Menu Sluit Agenda Zoeken Winkelwagen
zaterdag 8 april 2017

Transition Festival 2017

TivoliVredenburg i.s.m North Sea Jazz

geweest
15:00
zaal open
programma

Branford Marsalis Quartet featuring special guest Kurt Elling, Steve Coleman ‘Reflex Trio’, Mulatu Astatke, Thundercat, José James, Christian Scott aTunde Adjuah, GoGo Penguin – Koyaanisqatsi Live Score, Miles Mosley, Metropole Orkest met Reinier Baas & Ben van Gelder o.l.v Christian Elsässer, Phronesis, Jeff Parker, Tigran Hamasyan – Ancient Observer, XamVolo, Shabaka and the Ancestors, Kaja Draksler Octet, Thumbscrew (Mary Halverson, Michael Formanek & Tomas Fujiwara), Somi, Dans Dans, BIGYUKI, Ties Mellema / Rembrandt Frerichs Quartet, ALA.NI, Joris Posthumus – Tokyo’s Bad Boys, Jasper Stadhouders Polyband, BRUUT!, De Raad van Toezicht, Dominic J Marshall, Guillaume Perret, Koffie, Sarathy Korwar, Okabe Family en Xavi Torres Trio.

locatie
zaterdag 8 april 2017

Transition Festival 2017

TivoliVredenburg i.s.m North Sea Jazz

geweest

De deuren gaan om 15:00 uur open. Het tijdschema is te vinden op de Transition festival website.

Na een zeer succesvolle en uitverkochte eerste editie vindt op zaterdag 8 april de tweede editie van Transition Festival plaats in TivoliVredenburg met meer dan 30 nationale en internationale topartiesten, verspreid over alle zalen van de Utrechtse concertzaal. Line-up en meer informatie: www.transitionfestival.nl.

Jazz zit midden in de “Transition years”. De iconen van de vorige eeuw hebben de weg vrij gemaakt voor nieuwe helden, die op hun beurt zorgen voor vernieuwing in de jazz en geïmproviseerde muziek. Transition Festival wil laten zien welke bruggen er tussen genres zijn gebouwd en welke artiesten hier een sleutelrol in hebben gespeeld.

Één van de sleutelfiguren op het festival is Branford Marsalis, die samen met zijn broer Wynton Marsalis verantwoordelijk was voor de neo-bop beweging. Hun benadering van de traditionele bop beïnvloedde een hele nieuwe lichting musici als Roy Hargrove en Joshua Redman. Mulatu Astatke, de vader van de Ethiopische jazz, is ook één van deze centrale figuren en één van de allereerste artiesten die de verbinding zocht tussen traditionele Ethiopische muziek en jazz. Steve Coleman geldt als één van de belangrijkste vernieuwers sinds de jaren ’80. Hij wist een brug te slaan tussen de jazz van John Coltrane en andere avantgarde spelers en de ritmiek van genres als funk en hip-hop. Jeff Parker droeg op zijn beurt weer een steentje bij als één van de oprichters van de instrumentale post-rock band Tortoise, die met een mix van jazz, krautrock en minimal music ook aan de wieg stonden van een nieuw genre.
Deze artiesten zijn inspirators voor jonge artiesten op de line-up als Christian Scott, Phronesis en Tigran Hamasyan. Transition legt hiermee de nadruk op zowel actuele jazzmuzikanten als op de grensverleggers die de nieuwe beweging hebben geïnspireerd.

Branford Marsalis Quartet with special guest Kurt Elling
Meestersaxofonist Branford Marsalis en vaandeldrager van de hedendaagse vocale jazz Kurt Elling kwamen elkaar regelmatig tegen tijdens tournees en stonden bovenaan elkaars “wishlist” voor een samenwerkingsproject. Die samenwerking kwam eindelijk tot stand op het in 2016 uitgebrachte album ‘Upward Spiral’, waarop ze bestaande composities van onder meer Sonny Rollins, Frank Sinatra en zelfs Sting onder de loep nemen. Zowel op het album als live worden ze ondersteund door het ijzersterke kwartet van Marsalis met pianist Joey Calderazzo, contrabassist Russell Hall en drummer Justin Faulkner. Hiermee schitterden ze al op de afgelopen editie van North Sea Jazz in een afgeladen Amazon zaal en komen tijdens Transition nog een keer overdoen!

