zaterdag 26 maart 2016

Transition Festival 2016

TivoliVredenburg i.s.m North Sea Jazz

geweest
15:00
zaal open
programma

Ibrahim Maalouf Red & Black Light
Avishai Cohen Trio
Robert Glasper Experiment

Peter Brötzmann, Eric Revis & Nasheet Waits

Tord Gustavsen feat. Simin Tander

Mark Guiliana Jazz Quartet

GoGo Penguin

Jungle By Night

Yuri Honing Acoustic Quartet

Nik Bärtsch’s Mobile
KING
Logan Richardson

 

Bachar Mar-Khalifé

Makaya McCraven

Sons of Kemet

De Beren Gieren

Eric Revis Trio feat. Kris Davis

TEMKO
Reinier Baas & Jesse van Ruller
+ many more

locatie
TivoliVredenburg
zaterdag 26 maart 2016

Transition Festival 2016

TivoliVredenburg i.s.m North Sea Jazz

geweest

De deuren gaan om 15:00 uur open. 

Op 26 maart vindt de eerste editie van Transition plaats, een gloednieuw jazz & beyond festival in samenwerking met North Sea Jazz. In totaal zullen zo’n 20 artiesten op de vijf podia en plein 5 staan. 

Jazz is in beweging. In het nieuwe millennium is een duidelijke kentering gaande. De iconen van de vorige eeuw en de grondleggers van de jazz zijn nagenoeg van het toneel verdwenen en nieuwe helden winnen snel terrein. Het zijn 'Transition Years'. Sinds jaar en dag evolueert jazz, waarbij vele genres en culturen de muziekvorm hebben geïnspireerd. De muziek is wijd verspreid over de wereld en versmolten met andere genres. De vraag 'is dit nog wel jazz?' is niet relevant meer. Het festival Transition wil avontuurlijke muziek brengen waar ruimte is voor improvisatie en experiment. 

Een van de bruggenbouwers van deze eeuw is de Libanese trompettist Ibrahim Maalouf. Zijn avontuurlijke jazz kan alle kanten op gaan, getuige zijn twee nieuwe albums. Waar zijn het album Kalthoum voornamelijk bestaat uit akoestische jazzcomposities, verkent hij op het album Red & Black Light juist weer wereldmuziek. Op Transition keert hij als één van de headliners terug naar de Grote Zaal die hij twee jaar geleden al op eigen kracht wist uit te verkopen. 

De Israelische/Amerikaanse contrabassist Avishai Cohen vestigde zijn naam van 1996 tot 2003 in de band van Chick Corea, maar is vervolgens onder zijn eigen naam doorgestoten tot één van de grootste namen in de jazz. Op zijn laatste wapenfeit From Darkness (2015) gaat hij weer terug naar de basis; een ijzersterke akoestische plaat. Op Transition wordt hij bijgestaan door pianist Omri Mor en drummer Daniel Dor.

Naast een concert samen met zijn eigen trio staat contrabassist Eric Revis tijdens Transition ook op het podium samen met Peter Brötzmann en Nasheet Waits. De Duitse saxofonist Peter Brötzmann mag inmiddels de 70 hebben bereikt, nog altijd staat hij bekend als één van de grootheden van de Europese geïmproviseerde muziek. De Amerikaanse drummer Nasheet Waits maakt deze allstar line-up compleet!

De Amerikaanse drummer Mark Guiliana wist furore te maken door de ritmesectie in bands van onder meer Avishai Cohen (bass) en Brad Mehldau voor zijn rekening te nemen. Op het album Family First, de eerste plaat met zijn kwartet, presenteert hij een subliem akoestisch geluid, waar traditionele hardbop, elektronische en geïmproviseerde muziek continu kruisen.

Op zijn nieuwe album Desire zoekt de Nederlandse saxofonist Yuri Honing het gevoel van verlangen op. Zowel live als op dit album wordt Yuri Honing bijgestaan door een aantal topmuzikanten: Wolfert Brederode op piano, drummer Joost Lijbaart en de IJslandse/Nederlandse bassist Gulli Gudmundsson. 

