talks, colleges, festivals en meer

ons kennis & debatprogramma
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Locatie
TivoliVredenburg
Line-up
Uğur Aytaç

Burgers moeten de macht over Big Tech terugkrijgen, betoogt dr. Uğur Aytaç (Universiteit Utrecht). Biedt een lottocratie uitkomst? Engels

Pooyan Tamimi Arab

Kom je onder invloed dichter bij de waarheid? Religiewetenschapper dr. Pooyan Tamimi Arab (Universiteit Utrecht) geeft een korte geschiedenis van wijn en filosofie, van de Oude Grieken tot het Perzische rijk.

Lieke Asma

Je hebt wél een vrije wil, betoogt filosoof dr. Lieke Asma (Munich School of Philosophy). Maar wat is dat eigenlijk?

Willem van der Deijl-Kloeg

Filosoof dr. Willem van der Deijl-Kloeg (Tilburg University) spreekt over wat van waarde is. Ontastbare zaken als vriendschap en liefde zijn niet uit te drukken in geld, hoor je vaak. Toch zijn economische waarde en ‘echte waarde’ nauwer verbonden dan we denken.

Trijsje Fransen

Techniekfilosoof dr. Trijsje Franssen (TU Delft) laat zien hoe science fiction ons helpt om de gevolgen van technologische ontwikkelingen te onderzoeken. Kan technologie onze menselijke aard veranderen?

Simon Gusman

Filosoof dr. Simon Gusman (Universiteit Utrecht) spreekt over existentialisme en internet. Wat leert Sartre ons over leven in een digitaal tijdperk?

Chiara Robbiano

Filosoof dr. Chiara Robbiano (University College Utrecht) laat zien hoe ‘decentering’ ons helpt de wereld vanuit het perspectief van een ander te zien. Engels

Merel Talbi

Filosoof Merel Talbi (Vrije Universiteit Amsterdam) onderzoekt hoe ruimtes zo kunnen inrichten dat we meer met elkaar praten. Kunnen we zo polarisatie tegengaan?

Roos Slegers

Filosoof dr. Roos Slegers (Tilburg University) neemt ons mee in de romans waarin het zwelgen in onbeantwoorde liefde centraal staat. Is liefde vooral een projectie van onze eigen verlangens?

Marjan Slob

Denker des Vaderlands Marjan Slob spreekt over het belang van waarden. Kun je verlangen dat anderen jouw waarden belangrijk vinden, louter omdat zij voor jou belangrijk zijn? Of is er meer nodig – en wat dan?

De waarde van twijfel

Onderzoek de waarde van twijfel in een workshop praktische filosofie. Georganiseerd door Filosofische praktijk Kom Denken in Utrecht.

Socratische stoel

Wat kunnen we leren van gedachte-experimenten? Neem plaats op de socratische stoel en laat je meevoeren met grote gedachte-experimenten uit de ethiek, politieke filosofie, kenleer en filosofie van de geest.

Het Ezelsoor

Live podcastopname waarin we met filosofen in gesprek gaan over hun favoriete filosofische passage.

Filosofische spreekkamer

Is het erg om jaloers te zijn? Wat is echte vriendschap? Hoe goed kun je een ander echt kennen? In een filosofisch miniconsult pluis je een vraag uit die je zelf hebt meegebracht. Georganiseerd door het Gilde van Filosofisch Practici.

Savannah Bay

Sla een frisse verzameling lenteleesvoer in bij de boekenstand van de Utrechtse boekhandel Savannah Bay. Wil je je alvast inlezen? Bezoek dan de webshop van Savannah Bay.

Utrechtse Dag van de Filosofie

Stel jouw vragen aan de denkers van nu

Geweest

Kun je jezelf echt kennen? Is het tijd om een lottocratie te introduceren? En hoe bepaal je wat van waarde is? Op de Utrechtse Dag van de Filosofie onderzoeken we met filosofen de wereld om ons heen en in onszelf. Doe mee aan filosofische gedachte-experimenten en stel jouw vragen aan de denkers van nu.

Links in het menu vind je alle programma-onderdelen. Kijk op www.utrechtsedagvandefilosofie.nl voor meer informatie.

Klik op de afbeelding hieronder om het blokkenschema te bekijken:

De Utrechtse Dag van de Filosofie is een programma van Studium Generale van de Universiteit Utrecht, het departement Filosofie en Religiewetenschap (UU), het Descartes Centre (UU) en de Faculteitsvereniging Utrechtse Filosofiestudenten. 

Foto boven aan de webpagina door: Ward Mevis
Sfeerbeeld 1: Ben Houdijk
Sfeerbeeld 2: Naomi van Steenbergen