Programma

Deuren open: 13:30
Aanvang: 14:45
Verwachte eindtijd: 00:15

Locatie
Grote Zaal, Pandora, Hertz, Cloud Nine
Line-up zaterdag
Jan Garbarek

“De menselijke stem is mijn ideaal “, zegt Jan Garbarek, en het is zeer onwaarschijnlijk dat een andere saxofonist zo dichtbij dat ideaal komt als deze muzikant uit Noorwegen. Het is het contrast tussen de liedachtige en poëtische elementen, de eenvoud en de intensiteit van vrije improvisaties met andere muzikanten, dat het geluid van Jan Gabarek definieert. Garbarek is een muzikale wereldreiziger, die overal waar hij kwam geluiden heeft opgepikt en meegenomen in zijn spel. Luisterend naar zijn muziek hoor je wat hem heeft geraakt.

Jan Garbarek saxofoon

Jeff Ballard Quartet

Jeff Ballard is zonder twijfel een van de beste drummers van zijn generatie. Geen wonder dat zijn discografie leest als een soort encyclopedie van de jazz, met – om er maar een paar te noemen – namen als Chick Corea, Ray Charles, Pat Metheny, Joshua Redman (Elastic Band) en Kurt Rosenwinkel. Momenteel is Jeff Ballard al bijna 20 jaar een kernlid van het befaamde Brad Mehldau Trio, is Ballard co-leider van het collectief FLY (met Mark Turner en Larry Grenadier), en leidt hij zijn Jeff Ballard Trio en Jeff Ballard Fairgrounds.

In Jeff Ballard Fairgrounds komt deze muzikale genie samen met gitarist Charles Altura, saxofonist Logan Richardson en bassist Ameen Saleem. De groep heeft geen vast repertoire, waardoor de muziek zich continu evolueert en verschillende vormen aanneemt. Soms heel gedurfd en onverwacht, soms verrassend funky of minimalistisch, maar bovenal sensationeel goed.

“One of the leading modern voices on his instrument” – The New York Times

Jeff Ballard Fairgrounds
Jeff Ballard
drummer
Charles Altura gitaar
Logan Richardson saxofoon
Ameen Saleem bas

Joe Armon-Jones

De jonge Engelse toetsenist, componist en producer Joe Armon-Jones mogen we gerust een van de belangrijkste leden van de Londense undergroundjazz noemen. Hij is lid van Ezra Collective en de begeleidingsband van Nubya Garcia, maar ook zijn solocarrière is inmiddels goed op stoom. Op zijn eerste twee albums Starting Today (2018) en Turn To Clear View (2019) mengt Armon-Jones jazz met dub, hiphop en funk/soul tot een onweerstaanbaar lekkere vorm van nu-fusion. Echo’s van Thundercat klinken door, de oudere luisteraar hoort ook Herbie Hancock en, waarom ook niet, een beetje Steely Dan!

Joe Armon-Jones piano

 

Rudresh Mahanthappa Trio

Altsaxofonist Rudresh Mahanthappa heeft Indiase ouders, maar groeide op in de Verenigde Staten. Niet zo vreemd dus dat hij in zijn werk een brug slaat tussen westerse en Indiase muziek. Op zijn album Bird Calls (2015) brengt Mahanthappa een eigenzinnige ode aan Charlie Parker – grappig genoeg zonder één nummer van Parker te coveren. Met elementen uit pop, hiphop, funk, jazz en zijn Indiase roots creëert hij zijn eigen Bird-universum en dat lijkt deze meermaals bekroonde muzikant moeiteloos af te gaan. Zoals Mahanthappa zelf al zegt: ‘I feel I’ve always been playing Bird.’ Virtuoos!

François Moutin bas
Rudresh Mahanthappa saxofoon
Rudy Royston drums

Een ode aan Misha Mengelberg

Door die generatie jazzmusici

Met zijn humor, anarchie en pakkende thema’s heeft Misha Mengelberg een onuitwisbare indruk achtergelaten. De Nederlands componist en pianist stond bekend om zijn eigenzinnige manier van improviseren, en heeft wereldwijd diepe sporen achtergelaten in de geïmproviseerde muziek. Zijn werk had raakvlakken met jazz en klassiek, maar ook met de radicale kunst van dada en Fluxus.

