Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Programma

William Grant Still Symphony nr. 1 ‘The Afro American Symphony’; Festive Overture
Florence Price Pianoconcert
Samuel Coleridge-Taylor Hiawatha Overture
George Gershwin An American in Paris e.a.

Uitvoerenden

Noord Nederlands Orkest
Wayne Marshall dirigent
Stewart Goodyear piano
Taylor Burgess sopraan

Ben je 29 jaar of jonger? Dan kun je voor €12,50 naar dit concert. Kijk hier voor meer informatie.

Locatie
Grote Zaal

Wayne Marshall - African American composers

Noord Nederlands Orkest

Geweest

Wayne Marshall en het Noord Nederlands Orkest voeren je mee in een (her)ontdekking van prachtige klassieke werken van Afro-Amerikaanse componisten. Luister naar het soulvolle klankuniversum van William Grant Still, Florence Price en Samuel Coleridge-Taylor. 

Herontdekt en geprezen
Wayne Marshall is de man met een missie die je vanavond naar onbekende oorden dirigeert. Hij heeft een voorliefde voor Amerikaanse muziek, en wordt wereldwijd geprezen om zijn concerten in dit genre. “American music is just as important as any Beethoven, Haydn, Mozart or Brahms. It’s the same to me. It’s not to be taken lightly.” - Marshall

De Afro-Amerikaanse componisten William Grant Still en Florence Price kregen door hun afkomst niet dezelfde kansen als witte Amerikaanse componisten uit hun tijd. Ook Samual Coleridge-Taylor past in dit rijtje, want als Brit was ook hij van Afrikaanse afkomst en bekend in de Afro-Amerikaanse gemeenschap. Gelukkig keert het tij, hun muziek wordt herontdekt en geprezen.

Primeurs en prijzenkasten
William Grant Still componeerde bijna 200 werken, waar hij een hele reeks onderscheidingen voor ontving. Naast componist was hij ook bekend als dirigent, en dirigeerde hij als eerste Afro-Amerikaanse een vooraanstaand symfonieorkest in de Verenigde Staten.

De prestaties van Florence Price waren net zo indrukwekkend: ze was de eerste Afro-Amerikaanse vrouw die werd erkend als symfonisch componist en de eerste van wie de composities werden gespeeld door een professioneel orkest. Haar Piano Concerto in One Movement ging in 1934 in Chicago in première, waarin ze zelf soleerde. Het succes van de Britse Samuel Coleridge-Taylor was internationaal: met zijn beroemde Hiawatha Overture toerde hij al op jonge leeftijd door heel Amerika.

Tot slot klinkt ook werk van George Gershwin. Hij erkende als witte componist in de 20e eeuw als een van de weinigen het succes van zijn Afro-Amerikaanse collega's. Geïnspireerd op hun muziek en verhalen schreef hij de opera Porgy and Bess waarin zwarte solisten de boventoon voeren. Van hem klinkt het swingende An American in Paris.