Zaal open
Inleiding
Aanvang
Verwacht einde
Programma

Vaughan Williams Hoboconcert
Mosolov Zavod (De ijzergieterij)
Berio Sequenza for hobo solo
Rachmaninov Symfonie nr 2

Uitvoerenden

Noord Nederlands Orkest
Kerem Hasan dirigent
Albrecht Mayer hobo

Ben je 29 jaar of jonger? Dan kun je voor €12,50 naar dit concert. Kijk hier voor meer informatie.

Locatie
Grote Zaal

Tussen Romantiek en Futurisme

AVROTROS Vrijdagconcert

Geweest

Het Noord Nederlands Orkest brengt, samen met de in Londen geboren dirigent Kerem Hasan en de solohoboïst van de Beriner Philharmoniker, Albrecht Mayer, een programma met uitersten. Aan de ene kant Vaughan Williams’ ‘twinkelerende’ hoboconcert en de zinderende romantiek in Rachmaninovs Tweede Symfonie. Aan de andere kant futuristische geluiden anno 1926.

Vaughan Williams’ vriendelijke Engelse landschap
Wie van Vaughan Williams’ The Lark ascending (de opstijgende veldleeuwerik) houdt, zal ook zeker vallen voor zijn hoboconcert. Hetzelfde glooiende landschap, dezelfde vergezichten, alleen een vogeltje dat anders is gebekt dan de viool. Ook de hobo is één met het landschap en het orkest. De première in Londen in 1944 werd afgelast vanwege overvliegende bommenwerpers.

Rachmaninovs heimwee naar het oude Rusland
Ook Rachmaninov kon eindeloos dromen over het Russische landschap en de oorden die hij moest verlaten, weggejaagd of, vooruit, gecancelled door de machthebbers, het lijkt wel alsof er nooit wat verandert in Rusland. Ook muzikaal verlangde hij terug naar vroegere tijden. Aan het eind van zijn leven zei hij zelf: ‘Ik kan de oude manier van schrijven niet uit mij krijgen, en ik kan de nieuwe manier niet aanleren... De nieuwe muziek lijkt uit het hoofd te komen in plaats van uit het hart. Haar componisten denken in plaats van te voelen.’ Elk woord daarvan slaat op zijn Tweede Symfonie, de langste Russische symfonie vóór het Sovjettijdperk. Eén brok Russische romantiek, met invloeden van Tsjaikovski en Russisch-orthodoxe kerkmuziek. Bonus: een zinderende apotheose.

Revolutionaire klanken
Daartussen zat dus ergens de Russische revolutie en de drang naar nieuwe, revolutionaire geluiden. Met De ijzergieterij schiep Mossolov in 1926 een baanbrekend werk, door de bijna realistische nabootsing van machineachtige, stampende klanken en het effectieve gebruik van ritme. Een soort Russische evenknie van Charley Chaplins Modern Times, maar dan grimmiger.

Lees hier de uitgebreide programmatoelichting, geschreven door Michiel Cleij

Korting vanaf vier concerten
Bij dit concert kun je 15% korting ontvangen door voor vier of meer klassieke concerten tegelijk kaarten aan te schaffen. Kijk hier hoe het werkt.