vrijdag 8 juni 2018

White House Cantata

Radio Filharmonisch Orkest & Groot Omroepkoor

geweest
19:30
inleiding
20:15
aanvang

Tijden zijn onder voorbehoud.

uitvoerenden

Radio Filharmonisch Orkest
Groot Omroepkoor
Wayne Marshall
 dirigent
André Thomas koordirigent
Heidi Stober, sopraan, First Lady
Nicole Cabell, sopraan, Seena
Lukhanyo Moyake, tenor, Lud
Mark Stone, bariton, President

programma

Bernstein White House Cantata (Nederlandse première)

locatie
Ethan Mordden Auteur van The White House, the musical
Bernstein and Lerner created an astonishingly good score, even a synoptic all-American one, with fanfare, march, waltz and blues. It’s Bernstein’s most classical work for Broadway.
vrijdag 8 juni 2018

White House Cantata

Radio Filharmonisch Orkest & Groot Omroepkoor

geweest

Een geflopte musical en een succesvolle cantate
In de White House Cantata spelen de Amerikaanse presidenten en hun first ladies tussen 1800 en 1900 een hoofdrol, waarbij uitstapjes worden gemaakt naar buitenechtelijke relaties, de strijd om de afschaffing van de slavernij of afzettingsprocedures. De cantate is een bewerking van de musical 1600 Pennsylvania Avenue (het adres van het Witte Huis), en was Bernsteins bijdrage aan de vieringen rond de Bicentennial van de VS in 1976. Vanavond wordt de White House Cantata voor het eerst in Nederland uitgevoerd.

Leonard Bernstein helemaal pissed-off
De musical ging de geschiedenis in als een legendarische flop, al na zeven voorstellingen viel het doek definitief. Maar iedereen was het erover eens dat dat beslist niet aan de muziek lag! Het leverde een fraaie Bernstein-anekdote op: Bernstein was zo teleurgesteld over de reacties van het publiek en zo pissed-off over het feit dat de regisseur en de producent buiten hem om hadden geknipt in zijn muziek, dat hij weigerde dat er een opname van de musical werd gemaakt. Pas na zijn dood werd de musical bewerkt tot de White House Cantate. Daarin is de echte hoofdrol natuurlijk voor de muziek, in een typische Bernstein-mix van musical, walsjes, marsmuziek, jazz, calypso, drinkliederen, love songs en nog veel meer. De titels van enkele liederen geven de juiste stemming aan: Take Care of This House, The President Jefferson Sunday Luncheon Party March, Duet for One, Welcome Home Miz Adams, Take Care of This House, Wife, I Love My Wife en We Must Have a Ball.

Lees hier de toelichting bij het concert, geschreven door Siebe Riedstra.

Voorafgaand aan het concert is er om 19.30 uur een inleiding door Huib Ramaer.