talks, colleges, festivals en meer

Ons kennis- & debatprogramma
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Locatie
Cloud Nine
Attend
Facebook-event

W.F. Hermans en de schrijvers van de millennial-generatie

Met o.a. Nina Polak, Karin Amatmoekrim en Daan Heerma van Voss

Geweest

‘Ik ben met niemand solidair. Ik ben alleen mijn eigen bondgenoot en niet eens door dik en dun’. Dit jaar wordt herdacht dat de schrijver van deze regels, Willem Frederik Hermans, honderd jaar geleden werd geboren. Heeft Hermans’ schrijverschap nog betekenis voor auteurs van de millennial-generatie?

Er bestaat een groot verschil tussen de samenleving waarin Hermans als schrijver optrad en die waarin de millennials een rol spelen. En anders dan de beruchte en gevreesde polemist Hermans, polemiseren millennials niet of nauwelijks, niet tegen ‘de gevestigde orde’, en ook niet met elkaar.

  • Hoe moeten we hun beheerste - misschien zelfs wel bescheiden - houding interpreteren?
  • Is er met het ontbreken van het Hermans-geluid iets verloren gegaan of juist gewonnen?

In dit programma gaat schrijver en journalist Hans Maarten van den Brink in gesprek met drie vooraanstaande millennial-schrijvers: Karin Amatmoekrin, Daan Heerma van Voss en Nina Polak. Durft deze generatie een kritische, tegen de mainstream-houding, niet meer aan? Wilbert Smulders (UU) roept de polemische aard van Hermans’ schrijverschap in herinnering en Sven Vitse (UU) schetst de positie van de millennial-schrijvers anno 2022.

Meer informatie over dit programma vind je via deze link.

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door een donatie van Conny & Eric aan het WFHi ten behoeve van dit programma, georganiseerd door de Universiteit Utrecht in samenwerking met TivoliVredenburg, ter gelegenheid van het Hermans-jaar.