vrijdag 6 augustus 2021

Uitzending: Residentie Orkest met Dejan Lazic

Gratis - Sjostakovitsj Eerste Pianoconcert

20:30
aanvang

Tijden zijn onder voorbehoud.

uitvoerenden

Residentie Orkest 
Jonathan Bloxham dirigent
Dejan Lazić piano
Gertjan Loot trompet

programma

Izak de Dreu Akte van redemptie (One Minute Symphony- wereldpremière)
Grieg Elegische melodie nr. 2 ‘letzter Frühling’
Sjostakovitsj Pianoconcert nr. 1
Tsjaikovski Serenade voor strijkers

vrijdag 6 augustus 2021

Uitzending: Residentie Orkest met Dejan Lazic

Gratis - Sjostakovitsj Eerste Pianoconcert

Deze zomer blikken we terug op de hoogtepunten uit ons online programma van afgelopen jaar. Vandaag: het Residentie Orkest met de Kroatische pianist Dejan Lazic, o.l.v. de Britse dirigent Jonathan Bloxham. Kijk mee via Studio TivoliVredenburg, YouTube en Facebook.

Dmitri Sjostakovitsj gooit in zijn Eerste Pianoconcert alle wetten en regels voor pianoconcerten overboord. Rachmaninov-achtige thema’s worden ruw verstoord door circusmuziek met ‘retteketet’-thema’s. De pianist is soms een dromerige romanticus à la Tsjaikovski (zoals in zijn Serenade voor strijkers) en een paar maten verder lijkt hij in een Amerikaanse jazzclub of een Parijse nachtbar te zijn beland. Anders gezegd: het pianoconcert (of eigenlijk een concert voor piano, trompet en strijkorkest) is één stroom van fantasierijke en onverwachte invallen. Dmitri Sjostakovitsj nam zijn rol als hofnar van de muziek uiterst serieus, het was zijn enige uitlaatklep onder de staatsterreur van de communisten. Met kolderieke dansthema’s danst hij op de rand van de vulkaan.

Meer livestreams terugkijken?
Neem een kijkje in ons uitgebreide online archief. Ga naar Studio TivoliVredenburg of abonneer je op ons YouTube kanaal.