Van Swieten Society Meesterlijke Kwintetten - TivoliVredenburg
Naar agenda
woensdag 18 oktober 2017

Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden.

Van Swieten Society Meesterlijke Kwintetten

vanaf 22,00
uitvoerenden

Van Swieten Society

Heleen Hulst viool
Rebecca Huber viool
Bernadette Verhagen altviool
Elisabeth Smalt altviool
Steuart Pincombe cello
Carina Cosgrave contrabas
Laurens Otto hoorn
Bart van Oort fortepiano

programma

Mozart Serenade in G, KV 525 eine Kleine Nachtmusik
Mozart Strijkkwintet in g, KV 516
Mozart Hoornkwintet in Es, KV 407
Mozart Pianoconcert in A, KV 414

 

Voorprogramma 19.15 uur: Lezing Jan Nuchelmans

‘Uit de mémoires van een Mozart-mijder: Nuchel meets Köchel’

aanvang
20:00
Rang 1
€ 30,00
€ 21,00
€ 12,00
Rang 2
€ 26,00
€ 21,00
€ 12,00
Rang 3
€ 22,00
€ 21,00
€ 12,00

deze prijzen zijn inclusief servicekosten

kamermuziekvan swieten societyhertz

Mini Mozart Festival
Het is weer tijd voor Mozart! Al jaren klinkt de muziek van de grootmeester in alle concertzalen, radioprogramma’s, op CD’s en in huiskamers, waardoor het lijkt alsof al zijn werken bekend zijn. Niets is minder waar. Slechts een deel van zijn kamermuziek wordt regelmatig uitgevoerd en daarom hoort u tijdens het Mini Mozart Festival bekende én minder bekende werken van Mozart. De concerten worden van 15 t/m 20 oktober gespeeld door het Orkest van de Achttiende Eeuw, de Van Swieten Society en Symphonie Atlantique. Bestel hier het passe-partout >> 

Mozarts Meesterlijke Kwintetten is het derde concert van ons Mozart Festival. Bekijk hier het festivalboek, met het complete programma en toelichtingen bij alle concerten.

Meesterlijke kwintetten
Aan het eind van de achttiende eeuw begon de burger het heft in eigen hand te nemen en voorheen adellijke privileges, zoals muziek, kwamen binnen bereik van de upper class. Daardoor konden ook steeds meer musici een bestaan opbouwen. Dit waren ideale omstandigheden voor het ontstaan van de eerste generatie virtuozen: musici die niet alleen ten dienste van de adel, maar ook voor hun eigen bestaan speelden en dus de competitie met collega’s niet schuwden. Mozart was een van de eerste vrijgevestigde musici in Wenen. Hoewel hij zich nooit liet voorstaan op technische vaardigheden was hij wereldberoemd als pianist en als componist. Zijn kwintetten staan model voor zijn vooraanstaande rol in het Weense muziekleven.

De Strijkkwintetten (met twee altviolen, wat een prachtige warme klank oplevert) behoren tot Mozarts meest diepzinnige en verfijnde kamermuziek; de kwintetten voor strijkers plus een solist laten zien dat hij ook anderen liet delen in zijn roem. Natuurlijk liet Mozart zichzelf horen in de pianoconcerten, waarbij hij net zo graag voor een uitgelezen publiek in de salon optrad, als op het grote podium. Een van de beroemdste kwintetten in de muziekgeschiedenis is Eine Kleine Nachtmusik, waarin een paar van Mozarts meest onsterfelijke melodieën voorkomen.

Inleiding door Jan Nuchelmans
Jan Nuchelmans, voormalig directeur van het Festival Oude Muziek herkent zich in de omschrijving van ‘missionaris in Oude Muziek’. Zijn werk voor het Festival Oude Muziek Utrecht, docentschappen aan diverse Nederlandse conservatoria en universiteiten, en cursus-, advies- en bestuurswerk boden hem daartoe dankbaar benutte mogelijkheden.

*Bij elk kaartje voor de VSS hoort automatisch gratis toegang tot deze voorprogramma’s. Ze zijn van 19.15-19.40, daarna kunt u net een kopje koffie halen en om 20.00 begint het hoofdprogramma van de Van Swieten Society.

Wellicht vind je ook interessant

za 29 sep 2018

Nacht de Luxe – Nacht van de Poëzie

het Literatuurhuis presenteert

do 27 sep 2018

Dina Ivanova, piano & Hyuk Lee, piano

Liszt-laureaten op tournee met collega-prijswinnaars

do 6 dec 2018

Fábia Rebordão

Cookie

Wij maken gebruik van cookies om je website- bezoek 'slimmer' te maken en omwille van statistieken.

Klik op onderstaande button om hiermee akkoord te gaan.

Akkoord