Talks, colleges, festivals en meer

Ons kennis & debatprogramma
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Locatie
Club Nine
Attend
Facebook-event
Programma
Louisiana van Onna

Het gentiaanblauwtje, een prachtige kobaltblauwe vlinder, staat op het punt om uit te sterven. En waarom? Veel gebieden zijn te droog of met meststoffen verrijkt, waardoor de oorspronkelijke planten zijn verdwenen. Deze vlinder is het onderwerp van het project ‘The Butterfly Deffect’ van fotograaf Louisiana van Onna. Zij is documentair fotograaf en onderzoekt thema’s zoals de klimaatcrisis en afnemende biodiversiteit. Voor dit project is Louisiana de samenwerking aangegegaan met wetenschappers en vlinderexperts, waardoor het werk niet alleen artistieke waarde heeft, maar ook een grondig beargumenteerd klimaatverhaal verbeeldt.

Eddo Hartman

Wat als je het landschap als een gemeenschappelijke kunstuiting van de mensheid ziet: een projectie van abstracte ideeën uit het gezamenlijke onderbewustzijn op de natuur? Terugkerende thema’s in zijn werk zijn landschappen en de stedelijke ruimte. Deze plekken worden natuurlijk niet alleen bepaald door de infrastructuur, maar vooral door de mensen die deze ruimtes hebben gevormd en bewonen. De laatste tijd onderzoeken zijn projecten meer de milieu-impact die wij als mensen hebben op het oppervlak van de planeet zoals zijn recentelijke serie over wetenschappelijk veldonderzoek in Nederland ‘The Collective Landscape’.

Auke-Florian Hiemstra

Okay, who wore it better? De meerkoet die plastic voor het nest gebruikt als een handige en langdurige fundering, of wij mensen: die het na 10 minuten gebruiken direct weggooien? Auke-Florian Hiemstra heeft daar zo zijn gedachten over, die hij graag met je deelt tijdens WAKE UP! Stories. Auke-Florian Hiemstra is als bioloog verbonden aan @naturalismuseum in Leiden en misschien ken je hem ook van zijn project Canal Cups. Daarin fotografeerde hij zo’n 7000 wegwerpbekers die gebruikt werden tijdens het Leids Ontzet. Deze foto’s postte hij elke dag, totdat na een jaar werd besloten om voor Leidse buitenevents geen wegwerpbekers meer te gebruiken.

Lisette van Beek

Het onderzoeksproject Climaginaries richt zich op de manieren waarop de toekomst van ons veranderende klimaat wordt verbeeld, verteld en toegepast. Promovendus Lisette van Beek is actief betrokken bij dit Europese onderzoeksproject, geleid door de Universiteit van Lund. Met haar achtergrond in zowel cognitieve als milieuwetenschappen, is ze vooral geïnteresseerd in hoe klimaatwetenschappelijke informatie wordt gepresenteerd en waargenomen. Net als naar de manier waarop het klimaatbeleid informeert.

Thomas van Huut

Kun je goede kunst maken over klimaatopwarming, als diezelfde kunst zo vaak bijdraagt aan het probleem?

Thomas wil het publiek van WAKE UP! Stories met zijn voordracht op scherp zetten. Zijn expertise als kunstcriticus komt goed van pas, zeker omdat hij zeer kritisch is over (megalomane) kunstprojecten die wel gáán over klimaatcrisis, maar hier stiekem zelf ook een beetje aan bijdragen. Dit is dus hoe het niet moet – wil hij maar zeggen.

Wake Up! Stories // Survival of the Fittest

Over fotografie en de toekomst van de (mens op) aarde

Geweest

Hoe kunnen kleine, persoonlijke verhalen een groot effect hebben en mensen wakker schudden over het feit dat het helemaal niet zo lekker gaat met de aarde? In de programmareeks WAKE UP! Stories stellen we de rol van de fotograaf in maatschappelijk kwesties centraal en nodigen we het publiek uit om hierover mee te praten. Twee fotografen met aangrijpende persoonlijke fotografieprojecten en twee andere experts geven je een nieuw perspectief op het probleem en dagen jou als publiek uit om ook jouw steentje bij te dragen aan de discussie. Iedere editie bespreken we een ander subthema, wat de eerste editie Survival of the Fittest zal zijn. De volgende sprekers zijn daar bij aanwezig: Louisiana van Onna, Eddo Hartman, Auke-Florian Hiemstra, Lisette van Beek en Thomas van Huut.

Voor dit programma zijn drie soorten tickets te koop:
Regulier: €10,-
Groepsticket voor 2 personen: €18,50
Livestreamticket: €5,-

Als je een livestreamticket koopt, ontvang je een ticket met hierop de link naar de livestream en een uniek wachtwoord waarmee je de livestreampagina kunt openen.

WAKE UP! Stories hebben als doel om een beweging in gang te zetten. Het begint bij een idee, het idee wordt een beeld, gaat verder met een gesprek en loopt dan over tot actie. Wake up, kom bijeen, kom in actie!

WakeUp! Stories is een programma van Docking Station en Fotodok.

Foto: Louisiana van Onna