
Anais van Ertvelde
Ellen Laan

locatie
donderdag 4 juli 2019

Wie heeft de macht over het vrouwenlichaam?

Vrouwelijke schrijvers in gesprek over seks, geweld en verandering

geweest

Onlangs beslisten 23 mannen abortus in Alabama onder alle omstandigheden strafbaar te stellen. En trokken politici  het ‘nee’ van een vrouw in seksueel contact in twijfel. Slechts twee voorbeelden van een schokkend fenomeen: ook anno 2019 geloven sommigen dat vrouwen niet in staat beslissingen over hun eigen lichaam te maken. Tegelijkertijd spreken steeds meer vrouwen zich kwetsbaar en eerlijk uit over hun lijf, hun verlangens en hun grenzen. Deze verhalen vormen de inspiratiebron voor een programma rondom de Amerikaans-Indiase auteur Sohaila Abdulali.

Als tiener werd Abdulali slachtoffer van een groepsverkrachting in Mumbai. Na een eerste publicatie hierover in 1983 heeft het onderwerp haar niet meer losgelaten. In de zomer van 2019 verschijnt de Nederlandse vertaling van haar boek 'What we talk about when we talk about rape.  In dit boek onderzoekt ze hoe we over seksueel misbruik denken, wat we erover zeggen, wat we er níét over zeggen en wat we volgende generaties willen meegeven.

Op 4 juli wordt Abdulali geïnterviewd door Maartje Laterveer, auteur en onder meer samensteller van de feministische essaybundel Wolf. In 2017 publiceerde Laterveer het boek Vrouwen & seks. Voorafgaand aan het interview spreekt Laterveer met o.a. auteur en onderzoeker Anais van Ertvelde, een van de auteurs uit Wolf. Van Ertvelde is samen met Heleen DeBruyne de auteur van het boek Vuile Lakens, waarin zij de positie van seks in de maatschappij anno 2019 onderzoekt. Tijdens het gesprek met Abdulali sluit hoogleraar seksuologie, seksuoloog en publicist Ellen Laan (AMC) aan om samen na te denken over hoe we op een nieuwe manier over seks en seksueel geweld kunnen praten.

Samen beantwoorden deze sprekers een belangrijke vraag: wie heeft anno 2019 de macht over het vrouwenlichaam? Welke mechanismen leiden er tot een voedingsbodem voor seksueel geweld? En welke strategieën kunnen we inzetten om dit te bestrijden? Verwacht een avond vol persoonlijke verhalen, maatschappelijke analyse en ruimte voor vragen en gesprek met de bezoekers.

Taal
Het eerste gedeelte van de avond is in het Nederlands; het interview met Abdulali is in het Engels.

Deze avond komt tot stand in samenwerking met Uitgeverij Atlas Contact.

Zie ook