talks, festivals, colleges en meer

ons kennis & debatprogramma
Aanvang
Verwacht einde
Attend
Facebook-event

Van kleitabletten tot supercomputer

Rens Bod over de wetenschap en kennisvergaring door de eeuwen heen

Geweest

Volg dit programma live via de Facebook-pagina van het Centre for Global Challenges van de Universiteit Utrecht.

Er is een mail met extra informatie verstuurd naar de kaartkopers. Niet ontvangen? Lees de informatie hier.

Let op: dit programma vindt online plaats. Reeds gekochte kaarten voor het fysieke programma worden geretourneerd en alle bezoekers kunnen een gratis ticket reserveren. 

In CERN berekent een supercomputer de snelheid van minuscule deeltjes en soms vragen we ons af of kunstmatige intelligentie slimmer is dan wij zelf. Moeilijk voor te stellen dat wetenschap begon met de menselijke bewustwording van patronen, duizenden jaren geleden, te ontwaren in streepjespatronen gekrast in steen. In Big History #5 gaat hoogleraar Digital Humanities Rens Bod (UvA) door de eeuwen heen op zoek naar de baanbrekende inzichten die leiden van patroonherkenning, de ontdekking van natuurwetten tot de geavanceerde wetenschappen van vandaag. Wat zegt deze geschiedenis ons over de manier waarop wij anno 2020 wetenschap bedrijven? Wetenschapsjournalist Marleen Hoebe reageert op zijn betoog. 

De sprekers

Vlnr: Rens Bod, Marleen Hoebe

Rens Bod is hoogleraar Digital Humanities en History of Humanities, directeur van het Center for Digital Humanities en directeur van het Vossius Center for the History of Humanities and Sciences. Hij onderzoekt geesteswetenschappen van een computationeel en geschiedkundig perspectief. Bod is schrijver van de boeken 'De Vergeten Wetenschappen' en 'Een Wereld Vol Patronen: De Geschiedenis van Kennis'.

Marleen Hoebe is wetenschapsjournalist en schrijft o.a. voor New Scientist, het Parool en Folia waar ze onderzoeken van de universiteit van Amsterdam vertaald naar begrijpelijke verhalen voor het brede publiek.

Reserveren en toegang
Dit programma is gratis toegankelijk. Door het reserveren van een gratis kaartje, ontvang je de link naar de Zoom-omgeving. Per e-mail adres kan je één ticket reserveren. Wanneer je een ticket bestelt, ontvang je van ons een e-ticket als bevestiging. Circa een uur voorafgaand aan het programma ontvang je de link die je kan gebruiken om deel te nemen via Zoom. Je hoeft geen account te hebben bij Zoom, maar Zoom werkt het beste als je van te voren het programma downloadt via deze link. Heb je een half uur van te voren nog geen link gekregen? Check dan eerst je spambox, voordat je contact opneemt.

 Big History, een uitgezoomde blik op actuele ontwikkelingen
Dagelijks stromen er duizenden berichten onze kant op: over klimaatverandering, sociale ongelijkheid, en migratie bijvoorbeeld. Met deze continue nieuwsstroom is het soms lastig om de verschillende ontwikkelingen binnen een breder perspectief te zien. Want geen enkele gebeurtenis staat op zichzelf. En onder veel van de nieuwsberichten gaan decennia- of zelfs eeuwenlange structuren schuil. 

Behoefte aan een helicopter view? Tijdens Big History geven zes wetenschappers je deze brede blik op actuele thema’s. Net zoals Yuval Noah Harari deed in zijn populaire boek Homo Sapiens kiezen zij het begrip van ‘Big History’, waarbij een bepaalde ontwikkeling wordt bekeken vanaf het ontstaan van de mens tot nu. Kan deze benadering een nieuw licht op actuele maatschappelijke uitdagingen bieden?

De serie Big History bestaat uit de volgende programma's:

 

Big History is een samenwerking tussen TivoliVredenburg, het Centre for the Humanities en het Centre for Global Challenges, beide van de Universiteit Utrecht.