Met zijn akoestische groep Mobile verlegt de Zwitserse pianist Nik Bärtsch de grenzen binnen zowel de klassieke muziek als de jazz. Repetitieve patronen uit de minimal music worden afgewisseld met de vrijheid van geïmproviseerde jazz. De intensiteit van zijn liveshows wordt versterkt door bijzondere bijbehorende multi-mediale visuals. 

Het trio Gogo Penguin gaat terug naar een traditionele bezetting met piano, bas en drums, maar speelt met invloeden uit electronica, trip-hop en zelfs modern klassiek juist een hedendaags jazzmengsel. Recentelijk tekende de Britse band op het legendarische Blue Note label.

De Noorse pianist Tord Gustavsen is één van de boegbeelden van de hedendaagse Noorse jazz. “Hij raakt de toetsen liefst bijna verontschuldigend aan” schreef de Volkskrant al over zijn laatste plaat Extended Circle. Subtiliteit is het sleutelwoord. Met zijn nieuwe trio vormt hij een bijzonder project samen met drummer Jarle Vespestad en de Afghaans-Duitse zangeres Simin Tander. Tord en Simin hebben samen met een Afghaanse dichter samen gewerkt om traditionele Noorse gezangen te vertalen in Pashto (Afghaans). Begin 2016 verscheen het album What Was Said op ECM.

Het R&B trio King (bestaande uit de tweeling Paris en Amber Strother en Anita Bias) was eerder te horen op Robert Glasper’s album Black Radio, maar bracht in februari eindelijk hun debuutplaat uit. Rolling Stone nam niet voor niets het trio begin dit jaar op in hun maandelijkse rubriek “10 new artists you need to know”.

“When I heard his first record, I was like “Man, how does everyone sleep on this guy” aldus Pat Metheny over Logan Richardson. Deze ontdekking resulteerde in een nauwe samenwerking want Metheny neemt op Richardson’s nieuwe album Shift de gitaarpartijen voor zijn rekening! 26 februari verschijnt het album op Blue Note, waarbij hij op Transition voor het eerst in Nederland zijn nieuwe werk presenteert.

Bachar Mar-Khalifé komt uit een uiterst muzikale familie; zijn vader is de legendarische Luit-speler Marcel Khalifé, terwijl zijn broer Rami Khalifé momenteel furore maakt met zijn band Aufgang (twee jaar geleden op Pitch Festival). Hij combineert in zijn muziek Arabische muziek met moderne, westerse klassieke muziek, gecombineerd met messcherpe maatschappijkritische teksten.

De carrière van Makaya McCraven begon in de hiphop, maar zonder deze invloeden achter zich te laten ging hij onder zijn eigen naam verder als jazzcollectief. Op het eerder dit jaar verschenen debuutalbum In This Moment is de “groove” het sleutelwoord. 

Sons of Kemet speelt in een vrij unieke bezetting, bestaande uit een saxofoon, tuba en twee drummers. Met een mix van jazz, brass, dub en Caribisch en Afrikaans creëert de band een stuwend ritmisch geheel.

Met releases van onder meer STUFF., Dans Dans, Taxiwars en De Beren Gieren mag gerust gezegd worden dat 2015 een broeiend jaar was voor de Belgische jazzscène. Het jazztrio De Beren Gieren rondom multi-instrumentalist Fulco Ottervanger vertrekt vanuit een klassieke drum/bas/piano bezetting, maar zit al snel “ergens op de wip tussen knallende jazz en verfijnde klassiek, tussen rebellie en intelligentie” (aldus Enola.be). Zowel de muziek als de uitspraak van de naam zullen in 2016 ongetwijfeld internationaal wat los maken!

“Eric’s sound is the sound of doom; big, thick, percussive” Aldus Branford Marsalis over Eric Revis. Hij werkte samen met onder meer Peter Brötzmann, Kurt Rosenwinkel en Betty Carter, maar heeft inmiddels als bandleider ook vier albums op zijn naam staan. Op Transition deelt Eric Revis het podium met de Canadese pianiste Kris Davis (ook te horen op zijn meest recente album City of Asylum) en drummer John Betsch. 

