talks, colleges, festivals en meer

ons kennis & debatprogramma
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Locatie
Cloud Nine
Attend
Facebook-event

Wie controleert ons leger?

Een avond over oorlog, burgerslachtoffers en het bombardement op Hawija

Geweest

In juni 2015 bombardeerde Nederlandse F16’s een bommenfabriek van Islamitische Staat (IS) in Hawija, Irak. Door secundaire explosies werd een hele woonwijk verwoest en kwamen zeker 85 burgers om het leven. Het bombardement was onderdeel van een nieuw type oorlog dat voornamelijk met gevechtsvliegtuigen en nieuwe technologieën, zoals bewapende drones, op afstand wordt gevoerd. Er wordt geclaimd dat met precisie wordt gebombardeerd, zodat burgerslachtoffers worden voorkomen, maar het bombardement op Hawija en talloze andere luchtaanvallen – resulteerde in tenminste 10.000 burgerslachtoffers.

Wat gebeurde er precies in Hawija op die fatale dag in 2015? Wat is langeafstandsoorlog eigenlijk en waarom wordt het steeds meer toegepast? En is dit type oorlogvoering (democratisch) te controleren?

Op 12 december gaan de auteurs (Jip van Dort, Lauren Gould, Marrit Woudwijk) van het recent verschenen boek Hawija: De verwoestende werkelijkheid van onze langeafstandsoorlog tegen IS met experts in gesprek over deze vragen. Met Lauren Gould (onderzoeker UU en mede-auteur), oud-Tweede Kamerlid Sadet Karabulut, conflictdeskundige Erin Bijl (Vredesorganisatie PAX), Bob van Dijk (Coordinerend Beleidsmedewerker Civilian Harm bij de Ministerie van Defensie) en de Nuhanovic Foundation die oorlogsslachtoffers financieel bijstaat in hun juridische strijd.