Talks, festivals, colleges en meer

Ons kennis & debatprogramma
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Locatie
Hertz

Uprooting Capitalism

Marchantlezing 2020

Geweest

Volg de Marchantlezing live via YouTube, op vrijdag 4 september vanaf 19.30 uur.

Dit is een hernieuwd programma van de Marchantlezing 2020, die oorspronkelijk op 25 maart 2020 zou plaatsvinden. Vanwege het herziene programma en de gewijzigde capaciteit, is de oorspronkelijke lezing geannuleerd en dit programma opnieuw in de verkoop gegaan. 

Digitale technologie beloofde wijdverspreide welvaart en politieke vrijheid. Maar ongelijkheid van rijkdom en macht waren het resultaat. Deze oneerlijke verdeling van kansen splijt de samenleving in winnaars en verliezers. Met grote gevolgen voor de toekomst van mensen en bovendien ondermijnend voor het vertrouwen in de liberale democratie. Maar zou het mogelijk zijn deze technologie te benutten om onze economie ten positieve te veranderen?

Dit jaar organiseert de Mr. Hans van Mierlo Stichting, het wetenschappelijk bureau van D66, haar 10e Marchantlezing Uprooting Capitalism. In deze lezing bepleit Glen Weyl radicale hervorming van de vrije markt voor een eerlijke welvaartsverdeling en een meer representatieve democratie. Door de omstandigheden in de Verenigde Staten is het voor Glen Weyl niet mogelijk naar Nederland te reizen. Daarom zal hij via livestream zijn lezing houden.

Technologie-denker, auteur en oprichter van De Waag Marleen Stikker zal fysiek aanwezig zijn en haar co-refereaat houden. Ook zal bestuurder, hoogleraar en voormalig D66-senator Alexander Rinnooy Kan een co-referaat houden.

Glen Weyl
Weyl, politieke econoom en sociale technoloog bij Microsoft, schreef met Eric Posner het boek Radical Markets – Uprooting Capitalism and Democracy for a Just society (Princeton University Press 2018). Volgens The Economist een van beste boeken uit 2018. Wired noemde Weyl een van de meest bepalende mensen op het gebied van technologie voor de komende 25 jaar. Bloomberg noemde hem een van de meest invloedrijke mensen van 2018.

Over de Mr. Hans van Mierlo Stichting
De Mr. Hans van Mierlo Stichting is het onafhankelijke wetenschappelijk bureau van D66. Zij heeft tot doel om het sociaal-liberale gedachtegoed verder te ontwikkelen en te verspreiden. Tijdens de jaarlijkse Marchantlezing nodigt de Van Mierlo Stichting internationaal gerenommeerde gastsprekers uit om een specifiek aspect van het sociaal-liberale gedachtegoed te bespreken.

Bij het aanschaffen van het ticket is het mogelijk een donatie te doen aan de Mr. Hans van Mierlo Stichting. Voor meer informatie hierover kun je kijken op hun website.

Jouw bezoek aan TivoliVredenburg
Dit programma is coronaproof georganiseerd. Bij al onze evenementen volgen we volledig de actuele richtlijnen en adviezen van de overheid en het RIVM. We ontvangen je graag! Maar: alles is anders in coronatijd. Zo ook je bezoek aan ons. Je kunt nu alleen bij ons langskomen als je geen coronagerelateerde klachten hebt, en alleen met een vooraf aangeschaft geldig ticket. Bereid je bezoek goed voor en lees hier wat je kunt verwachtenBekijk hier de ervaringen van bezoekers van ons coronaproof programma.