Zaal open
Aanvang
Programma

Saint-Saëns Samson et Dalila

Uitvoerenden

Weekend Opera Utrecht
Nederlands Concertkoor
Jan van Maanen dirigent
Ab Nieuwdorp verteller

Samson - Morschi Franz
Dalila - Hanneke Tichelaar
Hogepriester van Dagon - Willem de Vries
Abimélech en Oude Hebreeër - Hans de Vries

Locatie
Grote Zaal
Attend
Facebook-event

Weekend Opera Utrecht

Samson et Dalila

Geweest

In deze zevende editie van Weekend Opera Utrecht is het weer tijd voor een Frans pareltje, namelijk Samson et Dalila van Camille Saint-Saëns.

De opera vertelt in drie aktes het verhaal van de sterke Samson, die een rotsvast geloof in God heeft. Wanneer hij de Filistijn Ablimélech vermoordt, moedigt hij zijn volgers aan om in opstand te komen tegen de Filistijnen. De Israelieten weten te ontsnappen aan het juk van de hogepriester van Dagon, die wraak zweert.

Samson ontmoet de manipulatieve en meedogenloze vrouw Dalila, die Samson wil verleiden zodat ze erachter kan komen waardoor hij toch zo sterk is. Uiteindelijk verovert ze zijn hart in een lyrisch duet. Hij trapt in de val en vertelt dat zijn haar de bron is van zijn krachten. Direct daarna wordt hij gevangengenomen, zijn ogen worden uitgestoken en ze nemen hem zijn haar af. In de gevangenis bidt hij om vergiffenis voor zijn zwakte en vraagt hij om kracht om zijn volk te bevrijden. Tijdens een feest hervindt hij zijn krachten waarmee hij een tempel verwoest vol met Filistijnen.

Het was eerst de bedoeling van Saint-Saëns dat het een oratorium  zou worden, maar tijdens het schrijven werd hij op het idee gebracht het om te werken tot opera. Het oratoriumachtige karakter is nog terug te vinden in de massieve en indrukwekkende koorstukken.