Zijn benadering van het improviseren heeft hele generaties componisten en musici beïnvloed. Tijdens dit concert brengen tien vooraanstaande Nederlandse jazzmusici uit drie generaties een ode aan Misha Mengelberg. 

Han Bennink drums
Joris Roelofs basklarinet
Oscar-Jan Hoogland piano
Benjamin Herman altsax
Thomas Pol bas
Joost Patocka drums
Ian Cleaver trompet
Jasper Blom tenorsax
Thomas Pol bas
Wouter Kühne drums

 

Fuensanta & Ensamble Grande

Zangeres, bassiste en componiste Fuensanta Méndez groeide op in een artistieke familie in het regenwoud van Veracruz, omringd door traditionele Latijns-Amerikaanse en hedendaagse Europese muziek. En die wortels zijn terug te horen in haar muziek. Sinds ze haar studie aan het Conservatorium van Amsterdam summa cum laude afrondde speelde ze door heel Europa en Mexico, zowel als bandleider als met andere prominente acts in de geïmproviseerde muziek.

Fuensanta Méndez vocals/bas – composities & teksten
Marta Arpini vocals/synths
Gabriel Milliet vocals/fluit
Sanem Kalfa vocals
Līva Dumpe vocals
Wouter Kühne drums
Guy Salamon drums/percussie
Alistair Payne trompet
José Soares altsax

 

N∆BOU

Met een originele line-up van trombone, elektrische gitaar, contrabas en drums zorgt N∆BOU voor een frisse wind. Hun verrassende EP-debuut Hubert zette N∆BOU direct op de kaart als een van de grote beloftes van de nieuwe jazzgeneratie in België. Centraal staat het zingende en pulserende trombonespel van frontvrouw Nabou Claerhout. Met haar eigenzinnige sound, verrijkt met allerlei effecten, creëert ze een dromerig, sfeervol en melancholisch muzikaal universum voor haar band. Deze sound verfijnt N∆BOU op hun nieuwste album You Know, waarop weelderige klanken worden afgewisseld met sterk ritmisch gebaseerde composities. Intrigerend en kaleidoscopisch vanaf de allereerste luisterbeurt!

Nabou Claerhout trombone, composities
Roeland Celis gitaar
Trui Amerlink contrabas
Mathias Vercammen drum

John Abercrombie tribute

In 2017 overleed de Amerikaanse gitaarvernieuwer John Abercrombie na een lange carrière. Sinds de jaren ’70 nam Abercrombie als bandleider tientallen klassiekers op voor ECM, samen met grootheden als Joe Lovano, Kenny Wheeler, en ook met slagwerker Adam Nussbaum, die in de jaren ’90 bijna vaste slagwerker was in de verder wisselende bezettingen van Abercrombie. Samen met Nussbaum brengen twee Nederlanders die eveneens een band hadden met Abercrombie een tribute met repertoire uit het brede oeuvre wat John heeft achtergelaten. Bassist Hein van de Geyn heeft naast zijn deelname aan het John Abercrombie Trio tijdens zijn verblijf in Amerika ook John deelgenoot gemaakt van zijn eigen trio Baseline, waarvan drie albums zijn verschenen. Gitarist Ed Verhoeff maakte deel uit van de Europese line-up van Baseline. Op ‘The Guitar Album’ (2006) zijn Verhoeff, Van de Geyn en Abercrombie zelfs alle drie te horen.

Adam Nussbaum drums
Hein van de Geyn bas
Ed Verhoeff gitaar

Guy Salamon Group

Deze energieke, achtkoppige band staat onder leiding van de Israëlische drummer Guy Salamon, bekend van zijn samenwerkingen met Tineke Postma, Jesse van Gelder, Ben van Gelder en Reinier Baas. In de band zitten stuk voor stuk rising stars van de Europese jazz, die elkaar leerden kennen in de jazzscene van Amsterdam. Guy Salamon Group haalt invloeden overal vandaan: van Charles Mingus tot Frank Zappa. Verwacht muziek vol verrassingen, virtuoos spel en een flinke dosis humor.

