Menu Sluit Agenda Zoeken Winkelwagen
vrijdag 3 april 2020

Transition Festival 2020 (vrijdag) met o.a. Jacob Collier, Eric Vloeimans en Alfa Mist

Tweedaags jazzfestival

€ 46,90

incl. servicekosten & garderobe

Bestel tickets
16:00
zaal open
17:00
aanvang
Regulier
€ 46,90

Deze prijzen zijn inclusief servicekosten en garderobe.

vrijdag 3 april 2020

Transition Festival 2020 (vrijdag) met o.a. Jacob Collier, Eric Vloeimans en Alfa Mist

Tweedaags jazzfestival

€ 46,90

incl. servicekosten & garderobe

Bestel tickets

Er is voor het festival zowel een passepartout (€95) voor vrijdag en zaterdag, en losse tickets (vrijdagticket (€46) en zaterdagticket (€56)) te koop.
Klik hier voor de zaterdag.
Klik hier voor de passe-partout.

Na vier succesvolle eendaagse edities van Transition Festival breidt het internationale jazzfestival zich vanaf de jubileumeditie uit naar twee dagen. Op 3 en 4 april staan de Grote Zaal, Pandora, Hertz, Cloud- en Club Nine en natuurlijk de tussenruimtes van TivoliVredenburg Utrecht weer volledig in het teken van de hedendaagse jazz. Vrijdag 3 april focust op de nieuwe generatie jazzmusici, met als headliner een van de hedendaagse boegbeelden: Jacob Collier. Het grootste deel van de line-up is meteen bekend gemaakt, er volgen later nog enkele toevoegingen.

Meer informatie, line-up en (weekend- en dag) tickets: www.transitionfestival.nl.

LINE-UP VRIJDAG:

 • Jacob Collier

  De Engelse vocalist/multi-instrumentalist Jacob Collier mogen we gerust een wonderkind noemen: hij is pas 24, maar zingt en speelt al op het hoogste niveau. Nadat hij op YouTube de aandacht had getrokken met zijn covers, nam producer Quincy Jones het supertalent onder zijn vleugels. In zijn kamer in Londen schreef hij zijn debuutalbum In My Room, die werd bekroond met maar liefst twee Grammy’s. Tijdens Transition presenteert Collier zijn nieuwe album Djesse Vol 3. Collier speelt een exclusieve show in kwartet bezetting op Nederlandse bodem in de Grote Zaal, waar hij eerder met het Metropole Orkest (Djesse Vol 1) speelde. De line-up hiervoor volgt spoedig.

 • Eric Vloeimans Gatecrash feat. Ntjam Rosie

  Alweer tien jaar geleden presenteerde Eric Vloeimans zijn elektronische band Gatecrash met het live-album Gatecrashin’, dat prompt met een Edison Award werd beloond. Inmiddels is de band een van Vloeimans’ voornaamste projecten met internationale bekendheid. Tijdens Transition speelt de band materiaal van hun langverwachte nieuwe album, én met Ntjam Rosie een aantal nummers speciaal voor Transition. Deze Rotterdamse zangeres verbindt de muziek uit haar jeugd in Kameroen met haar liefde voor jazz. Ze staat bekend om haar karakteristieke stem en innemende optredens.

  Ntjam Rosie – zang
  Eric Vloeimans – trompet
  Jeroen van Vliet – keyboards
  Gulli Gudmundsson – basgitaar
  Jasper van Hulten – drums

 • KOKOROKO

  Uit het Londense broeinest van West-Afrikaanse muziek dook een aantal jaar geleden een nieuwe groep afrobeat-innovators op: KOKOROKO. Het achtkoppige collectief staat bekend om hun ‘soul shaking’ performances, met veel blazers, duidelijk hoorbare West-Afrikaanse roots en Londense tinten. Hun hit Abusey Junction kreeg een welverdiende plaats in de Britse Jazz compilatie CD We Out Here, tussen nummers van Shabaka Hutchings, Nubya Garcia en Ezra Collective. Voor het karakteristieke KOKOROKO-sound laat het collectief zich inspireren door het geluid van het Londense nachtleven, de muzikale invloeden van West-Afrikaanse grootheden als Ebo Taylor en Pat Thomas en Londense jazz. Percussionist Onome Edgeworth benadrukt de invloed die deze Britse hoofdstad op hun sound heeft gehad: “We didn’t want it to sound too clean – that doesn’t really fit into the London sound. We wanted it to sound rough, like going out and hearing music pushed through speakers or the energy of people dancing at afrobeat parties: its music we’ve seen work on dancefloors”.

