Talks, colleges, festivals en meer
Ons kennis & debatprogramma- Zaal open
- Aanvang
- Verwacht einde
- Locatie
- Cloud Nine
- Attend
- Facebook-event
Wat we toen al wisten
Geert Buelens e.a. over de vergeten groene geschiedenis van 1972
Geweest
Betogingen tegen het gebruik van plastic. Paniek over dramatisch dalende biodiversiteit. Zorgen om de leefbaarheid van de oceanen. Onrust over klimaatverandering. Vandaag? Nee, in 1972. De milieucrisis is ouder dan veel mensen denken, en de wetenschappelijke en politieke strijd erover is dat evenzeer.
Vijftig jaar nadat de Club van Rome de alarmbel luidde, duiken we met Geert Buelens de geschiedenis in. In zijn boek Wat we toen al wisten laat hij aan de hand van films, televisieseries, romans, stripverhalen, nieuwsberichten en officiële rapporten uit het jaar 1972 zien wat we toen al wisten over het uitwonen van de wereld, wat we ervan geleerd hebben ook – en wat niet.
Tijdens deze avond gaat Buelens met diverse betrokkenen in gesprek. Zo duidt hoogleraar Liesbeth van de Grift (International History and the Environment; UU) hoe (internationale) machtssystemen grootschalige verduurzaming tegenhielden, licht journalist Lise Witteman (o.a. Follow The Money en de Groene Amsterdammer) de Europese lobby toe en spreken we Aniek Moonen (Jonge Klimaatbeweging) over jeugdig idealisme, toen en nu. Met schrijver Chris Polanen spreken we over de kracht van speculatieve fictie ("cli-fi") naar aanleiding van zijn boek Waterjager (2017) over een dijkdoorbraak in Suriname en klimaatvluchtelingen en Laura Burgers (jurist verbonden aan de UvA en schrijver van essay's en jeugdboeken) over een nieuwe generatie activisten die niet-mensen, zoals oceanen, een stem wil geven in het klimaatdebat. Verwacht interessante gesprekken én bijhorend uniek historisch beeldmateriaal, tijdens dit programma over de strijd voor een groenere wereld, toen en nu.
Sprekers van links naar rechts: Geert Buelens, Liesbeth van de Grift, Lise Witteman, Aniek Moonen, Chris Polanen en Laura Burgers.
Dit programma komt tot stand in samenwerking met Uitgeverij Querido, Centre for Environmental Humanities (UU) en International Literature Festival Utrecht.