Menu Sluit Agenda Zoeken Winkelwagen
dinsdag 15 september 2020

Van kleitabletten tot supercomputer

Rens Bod over de wetenschap en kennisvergaring door de eeuwen heen

€ 10,-

incl. servicekosten & garderobe

Bestel tickets
talks, festivals, colleges en meer

ons kennis & debatprogramma

19:30
zaal open
20:00
aanvang
21:30
verwachte eindtijd
Vrije plaatskeuze
€ 10,-
€ 5,-

Deze prijzen zijn inclusief servicekosten en garderobe.

locatie
dinsdag 15 september 2020

Van kleitabletten tot supercomputer

Rens Bod over de wetenschap en kennisvergaring door de eeuwen heen

€ 10,-

incl. servicekosten & garderobe

Bestel tickets

In CERN berekent een supercomputer de snelheid van minuscule deeltjes en soms vragen we ons af of kunstmatige intelligentie slimmer is dan wij zelf. Moeilijk voor te stellen dat wetenschap begon met de menselijke bewustwording van patronen, duizenden jaren geleden, te ontwaren in streepjespatronen gekrast in steen. In Big History #5 gaat hoogleraar Digital Humanities Rens Bod (UvA) door de eeuwen heen op zoek naar de baanbrekende inzichten die leiden van patroonherkenning, de ontdekking van natuurwetten tot de geavanceerde wetenschappen van vandaag. Wat zegt deze geschiedenis ons over de manier waarop wij anno 2020 wetenschap bedrijven?

De spreker

Rens Bod is hoogleraar Digital Humanities en History of Humanities, directeur van het Center for Digital Humanities en directeur van het Vossius Center for the History of Humanities and Sciences. Hij onderzoekt geesteswetenschappen van een computationeel en geschiedkundig perspectief. Bod is schrijver van de boeken 'De Vergeten Wetenschappen' en 'Een Wereld Vol Patronen: De Geschiedenis van Kennis'.

 

 Big History, een uitgezoomde blik op actuele ontwikkelingen
Dagelijks stromen er duizenden berichten onze kant op: over klimaatverandering, sociale ongelijkheid, en migratie bijvoorbeeld. Met deze continue nieuwsstroom is het soms lastig om de verschillende ontwikkelingen binnen een breder perspectief te zien. Want geen enkele gebeurtenis staat op zichzelf. En onder veel van de nieuwsberichten gaan decennia- of zelfs eeuwenlange structuren schuil. 

Behoefte aan een helicopter view? Tijdens Big History geven zes wetenschappers je deze brede blik op actuele thema’s. Net zoals Yuval Noah Harari deed in zijn populaire boek Homo Sapiens kiezen zij het begrip van ‘Big History’, waarbij een bepaalde ontwikkeling wordt bekeken vanaf het ontstaan van de mens tot nu. Kan deze benadering een nieuw licht op actuele maatschappelijke uitdagingen bieden?

De serie Big History bestaat uit de volgende programma's:

Big History is een samenwerking tussen TivoliVredenburg, het Centre for the Humanities en het Centre for Global Challenges, beide van de Universiteit Utrecht.

Zie ook

di 19 mei 2020

Van chimpanzeepolitiek tot miljoenenstaten

Annelien de Dijn en Arend Jan Boekesteijn over politiek en geweld in de geschiedenis

di 25 feb 2020

Tussen vrijheid, aanzien en aanrecht

Sarah Carmichael over de positie van vrouwen door de eeuwen

di 7 apr 2020

De natuur als vijand en partner

Jan Luiten van Zanden over hoe de mens de natuur ontdekte