Zaal open
Programma

Akua Naru
Kuenta i Tambu
Val Jeanty
Tambours Sacres du Togo meets Apinti
Expositie Sica Christelle Yaovi & bodypainter Serge Kponton

Locatie
Cloud Nine
Attend
Facebook-event

Voodoo To Go Festival

Initiation Day

Geweest

Voor het Voodoo To Go festival zijn ook passe-partouts verkrijgbaar

Hiphop, funk en fashion zijn misschien niet de woorden die je meteen aan voodoo koppelt. Toch staan ze centraal op de tweede editie van het Voodoo To Go Festival. Je kunt trouwens ook nog 'feminisme' aan het rijtje toevoegen, want het aantal sterke vrouwen in de programmering is opmerkelijk.

Maar wacht even... voodoo? Dat was toch dat enge gedoe met zwarte magie? Nee, nee, nee. Het West-Afrikaanse geloof kampt met een negatief imago dat nog stamt uit het slavernijverleden. Dit festival laat zien waar voodoo wel om draait: beats, dans en spirits.

Dus staan er acts op het programma die allemaal hun inspiratie uit voodoo halen, zoals de afro-beat, spoken word en rap van dichter, schrijver en performer Anthony Joseph en de Haitiaanse draaitafelkunsten van Val Jeanty. Ook de beste afrobeat en afrofunk is in TivoliVredenburg te horen met o.a. Vaudou Game.

Het programma biedt nog veel meer: winti-muziek uit Suriname en brass uit Benin, een voodoo-fashionshow, documentaires, verhalen voor kinderen en een seminar waarbij de muzikanten uit het programma vertellen over hun voodoo-inspiratie die ze op andere plekken juist verborgen houden. Nadat gelovigen zich eeuwenlang noodgedwongen verscholen, is het tijd om uit de schaduw te stappen en om te laten zien en horen hoe het geloof de muziek en kunsten altijd al heeft gevoed en gevormd. Nu zelfs Beyonce flirt met de Afrikaanse goden (ze refereert graag aan riviergodin Oshun in haar clips en kleding), mag het duidelijk zijn hoe alomtegenwoordig voodoo is. 

Vrijdag 15 september: Initiation Day
Akua Naru (USA), Val Jeanty (Haiti), Kuenta i Tambu, Tambours Sacres du Togo (Togo) meet Apinti (Suriname)

Expositie Sica Christelle Yaovi & bodypainter Serge Kponton

Tambours Sacres du Togo meets Apinti (Togo/Suriname)

Het festival wordt geopend met het belangrijkste instrument van voodoo: de drums. Percussie en zang zorgen voor trance waarbij mensen spreekbuis worden van een god. Ook in de Surinaamse winti is dat het geval, want dat geloof wortelt voor een belangrijk deel in voodoo. Bij deze ontmoeting tussen de drums uit Togo en Suriname zal onder meer de heilige agida centraal staan: een soms wel drie meter lange drum die in beide landen wordt bespeeld.

Akua Naru (USA)
Scherpe, classic hiphop vermengd met jazz en soul. Akua Naru wordt ook wel vergeleken met Lauryn Hill en Erykah Badu. Vergelijken is eigenlijk overbodig zodra je haar flow hoort, die zuigt alle aandacht op. Maar oke, toch nog even wat name dropping omdat het rijtje zo veelzeggend is: ze werkte samen met Tony Allen, Christian Scott, Questlove en Cody Chestnutt. Van die kwaliteit dus. Bij de lancering van haar album 'The Miner's Canary' plaatste ze foto's van een voodooritueel. Sommige fans schrokken, maar op Voodoo To Go zal blijken hoe essentieel deze onbekende kant van Akua Naru is voor haar muziek

Kuenta i Tambu
Op vrijdag - na het optreden van Akua Naru - brengt Kuenta i Tambu van de in Curaçao geboren percussionist Roël Calister aanstekelijke traditionele percussie die danst en flirt met elektronica, tropische synths en hiphop. Muziek en videos zijn te vinden via deze link.

Val Jeanty (Haiti)
Misschien klinkt het vreemd: een dj die elektronische voodoomuziek uit de speakers laat schallen. Maar voor draaitafelkunstenaar Val Jeanty is het logisch. Haar oma was een Haitiaanse voodoopriesteres en verderop in haar familielijn vinden we Occide Jeanty, de eerste componist die in de negentiende eeuw Haitiaanse voodoomuziek in zijn klassieke stukken verwerkte. Val Jeanty maakt daar via de dj-decks een 21e-eeuwse variant van. De mix van traditionele voodoo, hiphop en elektronica klonk behalve op de dansvloer ook al in verschillende musea in haar woonplaats New York, zoals het MOMA. Haar 'afro-electronica' zou zelfs helende krachten hebben.