Bekijk het klassieke seizoen

AVROTROS Vrijdagconcert
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Programma

Britten Sinfonia da requiem
Ravel Pianoconcert voor de linkerhand
Tsjaikovski De storm (opus 18)
Rachmaninov Het dodeneiland

Uitvoerenden

Nederlands Philharmonisch Orkest
Lorenzo Viotti dirigent
Bertrand Chamayou piano

Locatie
Grote Zaal
Koop met korting

Als je vier of meer concerten koopt, krijg je 20% korting op de totaalprijs met de kortingscode KC2324. Koop zes of meer concerten en ontvang 25% korting met de kortingscode KV2324. Bekijk hier hoe het werkt en voor welke concerten dit geldt.

Bekijk andere kortingsmogelijkheden, zoals de CJP-pas en U-Pas, hier.

Ben je 29 jaar of jonger?

Dan kun je voor €12,50 naar dit concert. Kijk hier voor meer informatie.

Viotti dirigeert Tsjaikovski en Rachmaninov

AVROTROS Vrijdagconcert

Geweest

AVROTROS Programmaboekje 231020

Het Nederlands Philharmonisch Orkest geeft acte de presence met zijn chef-dirigent Lorenzo Viotti in muziek van Britten, Tsjaikovski en Rachmaninov. Voor Ravels Pianoconcert voor de linkerhand zit Bertrand Chamayou achter de toetsen.

De dood: daar zit niemand op te wachten. Toch bewaren componisten hun roerendste muzieknoten voor dodenmissen en donkergetint werk. Het Nederlands Philharmonisch Orkest grossiert ditmaal in onsterfelijk fraaie muziek voor duistere momenten. Van Brittens Requiem tot stormachtige bespiegelingen van Tsjaikovski en Rachmaninov. Hun energieke chef-dirigent Lorenzo Viotti zit de dood vurig op de hielen.

Bertrand Chamayou speelt Ravel

Ravel schreef zijn Pianoconcert voor de linkerhand voor pianist Paul Wittgenstein, die als soldaat in de oorlog zijn rechterarm verloor. Een briljant en virtuoos pianoconcert dat ook voor concertpianisten met twee handen een uitdaging is. De Franse pianist Bertrand Chamayou, drievoudig winnaar van de Victoires de Musique Classique, neemt die graag aan. Met zijn bekroonde opname van Ravels pianomuziek is hij dan ook een Ravelkenner bij uitstek. Voor de begeleiding zorgt het Nederlands Philharmonisch orkest, dat het concert opent met de Sinfonia da Requiem van Britten. Het werk is geheel symfonisch maar verwijst, ook in de titels van de drie delen, naar de katholieke dodenmis.

Lorenzo Viotti, chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest

De leiding van het concert is in handen van de Zwitsers-Frans-Italiaanse Lorenzo Viotti. Sinds 2020 is deze inspirerende persoonlijkheid de succesvolle chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest. Hij dirigeert zijn orkest in het tweede deel van dit programma met Tsjaikovski en Rachmaninov. Tsjaikovski schreef zijn symfonisch gedicht De storm naar het gelijknamige toneelstuk van Shakespeare. Rachmaninov vond zijn inspiratie voor Dodeneiland in het sinistere schilderij Toteninsel van Arnold Böcklin. Ook hij heeft de traditionele dodenmis voor ogen. Maar waar Britten in zijn Sinfonia slechts in de titels het requiem aanduidt, doet Rachmaninov dat letterlijk met het bekende citaat uit het Dies irae van het gregoriaanse requiem.

Prelude is de opmaat naar het AVROTROS Vrijdagconcert. Presentator Leonard Evers vertelt je in deze podcast iedere week meer over de bijzondere stukken die gaan klinken. Prelude is vanaf de zaterdag voor het concert te beluisteren. Luister hier naar de podcast.