menu zoeken
Naar agenda
zaterdag 6 april 2019

Transition Festival 2019

55,52

Prijzen zijn inclusief servicekosten en garderobe.

programma

Michel Camilo & Tomatito, Metropole Orkest & Donny McCaslin feat. Jason Lindner, Melanie de Biasio, Bugge Wesseltoft/Dan Berglund/Magnus Öström – Rymden, 50 Years of ECM met Enrico Rava Sextet, Mathias Eick Quintet, Shai Maestro Trio, Wolfert Brederode Trio, Kit Downes en Elina Duni (solo), Kamaal Williams, Jonah Nilsson, Theon Cross Fyah, Bob Reynolds Quartet, Nubya Garcia, Erik Friedlander’s Throw A Glass feat. Uri Caine, MiXMONK (Joey Baron, Bram de Looze & Robin Verheyen), Chris Potter Circuits Quartet feat. Craig Taborn, Tim Lefebvre & Justin Brown, Joachim Kühn – The Melodic side of Ornette Coleman, Ashley Henry, Philipp Rüttgers, Utrechtse Jazz Archipel performing Carla Bley, Beraadgeslagen, Sun-Mi-Hong Quintet en Sanne Rambags Trio. Meer namen volgen.

aanvang
15:30
locatie
TivoliVredenburg

Naast de reguliere ticketverkoop is er een combiticket beschikbaar voor Transition festival 2019 en het concert van Branford Marsalis Quartet op 17 maart voor €85! Klik hier om het combiticket aan te schaffen.

Transition werd (naast o.a. North Sea Jazz) door 3VOOR12 benoemd tot een van de “vijftig belangrijkste festivals van Nederland” en is na drie edities niet meer weg te denken uit het Nederlandse festivallandschap. Op 6 april 2019 verwelkomt TivoliVredenburg weer enkele duizenden jazzliefhebbers uit het hele land, op zoek naar nieuwe, favoriete musici binnen de jazz en geïmproviseerde muziek. Meer informatie over de artiesten is te vinden op transitionfestival.nl.

Lees hieronder alles over de line-up tot nu toe:

 • Michel Camilo & Tomatito

  Twee legendes uit de latin jazz op één podium! Michel Camilo maakte naam als pianist bij Tito Puente en Paquito D’Rivera en later met zijn eigen jazztrio, Tomatitio leerde het vak bij meester Paco De Lucia. Eind jaren ’90 begon een langdurige samenwerking, waar inmiddels drie albums uit voort zijn gevloeid. De laatste, Spain Forever, staat vol met spannende interpretaties van Charlie Haden, Ennio Morricone, Erik Satie, Chick Corea en Django Reinhardt. Op het podium gaat deze diversiteit en virtuositeit samen met een hoop speelplezier. Of zoals Jazzism schreef over hun concert op North Sea Jazz in 2013, de laatste keer dat ze in Nederland te zien waren, “Ook later in de set speelden ze als vier handen op een buik: sterk ritmisch, strak melodieën dubbelend en altijd elkaar de ruimte gevend om te improviseren. Jazz van de bovenste plank.”

  Michel Camilo – piano
  Tomatito - gitaar

 • Melanie de Biasio

  De Belgische zangeres Melanie De Biasio is een eigenzinnige artieste die op virtuoze wijze laveert tussen jazz, electronica en pop. Met haar Nina Simone-achtige stemgeluid en originele composities (haar ep Blackened Cities (2016) bestaat uit een nummer van 25 minuten) mag ze vele boegbeelden tot haar fans rekenen. Zoals BBC Radio-dj Gilles Peterson, die haar een van de meest opwindende artiesten in de jazzwereld noemt, maar ook Radiohead-drummer Phil Selway en Jools Holland. In 2017 verscheen haar nieuwe album Lilies, dat door Written in Music wordt beschreven als 'een erg eigenzinnig album waarmee ze het bewijs levert van integriteit en een artistiek rijpingsproces'.

  Melanie de Biasio – vocals/fluit
  Aarich Jespers – drums/percussie
  Axel Gilain – bas/gitaar/backing voacls
  Matthieu Van – piano/synths/backing vocals

 • Metropole Orkest & Donny McCaslin

  Tenorsaxofonist Donny McCaslin was in de jazzkringen al langer bekend als fenomenaal bandleider, maar kreeg bredere aandacht door David Bowie’s laatste album Blackstar, waar hij samen met medejazzmusici als Jason Lindner en Mark Guiliana een grote rol op speelde. De onuitwisbare indruk die Bowie op hem maakte als bandleider tijdens de opnames van Blackstar nam McCaslin mee als inspiratie voor zijn nieuwe album Blow, waar rock, electronica en jazz op samen komen. Ook het grootse denken van Bowie zal ongetwijfeld indruk gemaakt hebben, want op Transition speelt McCaslin werk van zijn nieuwe album samen met het voltallige Metropole Orkest. Daarnaast spelen nog een aantal interessante musici uit zijn eigen kring mee, zoals toetsenist Jason Lindner, die furore maakte met zijn eigen project NOW vs NOW.

