menu zoeken
Naar agenda
dinsdag 5 juni 2018

Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden.

Verdeeld verleden

Hoe gaan we om met koloniale geschiedenis?

programma

Met:
Karwan Fatah-Black (Universiteit Leiden)
Nancy Jouwe (Willem de Kooning Rotterdam)
Susan Legêne (VU)
Bettina van Santen (Gemeente Utrecht)

aanvang
20:00
zaal open
19:30
eindtijd
21:30
UGlobek.f. hein foyerverledenkoloniekennis

Wie het nieuws volgt, kan het niet ontgaan zijn: de discussies rondom het koloniaal verleden van ons land zijn in volle gang. Of dit verleden zich nu in straatnamen, standbeelden of musea openbaart: het historisch erfgoed komt in een nieuw daglicht te staan. Tijdens dit proces spelen verschillende groepen een rol: historici, musea, actiegroepen en de media drukken hun stempel op het maatschappelijke debat over identiteit. Hoe verloopt dit proces, en hoe gaat de samenleving hiermee om? Hoe verdeeld is ons verleden?

Op 5 juni reflecteren wij vanuit het perspectief van de wetenschap, musea en de publieke ruimte op deze thematiek. Voor iedereen die snakt naar verdieping in een verhit maatschappelijk debat!

Gasten:

Karwan Fatah-Black (Universiteit Leiden) deed onderzoek naar de formele en informele trans-Atlantische handel van Nederland in de Gouden Eeuw en de rol van slavenhandel daarin, waar hij de Heineken Young Scientist Award voor ontving. Met zijn werk levert hij zodoende regelmatig een bijdrage aan de discussie rondom het Nederlands slavernijverleden.

Nancy Jouwe (Willem de Kooning Rotterdam) is werkzaam bij Mapping Slavery NL, waar de sporen van de Nederlandse rol in de slavernijgeschiedenis in kaart worden gebracht. Haar expertises zijn o.a: gender, vrouwenstudies, papua erfgoed en etniciteit. Op 5 juni vervult Nancy de rol van moderator.

Susan Legêne (VU) is hoogleraar politieke geschiedenis. In haar werk onderzoekt zij de relatie tussen kolonialisme, dekolonisatie en museologie, met een bijzondere rol voor (im)materieel erfgoed. Tot 2004 was zij verbonden aan het Tropenmuseum in Amsterdam, waar zij verantwoordelijk was voor de herinrichting van het museum.

Bettina van Santen werkt bij de vakgroep Erfgoed van de gemeente Utrecht waar zij zich bezighoudt met bouwkunst en stedenbouw van na 1850. Zij publiceert regelmatig over Utrechtse bouwkunst en stadsgeschiedenis, en schreef een boek over 50 jaar straatnaamgeving in de Domstad: Altijd zoekend naar de juiste naam.

Dit evenement is gratis toegankelijk. Zet jezelf op aanwezig in het Facebook evenement voor alle updates! 

Over het UGlobe Café
Het UGlobe Café is een unieke samenwerking tussen studenten vanuit de opleidingen geschiedenis, internationale betrekkingen en conflict studies van de Universiteit Utrecht, en TivoliVredenburg. In een gemeenschappelijke redactie worden onderwerpen vastgesteld die kennis op een toegankelijke manier buiten de muren van de universiteit brengen.

Het UGlobe Café wordt mede mogelijk gemaakt door het Utrecht Centre for Global Challenges (UGlobe). Het centrum richt zich op mensenrechten, veiligheid, economie en duurzaamheid.

Wellicht vind je ook interessant

zo 23 sep 2018

Young Adult @ ILFU

International Literature Festival Utrecht

za 17 nov 2018

Pieces of Tomorrow Festival

An introduction to classical music

di 5 feb 2019

Paul Scheffer | Land van aankomst

Hoe migratie Nederland verdeelt en verandert

do 6 dec 2018

Nederlands Kamerkoor & De Warme Winkel

Gesualdo in de Stadsschouwburg

di 16 okt 2018

History in Concert

Cookie

Wij maken gebruik van cookies om je website- bezoek 'slimmer' te maken en omwille van statistieken.

Klik op onderstaande button om hiermee akkoord te gaan.

Akkoord