TEMKO maakt “Mixed minimal chamber metal”, aldus hun website. Deze op papier wat vreemde combinatie is het resultaat van verrassende composities tussen een (modern) klassiek gitarist, een metalbassist, een jazzpianist en een slagwerker. De gemeenschappelijke deler is de liefde voor de “minimal music”. De band is vernoemd naar origamikunstenares Florence Temko, bekend om haar transparante constructies die nooit ongrijpbaar worden.

Met Reinier Baas en Jesse van Ruller op één podium haalt Transition twee absolute gitaarmeesters in huis. Sinds 2010 is Baas bandleider van The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble, door de Volkskrant benoemd to de "hipste en meest opwindende jazzband van Nederland". Jesse van Ruller won in 1995 als eerste Europeaan de Thelonious Monk Award en speelde samen met grote jazznamen zoals Pat Metheny en George Duke. 

Het 8-koppige Broken Brass Ensemble uit Leeuwarden brengt een stukje New Orleans naar Transition! Met hun aanstekelijke mix van brass, hiphop, funk en balkan brengen ze iedere zaal in beweging. Het ensemble staat bekend om brassvertolkingen van bekende popnummers als Thrift Shop (Macklemore & Ryan Lewis) en Marilyn Monroe (Pharell Williams), maar bracht eerder dit jaar ook hun debuutalbum Brasshopper uit met eigen werk. 

Voorafgaand aan hun optreden op Transition's moederfestival North Sea Jazz zal de Belgische formatie STUFF. ook de Pandora zaal tijdens Transition afsluiten met een “late night” show! Zelf omschrijven ze zich als een instrumentale cycloop die je meeneemt op een reis vol “mashed up grooves” en eclectic sounds. Een mix van (moderne) jazz, hiphop en electronica met invloeden van John Coltrane, Flying Lotus, Herbie Hancock, Kraftwerk en alles daar tussen in.

Gary Bartz speelde samen met o.a. Donald Byrd, Pharoah Sanders en Miles Davis maar scoorde in de jaren '70 ook zelf een gigantische hit met het nummer Music Is My Sanctuary. De altsaxofonist (en soms ook te horen op klarinet) maakte in deze periode regelmatig uitstapjes naar funk en fusion maar is inmiddels weer teruggekeerd naar traditionele jazz, getuige ook zijn laatste albums die een ode brengen aan John Coltrane en Woody Shaw. Op Transition speelt hij met zijn kwartet met Barney McAll op piano, James King op bas en Greg Bandy op drums.

Eind mei verschijnt het nieuwe album The Traveller van Jungle by Night bij V2 Records, maar nu al een voorproefje van al dat nieuwe materiaal op Transition. Na optredens op alle grote Europese festivals, Japan, Montreal Jazz en Rough Trade in New York, is dit een meer dan waardige, en vooral feestelijke afsluiting van het programma in de Grote Zaal. Jungle by Night is scherper geworden, meer to the point. De blazers schuren, de Hammond schreeuwt en zingt en de beats stuwen de zaak nog altijd voort en voort. Een aanstekelijke mix van Arabische funk, een goede vleug Afrika, hiphop, rondom één gemeenschappelijke deler… die onmiskenbaar jazz is.

Cloudnights presents
Op Plein 5 en in Club Nine zet Transition in samenwerking met UJazz, de Utrechtse vereniging voor jazzmusici, de lijn voort van de wekelijkse CloudNights in TivoliVredenburg. Spannend jazzprogramma waar jong naast oud staat, modern en traditioneel elkaar kruisen en het gehele muzikale jazz-spectrum van bebop tot freejazz aan bod komt. Op dit programma staan in Club Nine: het nieuwe project Jazz | Not Jazz van Teus Nobel, het project Lighthouse van pianist/componist Gideon van Gelder en een duo optreden van Jesse van Ruller & Reinier Baas. En op plein 5: het Utrechtse experimentele jazztrio Dimami, Boy Akih rondom Monica Akihary en Niels Brouwer en Tom Beek opent met zijn nieuwe kwintet Zhivago (met drummer Mark Schilders, bassist Stefan Lievestro, gitarist Martijn van Iterson en supertalent Timothy Banchet op piano).

Zie ook