  Metropole Orkest
  Donny McCaslin – sax
  Jason Lindner – keys

 • Bugge Wesseltoft, Dan Berglund & Magnus Öström: Rymden

  De Noorse pianist Bugge Wesseltoft werd begin jaren ’90 bekend door zijn laidback nujazz, maar maakte daarna vele uitstapjes. Zo speelde hij traditionelere jazz met Jan Garbarek, zocht hij samen met technoproducer Henrik Schwarz de vrijheid op van elektronische muziek en verkende hij solo neoklassieke werken. Maar een opzwepend pianotrio mistte nog op zijn CV, vandaar een gloednieuw project genaamd Rymden. Naast Wesseltoft staan op het podium niemand minder dan Dan Berglund en Magnus Öström, twee oerleden van het Zweedse Esbjörn Svensson Trio. Tien jaar na het tragische overlijden van Esbjörn Svensson wordt zijn sound door dit nieuwe trio springlevend gehouden. Het debuutalbum verschijnt in februari, hun Nederlandse livedebuut in april op Transition!

  Bugge Wesseltoft – piano, keys
  Dan Berglund – bas
  Magnus Öström – drums

 • 50 years of ECM Records program

  Het Duitse platenlabel ECM staat al 50 jaar aan de top van de modern gecomponeerde jazz en klassieke muziek en hun artiesten zijn graag geziene gasten in TivoliVredenburg. Vandaar een uitgebreid programma om het ECM jubileumjaar te vieren met het sextet van de Italiaanse trompettist Enrico Rava, een show in het teken van zijn tachtigste verjaardag, de Noorse trompettist Matthias Eick, de recent op ECM getekende pianist Shai Maestro, organist Kit Downes die op het orgel van de Grote Zaal speelt, zangeres/pianiste Elina Duni met een solo optreden en van eigen bodem het trio van Wolfert Brederode.

 • Theon Cross Fyah

  Uit de spannende Britse jazzscene springt een naam met een bijzonder instrument; tubaspeler Theon Cross. Twee keer was hij op Transition te zien met zijn band Sons of Kemet (met o.a. Shabaka Hutchings in de gelederen), maar net als vele van zijn Britse collega’s heeft hij ook onder zijn eigen naam een band samengesteld. In 2015 werden we al warm gemaakt met een ep’tje Aspirations, maar binnenkort verschijnt ook een full length, met in de gelederen Nubya Garcia en Moses Boyd, beiden geen onbekenden op Transition.

  Theon Cross – tuba
  + line-up tbc

 • Kamaal Williams

  Met slechts één album op hun naam viel het duo Yussef Kamaal in 2017 alweer uit elkaar. Het rouwproces duurde echter niet lang want toetsenis Kamaal Williams pakte meteen door met een nieuw trio onder zijn eigen naam. Eerder dit jaar verscheen The Return, een plaat die verder gaat waar Yussef Kamaal gestopt was; een vurige blend van jazz, funk, soul en Britse garage en brokenbeats. Met zijn soepele grooves met complexe beats zoekt Kamaal Williams de verbinding tussen Britse collegas als Shabaka Hutchings en het werk van Flying Lotus en Thundercat aan de andere kant van de oceaan.

  Kamaal Williams – keys
  Josh McKenzie – drums
  Pete Martin – bas

 • Jonah Nilsson

 • Erik Friedlander’s Throw A Glass feat. Uri Caine

  Friedlander bespeelt een instrument dat helaas maar weinig te horen is in de jazz; cello. De Amerikaanse cellist is waarschijnlijk het meest bekend van zijn werk met avantgardeicoon John Zorn, maar houdt er ook een interessante carrière als bandleider op na. Zijn nieuwste wapenfeit is het kwartet Throw A Glass, samen met drie andere prominenten uit de New Yorkse scene; Uri Caine op piano, Mark Helias op bas en Ches Smith op drums. Op het debuutalbum Artemisia van deze bezetting staat de “brain bending, mind-altering substance” absinth centraal. Volgens Friedlander staat het album vol met “hypnotic meditations on obsessions, and tracks that chase euphoria”

  Erik Friedlander - cello
  Uri Caine - piano
  Mark Helias - bass
  Ches Smith - drums​

 • Nubya Garcia

  Naast Ashley Henry staat dit jaar nog een spannende Londense jazznaam op het programma; tenorsaxofoniste Nubya Garcia. Garcia is een spin in in het web in deze scene; zo speelt ze op maar liefst vijf van de negen tracks op de compilatie We Out Here, die werd samengesteld door Shabaka Hutchings. De jazz van Garcia is een blend van de gospel, latin en soul die ze vanuit huis mee kreeg en de grime, garage en dub uit het Londense nachtleven. Dit leverde onder meer de spannende ep When We Are op.