Guy Salamon drums, compositie
Alistair Payne trompet
Ian Cleaver trompet
Jose Soares altsax
Lucas Martinez tenorsax
Teis Semey gitaar
Marta Warelis piano
William Barrett bas

Nordmann

De instrumentale Vlaamse jazzrockband Nordmann weet hoe je de aandacht trekt: hun in 2015 verschenen debuutalbum kreeg de titel Alarm! mee. Inmiddels zijn ze alweer aan hun derde plaat toe, het vorig jaar verschenen In Velvet, waarop Nordmann hun muziek verrijkt met electronica. De Vlaamse krant De Tijd noemt Nordmann ‘de Radiohead van de Belgische jazz’ en In Velvet ‘een lange luistertrip, die per nummer haast geruisloos en toch krachtdadig opschuift zonder onderhuidse spanning op te offeren’. Zoals ze in Vlaanderen zeggen: Nordmann is klaar om internationaal potten te breken!

Mattias De Craene – saxofoon, loops, synthesizers
Edmund Lauret – gitaar
Dries Geusens – basgitaar, synthesizers
Elias Devoldere – drums
Thijs Troch – synthesizers, gitaar

Kika Sprangers Quintet

De instrumentale Vlaamse jazzrockband Nordmann weet hoe je de aandacht trekt: hun in 2015 verschenen debuutalbum kreeg de titel Alarm! mee. Inmiddels zijn ze alweer aan hun derde plaat toe, het vorig jaar verschenen In Velvet, waarop Nordmann hun muziek verrijkt met electronica. De Vlaamse krant De Tijd noemt Nordmann ‘de Radiohead van de Belgische jazz’ en In Velvet ‘een lange luistertrip, die per nummer haast geruisloos en toch krachtdadig opschuift zonder onderhuidse spanning op te offeren’. Zoals ze in Vlaanderen zeggen: Nordmann is klaar om internationaal potten te breken!

Mattias De Craene – saxofoon, loops, synthesizers
Edmund Lauret – gitaar
Dries Geusens – basgitaar, synthesizers
Elias Devoldere – drums
Thijs Troch – synthesizers, gitaar

Alex Koo’s Identified Flying Object

Het gaat erg snel voor de jonge Belgisch-Japanse pianist/componist Alex Koo, die momenteel hoge toppen scheert als opkomend toptalent in binnen- en buitenland. Zijn album Appleblueseagreen, met Amerikaanse grootheden Ralph Alessi en Mark Turner, werd “stunningly original”(****) genoemd door het wereldbefaamde Downbeat Jazz Magazine, en kreeg een felbegeerd plekje in hun ‘Best Albums of 2019’. Vooral de klik trompettist en ECM-icoon Ralph Alessi was zo bijzonder, dat een verdere samenwerking tussen de twee onvermijdelijk was.

Samen met jong stokkengeweld Attila Gyárfas, dé drummer bij uitstek van de jazz- en impro-scène van Boedapest, vormen Alex Koo en Ralph Alessi een van de spannendste nieuwe trio’s in de scene. Tijdens Transition hoor je materiaal van het debuut als herboren trio: Identified Flying Object, uitgekomen op W.E.R.F. Records. Het album, een mix van lyrische composities en improvisaties die op de grens liggen tussen filmmuziek, minimalisme en soundscaping, kan je het best beschrijven als een trip door de ruimte.

Attila Gyárfas drums
Alex Koo piano
Ralph Alessi trompet

Ian Cleaver Kwintet

De Beroepsvereniging voor Improviserende Musici – In het kort ‘BIM’ – bestaat 50 jaar! De BIM zet zich sinds 1971 in voor de belangen van jazz en geïmproviseerde muziek in Nederland. Meer speelplekken, bijvoorbeeld, en betere omstandigheden voor musici. Om dit te vieren spelen tijdens Transition verschillende gelegenheidskwintetten met jazzmusici uit vijf verschillende generaties, gloednieuwe composities in opdracht van de BIM. 

