Aanvang
Locatie
Cloud Nine

Wat een ramp #4 – Bouwen op puinhopen

Lezing van architect Arna Mačkić

Geweest

Kerken, bruggen en pleinen zijn meer dan plekken van steen. Het zijn plekken waar wordt getrouwd en begraven, waar mensen elkaar ontmoeten, waar wordt gelachen en gezoend. Gebouwen zijn zo ook een verzameling persoonlijke verhalen en herinneringen. Als de stad waar je leeft verwoest is door oorlog, heeft dat dus een enorme impact. Het gebeurde bijvoorbeeld met het Syrische Aleppo, het Bosnische Mostar, maar ook dichter bij huis, met Rotterdam. Hoe bouw je een stad weer op als haar verleden is gewist? Hoe geef je mensen weer een plek om nieuwe herinneringen te maken, zonder de oude te vergeten?

Architect Arna Mačkić (Studio LA) is specialist in wederopbouwarchitectuur. The Guardian selecteerde haar boek Mortal Cities & Forgotten Monuments als een van de beste architectuurboeken uit 2016. Hierin onderzoekt ze de impact die de verwoesting van cultureel erfgoed door oorlogen heeft op de gemeenschappelijke identiteit, en hoe architectuur deze identiteit opnieuw vorm kan geven.

Deze lezing is onderdeel van de 4-delige serie ‘Wat een ramp’, een programma van Studium Generale van de Universiteit Utrecht, waarin we de betekenis en impact van catastrofes verkennen. De toegang is gratis; wel vragen we je een gratis kaartje te reserveren.

Kennis & Debat in TivoliVredenburg
Dit programma is onderdeel van het Kennis & Debat-programma van TivoliVredenburg. Maandelijks een update krijgen met dit programma? Schrijf je dan in voor de Kennis & Debat-nieuwsbrief.