Programma

Akua Naru
Val Jeanty
Tambours Sacres du Togo meets Apinti
010 Kawina
Val Jeanty
Meeting Traditions
Vaudou Game

Locatie
Cloud Nine
Attend
Facebook-event

Voodoo To Go Festival - Passepartout

Geweest

Het programma per dag is te vinden via de onderstaande links. Hier zijn ook dagkaarten verkrijgbaar:
15 september
16 september
17 september

Hiphop, funk en fashion zijn misschien niet de woorden die je meteen aan voodoo koppelt. Toch staan ze centraal op de tweede editie van het Voodoo To Go Festival. Je kunt trouwens ook nog 'feminisme' aan het rijtje toevoegen, want het aantal sterke vrouwen in de programmering is opmerkelijk.

Maar wacht even... voodoo? Dat was toch dat enge gedoe met zwarte magie? Nee, nee, nee. Het West-Afrikaanse geloof kampt met een negatief imago dat nog stamt uit het slavernijverleden. Dit festival laat zien waar voodoo wel om draait: beats, dans en spirits.

Dus staan er acts op het programma die allemaal hun inspiratie uit voodoo halen, zoals de afro-beat, spoken word en rap van dichter, schrijver en performer Anthony Joseph en de Haitiaanse draaitafelkunsten van Val Jeanty. Ook de beste afrobeat en afrofunk is in TivoliVredenburg te horen met o.a. Vaudou Game.

Het programma biedt nog veel meer: winti-muziek uit Suriname en brass uit Benin, een voodoo-fashionshow, documentaires, verhalen voor kinderen en een seminar waarbij de muzikanten uit het programma vertellen over hun voodoo-inspiratie die ze op andere plekken juist verborgen houden. Nadat gelovigen zich eeuwenlang noodgedwongen verscholen, is het tijd om uit de schaduw te stappen en om te laten zien en horen hoe het geloof de muziek en kunsten altijd al heeft gevoed en gevormd. Nu zelfs Beyonce flirt met de Afrikaanse goden (ze refereert graag aan riviergodin Oshun in haar clips en kleding), mag het duidelijk zijn hoe alomtegenwoordig voodoo is. 

Verdieping met seminar, lezingen en films
Er is een seminar, geleid door muziekjournalist Leendert van der Valk (oa NRC) die ook een presentatie geeft over zijn boek 'Voudou' waarvoor hij van New Orleans via Haiti en Suriname naar West-Afrika ging. Daarnaast geven de Frans-Beninese kunstenares Sica Christelle Yaovi en wetenschappers Dana Rush en Birgit Meyer (Spinozaprijs 2015) lezingen over de rol van vrouwen in voodoo. Doorlopend is de film VODOU HEALER van Christopher Hennings te zien. In de opening van het festival krijgt het publiek de kans om brandende vragen over het voodoo geloof te stellen.

Voodoo cultuur beleven in een live libatie, modeshow en kunst
Voodoo is gebaseerd op respect voor de natuur waarin alles een ziel heeft. Samen met het publiek en artiesten roept ij de opening priester Togbé Amedegnato in de ‘libatie’ - een voodoogebed met dans - de voorouders en geesten aan om bescherming te vragen, voor het festival en haar publiek. Naast de concerten toont het festival de voodoocultuur in de volle breedte. Van kleurrijke modecollecties vol verwijzingen naar de natuurelementen door Afrikaanse ontwerpers tot bodypaint sessies door Serge Kponton en moderne kunst van de Frans-Beninese kunstenares Sica Christelle Yaovi die recent nog exposeerde op de UNESCO Africa Week 2017.

Kinderprogramma
Op zaterdagmiddag mogen kinderen zelf mee gaan doen bij de Afrikaanse dans- en muziekgroep Forêt Sacrée: drummen, dansen of zingen in een beroemd Afrikaans verhaal. Niet eng, wel een verhaal over respect voor de natuur en respect voor jezelf en anderen. Het kinderprogramma is gratis toegankelijk en kinderen tot en met 12 jaar kunnen onder begeleiding het hele festival gratis bezoeken.