Menu Sluit Agenda Zoeken Winkelwagen
zaterdag 20 januari 2018

Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden.

Ubuntu Filosofie: Mogobe Ramose

Ik ben omdat wij zijn

€ 25,-+

geweest

Inclusief servicekosten.

Tijden zijn onder voorbehoud.

programma

Verdiepingsbijeenkomst door Mogobe Ramose

locatie
K.F. Hein Foyer
zaterdag 20 januari 2018

Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden.

Ubuntu Filosofie: Mogobe Ramose

Ik ben omdat wij zijn

€ 25,-+

geweest

Inclusief servicekosten.

Hoe autonoom, uniek en vrij zijn we eigenlijk? De Afrikaanse denktraditie Ubuntu gaat over het idee dat je pas 'mens' wordt door eenheid en verbondenheid met alles en iedereen om je heen. In een tijd van eenzaamheid, selfie-narcisme en vluchtig app-contact, kan deze filosofie van fundamentele medemenselijkheid ons minder egoïstisch maken?

De Zuid-Afrikaanse filosoof Mogobe Ramose schreef hét klassieke werk over Ubuntu. Vanuit Ubuntu, dat bekend is geworden door onder andere Nelson Mandela, is het bestaan een continue stroom waarin alles steeds een balans zoekt. In dit unieke programma komt Ramose vertellen over de relevantie van deze filosofie voor onszelf én de wereld. Hij houdt ons een spiegel voor en spoort ons aan om onze vanzelfsprekendheden– over leven en sterven, individu en samenleving, geluk en misère – te bevragen. Hoe ziet Ubuntu-als-levensstijl eruit?

We onderzoeken de relevantie en betekenis van deze Afrikaanse levensfilosofie voor prangende vraagstukken omtrent politiek, religie, onze omgang met de aarde en elkaar. Hoe kunnen Westerse filosofie en Ubuntu elkaar aanvullen en verrijken?
Wees welkom bij een inspirerende middag Afrikaanse levenskunst.

Voertaal: Engels

 

Over de spreker
Mogobe Ramose promoveerde in de filosofie aan de Universiteit van Leuven en doceerde onder andere aan universiteiten in Tilburg en Zuid-Afrika. Winnaar van de Anyiam-Osigwe prijs in 2014 voor het beste boek over Afrikaanse filosofie. Op 5 december verschijnt zijn boek Ubuntu bij Ten Have.

 

 

 

Relevante boeken via Savannah Bay
Ben je alvast nieuwsgierig naar de sprekers van dit evenement? In de webshop van boekwinkel Savannah Bay vind je een selectie boeken van de aanwezige auteurs. Savannah Bay zal tijdens het evenement ook met een boekentafel aanwezig zijn.

Dit evenement is een exclusieve verdiepingsbijeenkomst in aanloop naar Thinking Planet: hét festival over de diversiteit in denkkracht van Planeet Aarde, dat op 21 april 2018 in TivoliVredenburg zal plaatsvinden. Met een combiticket krijg je toegang tot beide evenementen, met korting. Tickets voor beide evenementen zijn verkrijgbaar op de website van Filosofie Magazine.

Zie ook

do 16 mei 2019

Pieces of Tomorrow - Bruckner 4

An introduction to symphonic sound

zo 12 mei 2019

The Quartet-NL XL: Beets-Bennink-Glerum-Herman-Baas-Goudsmit

Sunday Afternoon Jazz

wo 10 apr 2019

Ruben Hein

Boventoon solo tour

Cookie

Wij maken gebruik van cookies om je website- bezoek 'slimmer' te maken en omwille van statistieken.

Klik op onderstaande button om hiermee akkoord te gaan.

Akkoord