  Nubya Garcia – sax
  + tbc

 • Bob Reynolds Quartet

  De Amerikaanse saxofonist Bob Reynolds toerde de afgelopen jaren intensief met Snarky Puppy en John Mayer, maar wist tussendoor ook nog acht albums onder zijn eigen naam uit te brengen. Begin dit jaar verscheen het album Quartet, zijn tweede album met een “traditioneel” jazzkwartet. Deze bezetting toerde al een paar jaar samen en waren op het podium zo goed op elkaar ingespeeld dat ze besloten dit album in de studio voor publiek op te nemen, wat het geheel een organisch geluid geeft. Wie overigens verder benieuwd is naar Reynolds’ werkwijzen kan zich abonneren op zijn inmiddels befaamde Youtube kanaal, waar hij met enige regelmaat een kijkje achter de schermen geeft!

  Bob Reynolds – sax
  + tbc

 • Ashley Henry

  De afgelopen jaren waren op Transition al enkele interessante namen uit de Britse jazzscene te zien zoals Shabaka and the Ancestors, Sons of Kemet en Binker & Moses. Die lijst krijgt dit jaar aanvulling met enkele nieuwe gezichten, waaronder pianist Ashely Henry. Henry (1991) is van de nieuwe generatie jazzartiesten die zijn invloeden haalt uit zowel hiphop (Madlib, J Dilla) als de jazzgrootmesters (Thelonius Monk en Herbie Hancock). Dat leverde het groovende album Ashley Henry’s 5ive (2016) en de ep Easter (2018) op. Eind dit jaar volgt een nieuw album!

  Ashley Henry – keys
  + tbc

 • Steve Lehman Trio

  Saxofonist Steve Lehman heeft met zijn trio, kwintet, kwartet én octet bijna alle gangbare jazzbezettingen onder zijn hoede en kan hij om de zoveel tijd van project switchen om optimaal gebruik te maken van zijn creativiteit. In 2012 verscheen voor het eerst een trioalbum, Dialect Fluorescent, waar binnenkort vervolg aan komt. In januari duikt het trio (Damión Reid op drums en Matt Brewer op bas) samen met special guest Craig Taborn de studio in voor nieuw werk.

  Steve Lehman - sax
  tbc - bas
  Damion Reid - drums

 • Joachim Kühn solo

  De Duitse pianist Joachim Kühn wordt binnenkort 75 en viert dit met een solotournee. Door de jaren heen speelde hij met grote internationale namen als Billy Cobham, Michael Brecker, Archie Shepp en Joe Henderson, Nederlandse musici als Jan Akkerman en Pierre Courbois en bracht hij een aantal prachtige solowerken uit. Centraal tijdens deze solotournee staat het werk van saxofonist Ornette Coleman, waarmee hij onder meer de inmiddels befaamde liveplaat Colors: Live from Leipzig (1996) uitbracht. Verwacht dus werk van een legende door een legende!

 • MiXMONK (Joey Baron, Bram De Looze & Robin Verheyen)

  De Amerikaanse slagwerker Joey Baron (John Zorn/Bill Frisell) bundelt in dit trio zijn krachten met de twee grootste Belgische talenten van de jongste twee generaties: saxofonist Robin Verheyen en pianist Bram De Looze. Robin is in Nederland gekend door zijn aandeel in het Narcissus quartet en samen met Tom Barman in TaxiWars, Bram vooral door LABtrio. Naar aanleiding van de eeuwviering van de geboortedag van de grote Thelonious toerde het trio in 2017 met Monk-repertoire, waaruit een langdurige samenwerking voortvloeide. In maart 2019 verschijnt het debuutalbum van dit trio met naast stukken van Monk ook eigen materiaal.
  Joey Baron – drums
  Bram de Looze – piano
  Robin Verheyen – sax

   

 • Chris Potter Circuits Quartet feat. Craig Taborn, Justin Brown & Tim Lefebvre

  “Potter is growing into one of the major saxophonists of today. He is an astonishingly confident and full-bodied player and shows prowess on any of his chosen horns, each of which he plays in a muscular post-bop manner that are full of surprising twists,” aldus Penguin Guide to Jazz. Potter is de afgelopen jaren zeer actief bezig geweest als vaste sideman van bassist Dave Holland en onder zijn eigen naam op ECM. Waar zijn ECM werken vooral concentreerden op akoestische jazz gooit Potter het met een nieuw kwartet over een andere boeg. Met Craig Taborn op fender, Justin Brown op drums en Tim Lefebvre op bas verkent dit trio juist de elektrische hoek. Rondom Transition verschijnt het debuut van deze bezetting!