Steve Coleman ‘Reflex’ Trio 
​Dat Steve Coleman het niet zoekt in de traditionele jazz hoek wordt meteen duidelijk met het trio dat hij om zich heen heeft verzameld. Bassist Anthony Tidd produceerde albums van onder meer Black Eyed Peas, Pink en Macy Gray en drummer Sean Rickman speelde onder meer in de bands van Maxwell en Meshell Ndegeocello. Zelf begon altsaxofonist Coleman zijn cariere in de jaren ‘80. Inspiratie kwam oorspronkelijk van de “traditionals” als John Coltrane en Charlie Parker, maar ondertussen had Coleman ook grote interesse in een nieuw, opkomend genre: hip-hop. Samen met onder andere Cassandra Wilson en Greg Osby stond hij aan de voet van het opkomende M-Base collectief, een groep Afro-Amerikaanse artiesten, dansers en dichters die over de jaren een belangrijke stempel drukten op de jazzscene in Brooklyn. Verwacht van zijn ‘Reflex trio’ een veelzijdige mix van deze diverse invloeden!

Mulatu Astatke
Astatke wordt gezien als de vader van de Ethiopische jazzmuziek. De 72 jarige vibrafonist, percussionist en bandleider werd geboren in Ethiopië en wist door zijn studies in Engeland en Amerika overal ter wereld inspiratie op te doen. Hij speelde met grote namen als Duke Ellington maar kreeg pas internationale bekendheid onder zijn eigen naam met de soundtrack voor de film Broken Flowers (2005). Daarmee bevestigde Astatke een welverdiende cultstatus, maar ook mede door de vele samples die gebruikt werden in nummers van onder andere Kanye West, Nas en Madlib. Astatke brengt op Transition een acht koppige band met zich mee, waarmee ze de verbinding zoeken tussen traditionele Ethiopische muziek en de jazz.

Thundercat
Jazz en soul werden er bij Thundercat van jongs af aan met de paplepel in gegoten. Zijn vader Ronald Bruner Sr speelde als drummer met The Temptations, Diana Ross en Gary Bartz, zijn broer Ronald Bruner Jr met grootheden als Stanley Clarke en Wayne Shorter. Thundercat zelf maakte eerst een uitstap naar de metal/hardcore-hoek als bassist van Suicidal Tendencies, maar wist na het verlaten van de band in 2012 snel een solocarrière op te bouwen. Hij sloeg de handen ineen met electronicaproducer Flying Lotus op het album Cosmogramma (2010) en is sindsdien samen met Flying Lotus één van de sleutelfiguren in de crossover tussen elektronische muziek en jazz. Onder zijn eigen naam heeft hij inmiddels twee soloalbums en een EP uitgebracht op Flying Lotus' label Brainfeeder en een nieuwe plaat is onderweg!

José James
Met zijn lenige stem en feilloze gevoel voor de juiste noot op het juiste moment is Jose James de grote belofte van de hedendaagse gezongen jazz. De Amerikaan verbaasde de muziekwereld in 2008 met zijn debuutalbum The Dreamer, waarop hij een futuristische mix van soul, jazz, hiphop en rock presenteert. Zijn stem klinkt afwisselend als die van Chet Baker, Gil-Scott Heron en Stevie Wonder, maar is ook geïnspireerd door één van zijn grote voorbeelden Billie Holliday. In 2015 verscheen het album Yesterday I Had The Blues, waarop hij een ode brengt aan de legendarische zangeres. Nieuw eigen werk is inmiddels ook opgenomen: op 24 februari verschijnt een gloednieuw album op Blue Note Records.

Christian Scott aTunde Adjuah
Met een Grammy nominatie en twee Edison awards onder zijn naam mag Christian Scott gerust één van de grootste jazzmusici van zijn generatie genoemd worden. Hij werkte door de jaren heen samen met onder meer Prince, Marcus Miller en Thom Yorke (Radiohead). Doorbraak onder zijn eigen naam kwam met het album ‘Yesterday You Said Tomorrow’ (2010), bekroond door de BBC tot “The Best jazz album in 50 years”. De inhoud van de set die hij op Transition komt spelen houdt hij nog even geheim, maar met de muzikanten die hij deze avond meeneemt staan er ongetwijfeld veel verassingen en wervelende improvisaties te wachten.