Ian Cleaver Kwintet

De muziek voor dit kwintet is een mengelmoes van verschillende klanken en melodieën die Ian Cleaver afgelopen 25 jaar tot zich heeft genomen, zowel in Amsterdam als in New York, waar de trompettist momenteel woont en studeert. Verwacht zowel invloeden van centrale figuren uit de Amerikaanse jazztraditie (Duke Ellington en Charlie Parker) als invloeden uit de Braziliaanse muziek.

Ian Cleaver trompet
Ben van Gelder sax
Durk Hijma gitaar
Jos Machtel contrabas
Han Bennink drums

Luyi

Luyi is 18 jaar jong en zit op de school voor jong talent van het Koninklijk Conservatorium, maar heeft ondertussen ook haar eerste opnames als solist met het Metropole Orkest achter de rug en stond in 2020 in de finale van het Prinses Christina Concours. In 2020 werd Luyi uitgenodigd voor het programma Podium Witteman, waar zij het nummer ‘Moody’s Mood for Love’ zong onder begeleiding van Mike Boddé. De samenwerking beviel zo goed dat ze daarna samen een concert deden bij het Grachtenfestival 2021. Luyi zong ook op het openingsconcert van het festival, deze keer samen met Lucas Santana. Nu staan ze gedrieën op het podium.

Luyi van der Lingen zang
Mike Boddé piano
Lucas Santana saxofoon

Miguel Ángel Santaella Kwintet

De Beroepsvereniging voor Improviserende Musici – In het kort ‘BIM’ – bestaat 50 jaar! De BIM zet zich sinds 1971 in voor de belangen van jazz en geïmproviseerde muziek in Nederland. Meer speelplekken, bijvoorbeeld, en betere omstandigheden voor musici. Om dit te vieren spelen tijdens Transition verschillende gelegenheidskwintetten met jazzmusici uit vijf verschillende generaties, gloednieuwe composities in opdracht van de BIM. 

Componist Miguel Ángel Santaella koos een voor hem uitdagende, geheel akoestische bezetting. De spanning tussen de verschillende klankkleuren van de instrumenten zorgt voor sfeervolle contrasten. In de complexe ritmes en harmonieën ontvouwt zich een voelbare groove.

Miguel Ángel Santaella bandleider, componist
Bob Roos drums
Arjen Gorter contrabas
Ricardo Maronga
Kristina Fuchs vocals
Giuseppe Doronzo baritonsax

Iman Spaargaren Kwintet

De Beroepsvereniging voor Improviserende Musici – In het kort ‘BIM’ – bestaat 50 jaar! De BIM zet zich sinds 1971 in voor de belangen van jazz en geïmproviseerde muziek in Nederland. Meer speelplekken, bijvoorbeeld, en betere omstandigheden voor musici. Om dit te vieren spelen tijdens Transition verschillende gelegenheidskwintetten met jazzmusici uit vijf verschillende generaties, gloednieuwe composities in opdracht van de BIM. 

Iman Spaargaren componeerde een drieluik dat opkomst, bloei en verval van Europa in de eenentwintigste eeuw verklankt. Orkestrale secties en klassieke thema’s worden afgewisseld met dwingende free funk, dromerige soundscapes en schurend experiment.

Yonga Sun drums
Paul Pallesen gitaar
Jasper le Clerq viool
Iman Spaargaren tenorsaxofoon, klarinet, elektronica
Dodó Kis blokfluit, elektronica

Transition Festival 2022 (zaterdag)

O.a. Jan Garbarek & Jeff Ballard Quartet

Geweest

Transition Festival op 25 en 26 maart 2022 gaat door zoals het festival is bedacht! Met een nationale én internationale line-up, zit- en staanplaatsen en de mogelijkheid om vrij te bewegen tussen de verschillende zalen van TivoliVredenburg. Tijdens het festivalweekend staan de Grote Zaal, Pandora, Hertz, Cloud Nine en de tussenruimtes weer volledig in het teken van de hedendaagse jazz. Tijdens Transition Festival hoor je zowel de nieuwe generatie jazzmusici als inspirerende jazzveteranen. De headliner van de festivalvrijdag, 25 maart, is het spannende Britse trio GoGo Penguin. Op de zaterdag headlinet jazzlegende Jan Garbarek met een exclusief, twee uur durend openingsconcert in de Grote Zaal.