  Sheila Maurice-Grey – trompet
  Cassie Kinoshi – saxofoon
  Richie Seivwright – trombone
  Oscar Jerome – gitaar
  Yohan Kebede – toetsen
  Mutale Chashi – bas
  Ayo Salawu – drums
  Onome Edgeworth –  percussie

 • Erik Truffaz & Shai Maestro

   

  De Israëlische pianist Shai Maestro maakte een lange muzikale reis, onder meer als vaste pianist in het trio van bassist Avishai Cohen, in Mark Guiliana’s Jazz Quartet en met optredens samen met de toplaag van de internationale jazz als Chick Corea, Tigran Hamasyan en Diana Krall. Afgelopen Transition presenteerde hij zijn trioalbum The Dream Thief, uitgebracht bij het prestigieuze label ECM Records. Dit jaar nodigen we hem weer uit, maar voor een uitzonderlijk gelegenheidsduo met Erik Truffaz. De Franse trompettist staat bekend om het futuristische geluid dat hij uit zijn instrument haalt. Truffaz is altijd bezig met het opzoeken van muzikale grenzen en het incorporeren van verschillende stijlen en technieken, waardoor menig jazzcriticus hem in het rijtjes met Miles Davis en andere grootheden zet.

  Shai Maestro – piano
  Erik Truffaz – trompet

 • Alfa Mist

  De jonge Britse jazzmuzikant Alfa Mist begon zijn carrière als producer van grime en hiphop in de rauwe dancescene van Oost-Londen. Door de vele platen die hij beluisterde op zoek naar goede samples, werd hij echter steeds meer richting wereldmuziek, filmsoundtracks en uiteindelijk vooral jazz getrokken. Inmiddels maakt hij als (autodidactische) pianist en bandleider een vorm van jazz die in al zijn subtiliteit zo ongeveer het tegenovergestelde is van grime. Check zijn laatste album Structuralism (2019) en laat je meevoeren door melancholieke, midtempo jazznummers met hiphop- en soulinvloeden!

 • Steam Down

  Steam Down komt het dak van onze Pandora afblazen als afsluiter van de vrijdagavond. Het artiestencolletief bestaat uit Ahnanse, Alex Rita, Brother Portrait, Sawa Manga, Theon Cross, Nadeem, Benjamin Appiah, Dominic Canning en Nache en is een wekelijks begrip in London. Met Afrofuturisme, grime en future soul als sonische springplank zet Steam Down keer op keer energieke shows neer. En daar worden ze niet door de minsten in bijgestaan. In eerdere live sessies van het collectief nodigden ze Kamasi Washington, Sampa The Great, Nubya Garcia, leden van Ezra Collective, SEED Ensemble en Sons of Kemet uit voor gastoptredens.

   

 • Vels Trio

  Vels Trio bevindt zich in de voorhoede van de zogenaamde UK Jazz Invasion en wordt dan ook vaak in één adem genoemd met GoGo Penguin, Shabaka Hutchings en Yussef Kamaal. Sinds de ontmoeting van toetsenist Jack Stephenson Oliver, bassist Cameron Dawson en drummer Dougal Taylor hebben ze hun muziek tot uitersten gepusht, heel veel opgetreden en daarmee al een flinke groep fans uit verschillende hoeken aangetrokken nog vóór ze hun EP in 2017 uitbrachten. Verwacht een aanstekelijke mix van jazz, elektronica, prog, hiphop en zware grooves in allemaal nieuw materiaal

  Jack Stephenson Oliver – toetsen
  Cameron Dawson – bas
  Dougal Taylor – drums

 • James Brandon Lewis Quartet

  De Amerikaanse saxofonist James Brandon Lewis is een nieuwkomer in de scene, maar heeft zich de afgelopen jaren al als zeer productief bewezen. Als een vis in het water speelt hij samen in vele verschillende bezettingen, en schroomt zelfs de internationale samenwerkingen niet zoals een trio met de Nederlanders Onno Govaert en Jasper Stadhouders. Ook in de studio is JBL zeer actief. Zo verscheen afgelopen jaar zijn eerste kwartet-album An Unruly Manifesto, een hedendaagse ode aan het werk van legendarische improvisatoren als Charlie Haden en Ornette Coleman. Ondertussen is JBL alweer druk bezig met het schrijven van stukken die hij op Transition presenteert met een nieuwe kwartet bezetting. De line-up hiervoor volgt spoedig.

 • Maarten Hogenhuis Sextet - NSJ Composition Project

  Met BRUUT!, Krupa & the Genes en zijn eigen trio heeft saxofonist Maarten Hogenhuis zich ontwikkeld tot een vaste waarde binnen de Nederlandse jazz scene. Afgelopen editie van North Sea Jazz viel de keuze voor de roemruchte Compositieopdracht op hem, omdat ‘de juryleden onder de indruk zijn van de goede melodische lijnen die Hogenhuis neerzet en het bijzonder knap vinden dat hij met zeer weinig middelen pakkende muziek kan maken, die hen in het hart raakt,’ aldus North Sea Jazz. Over de artistieke invulling zei Maarten: “Ik ben, enigszins gedwongen door de ‘harmonie-loze’ trio setting waarin ik veel opereer, altijd op zoek naar de balans tussen het abstracte en het luisterbare. Hoeveel informatie geef ik de luisteraar en hoeveel houd ik ‘achter’? Voor deze opdracht zal ik onderzoeken hoe zich dat vertaalt naar een sextet zonder harmonische instrumenten, waarbij de volgende vraag centraal zal staan: hoe vind ik ook in deze bezetting de juiste spanning tussen herkenning en abstractie?”

