Menu Sluit Agenda Zoeken Winkelwagen
zaterdag 7 december 2019

Van Swieten Society - Mozarts gouden jaren

geweest
uitvoerenden

Van Swieten Society:

Heleen Hulst viool
Sara DeCorso viool
Bernadette Verhagen altviool
Steuart Pincombe cello
Frank van den Brink klarinet
Bart van Oort fortepiano

programma

Mozart Pianokwartet KV 487; Kegelstatt Trio KV 498; Adagio en Fuga KV 546; Klarinetkwintet KV 581

 

Voorprogramma 19.15 uur

Noyuri Hazama, viool & Henriëtte Wirth, fortepiano
Mozart Vioolsonate KV 378  opus 2 nr. 4 

locatie
Wolfgang Amadeus Mozart Na een bezoek bij een 'concurrerend' orkest in Mannheim
Ach, hadden wij hier ook maar klarinetten.
maandag 16 oktober 2017

Van Swieten Society - Mozarts gouden jaren

geweest

Mozarts Gouden Jaren is het tweede concert van ons Mozart Festival. Bekijk hier het festivalboek, met het complete programma en toelichtingen bij alle concerten.

Mini Mozart Festival
Het is weer tijd voor Mozart! Al jaren klinkt de muziek van de grootmeester in alle concertzalen, radioprogramma’s, op CD’s en in huiskamers, waardoor het lijkt alsof al zijn werken bekend zijn. Niets is minder waar. Slechts een deel van zijn kamermuziek wordt regelmatig uitgevoerd en daarom hoort u tijdens het Mini Mozart Festival bekende én minder bekende werken van Mozart. De concerten worden van 15 t/m 20 oktober gespeeld door het Orkest van de Achttiende Eeuw, de Van Swieten Society en Symphonie Atlantique. Bestel hier het passe-partout >>

Mozarts Gouden Jaren
Mozarts ‘Gouden Jaren’ waren de jaren van zijn Weense meesterwerken, waaronder de pianokwartetten. De vraag is of een componist, die als wonderkind begon en maar 35 jaar oud werd, niet louter gouden jaren heeft gekend. Wolfgang Amadeus Mozart was de meester van de opera, de symfonie, het pianoconcert, de pianosonate... in alle genres waar hij zijn aandacht op richtte zette Mozart een nieuwe standaard waar tot op de dag van vandaag alle muziek aan wordt afgemeten. In het kamermuziekrepertoire eigende hij zich het kwartet toe: strijkkwartet, pianokwartet, hobokwartet - allemaal behoren ze tot de top van het repertoire.

De verdwenen en herontdekte bassetklarinet
Nog zo’n mijlpaal is het Klarinetkwintet voor strijkkwartet plus een klarinet - een van Mozarts mooiste kamermuziekwerken. ‘Ach, hadden wij hier ook maar klarinetten’, verzuchtte hij in 1778 aan zijn vader na een bezoek aan Mannheim. Mozart werd op zijn wenken bediend toen sterklarinettist Anton Stadler een jaar later in dienst van het Weense Hof kwam. Stadler speelde onder andere op een ‘bassetklarinet’, een nieuw instrument met een prachtig lager bereik waarvoor Mozart het Klarinetkwintet schreef. Het maakte geen school, er zijn geen exemplaren van overgeleverd en er is maar één afbeelding van gevonden in Riga in 1992. Klarinettist Frank van den Brink zal tijdens dit concert een reconstructie laten horen van dit bijzondere instrument.

*Bij elk kaartje voor de VSS hoort automatisch gratis toegang tot deze voorprogramma’s. Ze zijn van 19.15-19.40, daarna kunt u net een kopje koffie halen en om 20.00 begint het hoofdprogramma van de Van Swieten Society.

Zie ook