Moshé (65)
Ik leef uit naam van hen die niet meer kunnen.
Uitvoerenden

Het Nederlands Kamerkoor 
Insomnio
Stut Theater
Kinderkoor van Zangschool Utrecht

Ulrich Pohl dirigent

Programma

Utrechts Requiem
door componisten Willem Wander van Nieuwkerk, Joost Kleppe, Gabor Tarjan en Anke Brouwer 

Locatie
Grote Zaal
Attend
Facebook-event

Waarheen leidt de weg?

Een requiem met zes Utrechtse levensverhalen

Geweest

Dit concert wordt opgenomen voor radio en televisie. Het wordt op 6 november uitgezonden op NPO Radio 4, en op Goede Vrijdag 30 maart door de EO. 

Waarheen leidt de weg? vertelt de levensverhalen van zes bewoners van Utrechtse buurten. Ieder met een andere (geloofs)overtuiging. Ieder met een andere achtergrond. Ieder met een ander levenspad. Hoe geven zij hun leven vorm, en gaan ze om met de eindigheid daarvan?
 
Zo ‘ontmoeten’ we Hoessein: zijn dochter trouwde met een IS-strijder; voor Hoessein een teken dat Allah hem op de proef stelt. Corrie gelooft dat de ziel kan groeien door een goed mens te zijn, en zij zo dichter bij haarzelf en het Goddelijke kan komen. Een anonieme vrouw geeft na een lange gevangenisstraf haar leven opnieuw vorm. Maar stel dat ze in de hel haar ‘slachtoffer’ opnieuw tegenkomt?
 
Deze en drie andere unieke Utrechtse levensverhalen zijn op muziek gezet door vier hedendaagse gerenommeerde componisten. Het resultaat is een requiem: de traditionele mis voor iemand die overleden is. De verhalen en de muziek vormen samen een unieke muzikale vertelling over leven en dood, hoop en angst, schuld en bevrijding. Confronterend en herkenbaar tegelijk.

Waarheen leidt de weg? is een initiatief van Ellen Blom. Het requiem wordt uitgevoerd door het Utrechtse Ensemble Insomnio en het Nederlands Kamerkoor, in samenwerking met Stut Theater en de zes hoofdpersonen.
 
Randprogamma
Vanaf 13.00 uur vindt op het Rabo Open Stage een randprogramma plaats met diverse reflecties op de thema’s uit de voorstelling. Dit programma bestaat uit:

-    optredens van drie koren: het koor van Stut Theater, het kinderkoor van Zangschool Utrecht en het speciale requiem projectkoor.
-    een introductie van Jarrel Beets namens de Tussenvoorziening, die een markt organiseert in de hal van TivoliVredenburg.
-    een korte lezing van sociaal wetenschapper Tobias Stark (UU) over vooroordelen naar andere etnische groepen. Hoe bouwen we deze ideeën op in ons brein?
-    een korte lezing van Islam-expert Christian Lange (UU) over de mystiek in de islam. Hoe denken moslims nu werkelijk over het hiernamaals? Christian wordt begeleid door Göksel Yilmaz op de oed, een snaarinstrument uit het Midden Oosten.
- ​   een korte lezing van Idske Bakker (Insomnio) over de geschiedenis en de betekenis van het requiem.

Deelkaartje: koop een kaart, geef een kaart!
Gunt u dit Requiem ook aan een ander? In het kader van het Utrechtse feest Sint-Maarten heeft u de gelegenheid een ander - die 'Waarheen leidt de weg' niet zou kunnen bezoeken - een kaart cadeau te doen. De cadeaukaarten worden door De Tussenvoorziening uitgedeeld onder Utrechters. 
Dit concert is onderdeel van Sint Maarten Utrecht. Bekijk het complete programma op de website: www.sintmaartenutrecht.nl.

Lees hier de uitgebreide toelichting bij dit bijzondere concert, dit bijzondere Requiem, inclusief alle liedteksten.