GoGo Penguin - Koyaanisqatsi Live Score
Helaas moest GoGo Penguin op de afgelopen editie van Transition hun set vroegtijdig afbreken vanwege ziekte van één van de bandleden. De band vond dat ze nog “unfinished business” op het festival hadden en keren daarom in 2017 terug! De band toerde afgelopen jaar veelvuldig met het op Blue Note verschenen album Man Made Object (2016), maar spelen op Transition een bijzonder project: livesoundtrack onder de documentaire Koyaanisqatsi. Deze cultfilm van regisseur Godfrey Reggio (met muziek van Philip Glass) is een hypnotiserende film over de relatie tussen mens, natuur en technologie. Terwijl de film op groot scherm wordt vertoond in de Grote Zaal speelt GoGo Penguin live een nieuwe soundtrack die ze hebben geschreven geïnspireerd door de documentaire.

Miles Mosley
Miles Mosley is onderdeel van de West Coast Get Down, een jazzcollectief uit Los Angeles dat zich maandenlang in de studio hebben opgesloten voor sessies met steeds wisselende bandleiders. Het eerste resultaat van de in totaal zo’n 170(!) opgenomen nummers was te horen op Kamasi Washington’s inmiddels klassieke driedubbelaar The Epic. Het volgende deel is begin dit jaar uitgebracht met bassist Miles Mosley als bandleider op het album Uprising. Op deze plaat, waar Kamasi Washington ook weer de saxofoonpartijen voor zijn rekening neemt, gooit Mosley het over een andere boeg met een mix van funk, rock en jazz. Zelf zegt Mosley dat zijn nieuwe werk het beste live tot zijn recht komt in popzalen in plaats van traditionelere jazzzalen  “because we hit hard”. Verwacht dus een opzwepende liveshow in Ronda!

Metropole Orkest met Reinier Baas & Ben Van Gelder
Net als afgelopen editie met het kwartet van Yuri Honing openen we ook de komende editie van Transition in de Grote Zaal met het beste wat de Nederlandse jazz te bieden heeft. Op Transition gaan gitarist Reinier Baas en saxofonist Ben van Gelder de samenwerking aan met het veelzijdige Metropole Orkest onder leiding van Christian Elsässer. Baas en Van Gelder deelden de afgelopen jaren meer dan 150 keer het podium,  onder meer met het project ‘The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble’, wat door de Volkskrant “Het hipste en spannendste jazzbandje van Nederland” werd genoemd. Tijdens Transition delen ze het podium met het voltallige Metropole Orkest, marktleider onder de non-klassieke orkesten.

Phronesis
“Look out for Phronesis – they might change your life” aldus BBC over het Deens/Britse trio. In april 2016 bracht de band hun zesde album Parallax uit, dit keer opgenomen in de fameuze Abbey Road studio. Door de minimale bezetting van piano, bas en drums komen alle instrumenten ruimschoots aan bod en wisselen gecomponeerde spannende en bovenal complexe stukken af met improvisatie. Bovenal komt de band volgens oprichter Jasper Høiby het beste tot zijn recht op het podium!

Jeff Parker
Gitarist Jeff Parker is vooral bekend als bandlid van Tortoise, één van de grondleggers van het post-rock genre. Met een mix van jazz, krautrock en minimal music stond de band aan de wieg stonden van een nieuw genre.  Maar ook onder zijn eigen naam is Jeff Parker verantwoordelijk voor een aantal spannende releases. Toen hij bezig was met de opnames van het album van Makaya McCraven, één van de ontdekkingen van deze editie van Transition, wist diens label International Anthem te strikken voor een eigen album. Written In Music over deze plaat: “Een album dat meer dan zijn voorgaande werk zijn brede interesse in muziek, en jazz in het bijzonder, blootgeeft. Zo volslagen eigen in vorm en uitwerking is The New Breed één van de meest intrigerende jazz albums die je dit jaar zult horen.”

Tigran Hamasyan - Ancient Observer
De Armeense pianist Tigran Hamasyan groeide op in Armenië, woonde vervolgens 10 jaar in Los Angeles en woont sinds kort weer in zijn geboorteland. Onderweg kwam hij in aanraking met verschillende culturen en zeer uiteenlopende muziekgenres, die hij samensmelt in zijn composities. Als tiener werd hij al ontdekt door grootheden als Herbie Hancock, Chick Corea en Brad Mehldau en brak uiteindelijk door met zijn solo-album A Fable. Door de jaren heen trad hij regelmatig op als trio, maar gaat op Transition terug naar zijn roots met een solooptreden in Hertz. “Hamasyan is een volbloed virtuoos, iemand die geen enkele technische beperking lijkt te kennen.” aldus Trouw!

Op de hoogte blijven van al het jazzaanbod in TivoliVredenburg? Schrijf je in voor de jazznieuwsbrief!

Zie ook