zaterdag 26 mei 2018

West Side Story (filmconcert)

Radio Filharmonisch Orkest o.l.v James Gaffigan

geweest
19:30
inleiding
20:15
aanvang

Tijden zijn onder voorbehoud.

uitvoerenden

Radio Filharmonisch Orkest
James Gaffigan
dirigent

programma

Bernstein West Side Story, compleet (met film)

locatie
Leonard Bernstein In zijn dagboek, voordat hij begon met het componeren van West Side Story
Zou het me lukken een musical te componeren over het tragische Romeo en Julia-gegeven, zonder daarbij in de opera-val te trappen? Tot op heden is zoiets in ons land nog niet gelukt.
zaterdag 26 mei 2018

West Side Story (filmconcert)

Radio Filharmonisch Orkest o.l.v James Gaffigan

geweest

Leonard Bernsteins verklanking van de New Yorkse stadsjungle
Honderd jaar na zijn geboorte krijgt Leonard Bernstein een groots eerbetoon met een integrale vertoning van West Side Story, met film en live-orkestmuziek. Bernstein sloeg in West Side Story een elegante brug tussen Broadway, Hollywood en de concertzaal. En dat alles gebaseerd  op het tragische verhaal van (een eigentijdse) Romeo en Julia, dat zich afspeelt in een New Yorkse achterbuurt. De grootsteedse setting, de impulsieve strijdlust van de rivaliserende straatbendes en de onheilszwangere romance van de twee hoofdpersonen gaven Bernstein alle ruimte om zijn sterkste troeven uit te spelen: extatische melodieën, afgewisseld met dansen waarvan de vitaliteit elk moment dreigt te ontsporen in redeloosheid, agressie en (zelf)destructie. ‘Een diep ontroerende show’, schreef de criticus Brooks Atkinson in de Times, ‘even lelijk als de jungle van de grote stad, en tevens pathetisch, teder en troostrijk.’

Lees hier de toelichting bij het concert, geschreven door Paul Janssen.

Voorafgaand aan het concert is er om 19.30 uur een inleiding door Kees Wisse. Dit concert duurt tot ca. 23.15 uur. Er is een pauze.