  Het resultaat was 75 minuten muziek voor zijn trio plus drie blazers. De composities worden gekenmerkt door langzaam uitrollende patronen met heldere songlijnen, waarin de rol van elk van de bandleden gelijkwaardig is. De Volkskrant schreef over de presentatie tijdens North Sea jazz: ‘Het resultaat was een fris en transparant soort kamerjazz, met spannende (want dicht tegen elkaar aan liggende) meerstemmige melodieën.’ Transition nodigde het sextet nog dezelfde dag uit voor het festival.

  Maarten Hogenhuis – alt saxofoon
  Mete Erker – tenor saxofoon
  Joris Roelofs – basklarinet
  Bruno Calvo – trompet
  Phil Donkin – bas
  Mark Schilders – drums

 • Adam Bałdych & Helge Lien

  ‘Baldych gives his violin a voice and emotional power that have been too rarely heard in recent decades and offers a fresh take on the instrument for the contemporary scene,’ aldus All About Jazz. Deze Poolse violist Adam Bałdych heeft zich ontwikkeld tot een van de meest interessante jazz violisten van Europa. Naast dat hij wordt bewonderd om zijn ijzersterke techniek (‘He has, without doubt, the greatest technique of any jazz violinist alive today.’ – Ulrich Olshausen) wordt hij ook gewaardeerd om zijn originele sound, kraakheldere, minimalistische vioollijnen en compacte, gelaagde melodieën.

  Adam Bałdych heeft de laatste paar jaar vaak krachten gebundeld met de Noorse pianist Helge Lien, waaronder voor het album Bridges. Verwacht tijdens Transition ook nieuw werk en veel improvisatie.

  Adam Bałdych – viool
  Helge Lien – piano

 • Kika Sprangers Quintet

  Saxofoniste Kika Sprangers raakt haar publiek met haar lyrische, melodieuze spel en karakteristieke geluid. Muzikaal uit ze zich niet alleen in haar saxofoonspel maar ook in eigen kleurrijke en meeslepende composities waarin melancholie en royale harmonieën de boventoon voeren. De oorsprong van de bezetting op Transition ’20, lag bij een uitnodiging van Transition alweer twee edities geleden. Momenteel legt Sprangers haar focus op dit kwintet en haar Large Ensemble (met drie zangeressen Sanne Rambags, Anna Serierse en Marit van der Lei en een vierkoppige blazerssectie). Afgelopen september bracht Kika Sprangers met dit Large Ensemble haar debuutalbum Human Traits uit. Verwacht ook materiaal van deze plaat, en nog niet verschenen werk!

  Kika Sprangers saxen
  Anna Serierse – vocals
  Koen Schalkwijkpiano and wurlitzer
  Alessandro Fongaro – bas
  Willem Romers – drums

 • Juraj Stanik Trio feat. Ack van Rooijen

  De Nederlandse jazzpianist Juraj Stanik laat zich inspireren door aan de ene kant klassieke componisten als Johann Sebastian Bach en Johannes Brahms, maar natuurlijk ook door jazzmusici als Joe Lovano, Chris Potter en John Scofield. Zijn spel is helder, bedachtzaam en open en met veel aandacht aan de dynamiek en klankkleur. Met zijn trio is er naast eigen composities ook altijd ruimte voor een fraaie selectie standards, waarbij met name het ijzeren repertoire van George Gershwin, Thelonious Monk, Bill Evans, Wayne Shorter aan bod komt. Op Transition wordt het trio versterkt door de legendarische Nederlandse trompettist/flugelhornspeler Ack van Rooyen. Hij deelde het podium met de grootsten der aarde: Miles Davis, Lee Konitz, Dizzy Gillespie, Steve Gadd en oneindig veel meer musici. Dat van Rooyen inmiddels al achter in de tachtig is, houdt hem zeker niet tegen om het podium te blijven beklimmen.

  Juraj Stanik – piano
  Frans van der Hoeven – bas
  Roberto Pistolesi – drums
  Ack van Rooyen – trompet, flugelhorn

Zie ook

do 19 mrt 2020

Chick Corea Trilogy

with Christian McBride and Brian Blade

vr 22 mei 2020

Pat Metheny Side Eye

Legendarische Amerikaanse jazzgitarist

do 5 mrt 2020

Brad Mehldau Trio

Intelligente jazz vol minimalistische ingehouden spanning