Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Locatie
Cloud Nine

Wat een ramp #2 - Wie grijpt de macht in noodsituaties?

Hoogleraar Thea Hilhorst over noodhulp en conflict

Geweest

"Never let a good crisis go to waste", aldus Winston Churchill. Elke oorlog of ramp betekent een kans, een window of opportunity. Maar de vraag is wie daarvan profiteert: bedrijven, overheden, hulporganisaties of de burgers ter plekke? In Irak waren de eerste wederopbouwcontracten al gesloten voordat er een schot gelost was. Na de overstroming van New Orleans in 2005 waren er politici die zeiden: 'mooi, de stad is even doorgespoeld. In plaats van sociale woningbouw gaan we iets moois neerzetten.' Hoe voorkom je dat de burger de dupe wordt na een ramp? Ondertussen neemt het aantal natuurrampen onder invloed van klimaatverandering toe. Wat betekent dat voor de manier waarop noodhulporganisaties te werk gaan? Hoogleraar humanitaire hulp prof. Thea Hilhorst (EUR) over noodhulp, macht en conflict.

Deze lezing is onderdeel van de 4-delige serie ‘Wat een ramp’, een programma van Studium Generale van de Universiteit Utrecht, waarin we de betekenis en impact van catastrofes verkennen. Praat later dit seizoen ook mee over wederopbouw na verwoesting op 25 november.

De toegang is gratis; wel vragen we je een gratis kaartje te reserveren.

Kennis & Debat in TivoliVredenburg
Dit programma is onderdeel van het Kennis & Debat-programma van TivoliVredenburg. Maandelijks een update krijgen met dit programma? Schrijf je dan in voor de Kennis & Debat-nieuwsbrief.