Zaal open
Inleiding
Aanvang
Verwacht einde
Programma

Mozart Kyrie KV 341
Schubert Unvollendete
van Gilse Cantate Der Kreis des Lebens

Uitvoerenden

Radio Filharmonisch Orkest
Groot Omroepkoor
Elena Tsallagova, sopraan (in aanvraag)
Benjamin Bruns, tenor
James Gaffigan, dirigent

Locatie
Grote Zaal

Van Gilse & Schuberts 'onvoltooide'

AVROTROS Vrijdagconcert

Geweest

In dit concert staat muziek van Jan van Gilse centraal, een van de belangrijkste Nederlandse componisten en dirigenten van na 1900. Musicoloog Eduard Reeser roemde zijn zo gewaardeerde ‘bezielde muzikaliteit en technisch meesterschap’ en noemde hem een ‘geboren componist’. Hier is zijn cantate Der Kreis des Lebens (1929) op tekst van Rainer Maria Rilke te horen, gecomponeerd in Berlijn. Daarnaast de voltooide schoonheid van Franz Schuberts ‘Onvoltooide’ symfonie.

Schuberts beroemde ‘Onvoltooide’ symfonie
Schubert Achtste Symfonie is de geschiedenis ingegaan als de beroemdste ‘Onvoltooide’ symfonie. Het bedenken van redenen waarom hij de symfonie niet voltooide, is een van de meest populaire ‘gezelschapsspelen’ onder musicologen. Schubert zou bang zijn geweest om vanaf het (niet bestaande of verloren gegane) derde deel te veel leentjebuur te gaan spelen bij de door hem aanbeden Beethoven. Of de ontbrekende delen zouden ontfutseld zijn door een jeugdvriend die ze vervolgens zou hebben verdonkeremaand. Of Schubert zelf zou de ontbrekende delen hebben laten slingeren. Het maakt allemaal niet uit. De ‘Unvollendete’ die is overgeleverd, is alleen maar onvolledig op papier, volgens de klassieke regels ontbreken de twee laatste delen (scherzo en finale). Maar de muziek zelf is áf. Of, om een (onbewezen) stelling van wetenschapper Albert Einstein aan te voeren: met de overgeleverde twee delen is alles gezegd. Schubert zou hebben aangevoeld dat hij de grootsheid van de eerste twee delen niet meer zou kunnen evenaren. Muzikaal is daar veel voor te zeggen. Schuberts Achtste Symfonie is een toonbeeld van lyrisch-romantische expressie: superieur van harmonisch evenwicht en meeslepend in haar melodische rijkdom.

Korting vanaf vier concerten
Bij dit concert kun je 15% korting ontvangen door voor vier of meer klassieke concerten tegelijk kaarten aan te schaffen. Kijk hier hoe het werkt.