  Chris Potter – sax
  Craig Taborn – fender rhodes/piano
  Justin Brown – drums
  Tim Lefebvre - bas

 • Young VIPs: Sun-Mi Hong Quintet + Sanne Rambags Trio

  Ook dit jaar biedt Transition weer podium aan de Young VIPs. Deze jaarlijkse tournee met twee jonge, vooruitstrevende bands wordt geselecteerd door de programmeurs van de Nederlandse jazzpodia. Dit jaar zijn dat drummer Sun-Mi Hong en zangeres Sanne Rambags. Voor hun concert op Transition bundelen ze hun krachten, waarbij soms het kwintet, soms het trio, maar nog vaker een mix van beiden op het podium staan.

  Sun-Mi Hong Quintet:
  Sun-Mi Hong - drums
  Alessandro Fongaro - bas
  Young Woo Lee - piano
  Nicolo Ricci - ternorsax
  Alistair Payne – trompet

  Sanne Rambags Trio:
  Sanne Rambags – zang
  + tbc

 • Beraadgeslagen

  Beraadgeslagen is een losgeslagen duo gevormd door Fulco Ottenvanger (De Beren Gieren, STADT) op toeten en Lander Gyselinck (LABTrio. STUFF.) op drums. Het recent verschenen debuutalbum Duizeldorp is al een experimentele mix van jazz, electronica en hiphop, maar vooral op het podium ontpopt het duo zich tot een ontregelde, aanstekelijke en energieke livemachine.

  Fulco Ottenvanger – toetsen
  Lander Gyselinck – drums

 • Philipp Rüttgers – Twists of H.C. Andersen

  De van origine Duitse pianist/componist Philipp Rüttgers mocht afgelopen jaar de prestigieuze compositieoopdracht van North Sea Jazz schrijven en uitvoeren. Dat werd een compositie waarbij de fantasiewereld van sprookjesschrijver Hans Christian Andersen centraal staat. Een project met een kritische kijk op onze huidige samenleving vanuit het perspectief van een sprookje. Dit voert Rüttgers uit samen met de Britse zangeres Heidi Heidelberg, Oene van Geel op viool, cellist Pau Solo Masafrets en Yonga Sun op drums.

  Philipp Rüttgers – piano
  Heidi Heidelberg – vocalen
  Oene van Geel – viool
  Pau Sola Masafrets – cello
  Yonga Sun – drums

 • Utrecht Jazz Archipel performing Carla Bley

  De Utrecht Jazz Archipel is een collectief van negen Utrechtse jazzmusici uit verschillende generaties met uiteenlopende muzikale achtergronden. Op verzoek van Transition, in de lijn van het 50 Years of ECM programma, speelt de Archipel tijdens het festival stukken van de legendarische pianiste Carla Bley. Carla Bley’s muziek is gemakkelijk te herkennen door de combinatie van nauwgezette constructie en schoonheid, maar haar muziek bevat tegelijkertijd ook een non-conformistische tegendraadsheid en humor. De Archipel geeft hun eigen invulling aan een selctie werken uit het enorme oeuvre van Bley, onder meer met classics als Ida Lupino, de ballad Utviklingssang, het humorvolle “Battleship” en recenter werk.

  Ad Colen  - tenor-, sopraan-, baritonsaxofoon
  Kika Sprangers - alt- , sopraansaxofoon
  Marc Scholten – altsaxofoon, basklarinet
  Bert Lochs – trompet, bugel
  Gerben Klein-Willink – trompet, bugel
  Kees Adolfsen – trombone
  Dion Nijland – bas
  Mees Siderius – drums
  Paul Maassen – piano

Op de hoogte blijven van al het jazzaanbod in TivoliVredenburg? Schrijf je in voor de jazznieuwsbrief!

Wellicht vind je ook interessant

zo 17 mrt 2019

An Evening with Branford Marsalis

Transition presents

wo 20 mrt 2019

Mammal Hands

vr 1 feb 2019

Welcome to Night Vale

Welcome to Night Vale 2019 World Tour “A Spy in the Desert”

Cookie

Wij maken gebruik van cookies om je website- bezoek 'slimmer' te maken en omwille van statistieken.

Klik op onderstaande button om hiermee akkoord te gaan.

Akkoord