Voodoo To Go Festival - TivoliVredenburg
Naar agenda
zaterdag 16 september 2017

Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden.

Voodoo To Go Festival

Reconnection Day

27,00
line-up
Anthony Joseph
010 Kawina
Seminar: De onbekende invloed van Voodoo op populaire muziek
Film en kinderprogramma
Expositie Sica Christelle Yaovi & bodypainter Serge Kponton
aanvang
14:00
zaal open
13:00
€ 27,00
€ 23,00
€ 23,00

deze prijzen zijn inclusief servicekosten

hiphopfunkfashionafrikaansclub ninecloud nine

Voor het Voodoo To Go festival zijn ook passe-partouts verkrijgbaar

Hiphop, funk en fashion zijn misschien niet de woorden die je meteen aan voodoo koppelt. Toch staan ze centraal op de tweede editie van het Voodoo To Go Festival. Je kunt trouwens ook nog ‘feminisme’ aan het rijtje toevoegen, want het aantal sterke vrouwen in de programmering is opmerkelijk.

Maar wacht even… voodoo? Dat was toch dat enge gedoe met zwarte magie? Nee, nee, nee. Het West-Afrikaanse geloof kampt met een negatief imago dat nog stamt uit het slavernijverleden. Dit festival laat zien waar voodoo wel om draait: beats, dans en spirits.

Dus staan er acts op het programma die allemaal hun inspiratie uit voodoo halen, zoals de afro-beat, spoken word en rap van dichter, schrijver en performer Anthony Joseph en de Haitiaanse draaitafelkunsten van Val Jeanty. Ook de beste afrobeat en afrofunk is in TivoliVredenburg te horen met o.a. Vaudou Game.

Het programma biedt nog veel meer: winti-muziek uit Suriname en brass uit Benin, een voodoo-fashionshow, documentaires, verhalen voor kinderen en een seminar waarbij de muzikanten uit het programma vertellen over hun voodoo-inspiratie die ze op andere plekken juist verborgen houden. Nadat gelovigen zich eeuwenlang noodgedwongen verscholen, is het tijd om uit de schaduw te stappen en om te laten zien en horen hoe het geloof de muziek en kunsten altijd al heeft gevoed en gevormd. Nu zelfs Beyonce flirt met de Afrikaanse goden (ze refereert graag aan riviergodin Oshun in haar clips en kleding), mag het duidelijk zijn hoe alomtegenwoordig voodoo is. 

Zaterdag 16 september: Reconnection Day
Anthony Joseph (UK), Val Jeanty (Haiti), 010 Kawina (Suriname), Nuno Dos Santos

Seminar: De onbekende invloed van Voodoo op populaire muziek
Film en kinderprogramma
Expositie Sica Christelle Yaovi & bodypainter Serge Kponton

Kinderprogramma
Met dans, zang en drums krijgen kinderen verhalen uit de voodoomythologie te horen. Niet eng, wel verhalen over respect voor de natuur en respect voor jezelf en anderen. De verhalen zijn natuurlijk vooral bedoeld om lekker mee te doen: de kinderen zijn zelf de beste voodoodrummers, -zangers en -dansers.

Seminar: de onbekende invloed van voodoo op populaire muziek
Rappers, drummers en zangers die op het festival optreden gaan met elkaar en het publiek in discussie over de enorme, maar onbekende, invloed van de voodoocultuur op popmuziek, jazz, blues, salsa enzovoorts. Het seminar wordt geleid door muziekjournalist Leendert van der Valk (oa NRC) die ook een presentatie geeft over zijn boek ‘Voudou’ waarvoor hij van New Orleans via Haiti en Suriname naar West-Afrika ging. Het boek dat dit jaar verscheen met een soundtrack laat de voodoo-invloed zien op bijvoorbeeld Nina Simone, Celia Cruz, John Coltrane, D’Angelo, Buena Vista Social Club en nog veel meer.

010 Kawina (Suriname/Nederland)
De Afrikaanse goden zijn in Nederland dichterbij dan je wellicht verwacht. Rotterdams eigen 010 Kawina laat horen hoe sterk de invloed van het winti-geloof in de Surinaamse muziek is. Dat doen ze niet alleen met traditionele wintimuziek, maar ook in de moderne kaskawina, waarin je ook stuiterende soca hoort. Probeer niet te verdwalen tussen de vele opzwepende ritmes. Of juist wel.

Anthony Joseph (UK)
We hebben ons uiterste best gedaan om op deze korte termijn een voodoofestival-waardige vervanger te vinden voor Blitz the Ambassador en dat is ons gelukt met de afro-beat, spoken word en rap van dichter, schrijver en performer Anthony Joseph. Zijn werk is door de internationale pers meerdere malen lovend ontvangen; “One of the most talented and engaging purveyors of the music right now,” aldus Mojo. We zien erg uit naar zijn optreden op het festival zaterdagavond.

Val Jeanty (Haiti)
Met de van oorsprong Haitiaanse dj Val Jeanty presenteren ze de Gede Party: de rauwe viering van de gede-geesten die staan voor de dood, maar ook voor vruchtbaarheid.

Na het optreden van Anthony Joseph op zaterdag vult DJ Nuno dos Santos (o.a. SoHaSo en HiFi met Patrice Bäumel) de dansvloer met zijn tropische beats. 

Wellicht vind je ook interessant

wo 11 apr 2018

Ruben Hein

di 15 mei 2018

Stanley Clarke Band

wo 16 mei 2018

Vrije Geluiden Live

Cookie

Wij maken gebruik van cookies om je website- bezoek 'slimmer' te maken en omwille van statistieken.

Klik op onderstaande button om hiermee akkoord te gaan.

Akkoord