Menu Sluit Agenda Zoeken Winkelwagen
dinsdag 5 maart 2019

Van Bolívar naar Bolsonaro

UGlobe Café over Latijns-Amerikaanse politiek

Gratis
zaal open
19:30
aanvang
20:00
verwachte eindtijd
21:30

Tijden zijn onder voorbehoud.

locatie
dinsdag 5 maart 2019

Van Bolívar naar Bolsonaro

UGlobe Café over Latijns-Amerikaanse politiek

Gratis

Wie het nieuws de afgelopen tijd gevolgd heeft, kan het niet ontgaan zijn: politiek Latijns-Amerika is in beroering. In Venezuela vecht de machtsbeluste Nicolas Maduro tegen zijn onverwachte tegenstander Juan Guaidó en Brazilië verraste enkele maanden geleden vriend en vijand door - als reactie op corruptieschandalen bij de socialistische machtshebbers - de uiterst rechtse Jair Bolsonaro als president te kiezen. In El Salvador bliezen de kiezers op 5 februari jl. het traditionele tweepartijenstelsel op met de verkiezing van anti-establishment kandidaat Nayib Bukele en in Nicaragua blijven de protesten tegen vrijheidsstrijder turned dictator Daniel Ortega onverminderd aanhouden.   

Wat is hier aan de hand? Hoe kan het dat socialistische leiders en hun regeringen een sociale revolutie beloven, maar vaak vervallen in corruptie, stagnatie en in sommige gevallen ronduit repressie? De linkse golf die na het vallen van de militaire regimes het continent daarna overspoelde leek veelbelovend. Maar anno 2019 lijkt het vrijheidsideaal van de 19e-eeuwse vrijheidsstrijder Simon Bolívar ver te zoeken. 

Om antwoord te vinden op deze vragen bespreken we in dit UGlobe Café met Kees Koonings (Universiteit Utrecht; Brazilië), Eva van Roekel (Vrije Universiteit; Venezuela), Julienne Weegels (Universiteit van Amsterdam; Nicaragua) en Ralph Sprenkels (Universiteit Utrecht; El Salvador) de vier bovengenoemde Latijns-Amerikaanse landen, die allen op hun eigen wijze een problematische geschiedenis hebben met hun socialistische leiders.

Over het UGlobe Café
Het UGlobe Café is een unieke samenwerking tussen studenten vanuit de opleidingen geschiedenis, internationale betrekkingen en conflict studies van de Universiteit Utrecht, en TivoliVredenburg. Het UGlobe Café wordt mede mogelijk gemaakt door het Utrecht Centre for Global Challenges (UGlobe). Het centrum richt zich op mensenrechten, veiligheid, economie en duurzaamheid.

Kennis & Debat in TivoliVredenburg
Dit programma is onderdeel van het Kennis & Debat-programma van TivoliVredenburg. Maandelijks een update krijgen met al het programma? Schrijf je dan in voor de Kennis & Debat-nieuwsbrief.

 

Zie ook

vr 6 sep 2019

Lecture: listening to the 21st century music

Gaudeamus Muziekweek

za 28 sep 2019

De Nacht van de Poëzie

Het grootste poëziefeest van het jaar

ma 9 sep 2019

Nederlands Kamerkoor

De staat der Nederlanden - de Ark van Noach