zondag 19 september 2021

The revolution is female

Hoe stoppen we geweld tegen vrouwen?

geweest
Talks, colleges, festivals en meer

Ons kennis & debatprogramma

19:00
zaal open
20:00
aanvang
21:30
verwachte eindtijd

Tijden zijn onder voorbehoud.

programma

Justine van de Beek
Tessel ter Zweege
Rosa Qaidi
Sabine Meulenbeld
Amira Al Rawi
Ilse Wernink

locatie
zondag 19 september 2021

The revolution is female

Hoe stoppen we geweld tegen vrouwen?

geweest

Geweld tegen vrouwen vindt overal ter wereld plaats. Ook in Nederland geeft 45% van de Nederlandse vrouwen aan slachtoffer te zijn geworden van lichamelijk of seksueel geweld. Hoewel het geweld universeel is, is de aanpak en de gevolgen ervan zijn sterk afhankelijk van de context. Factoren als economische positie, religieuze context en culturele achtergrond bepalen mede de slagkracht van slachtoffers. Wat maakt dat, alle feministische golven ten spijt, dit geweld nog steeds alomtegenwoordig is? En hoe kunnen we slachtoffers het beste ondersteunen?

In dit programma hoor je verschillende perspectieven op dit complexe thema. Rosa Qaidi (activist voor Yezedi-vrouwen) vertelt hoe oorlogsgeweld in het bijzonder Yezedi vrouwen in Irak raakt. Therapeut Sabine Meulenbeld geeft ons inzicht in de belevingswereld van slachtoffers. Met Justine van de Beek (voormalig VN Youth Representive en campaigner) en Ilse Wermink (Pax Gender Team) bespreken we (internationaal) beleid tegen dit geweld en welke strategieën er zijn dit geweld een halt toe te roepen.

Met een performance van danseres Amira Al Rawi en een persoonlijke voordracht van auteur Tessel ter Zweege.

Pax Power to the People
PAX organiseert in de Vredesweek (18 t/m 26 september) de tweede editie van PAX Power to the People, een manifestatie over activisme en solidariteit. Samen met o.a. Natascha van Weezel, Abdelkader Benali en Extinction Rebellion onderzoeken we strategieën van vreedzaam verzet. Van protesteren tot procederen, van grass roots werk tot diplomatie, van theater tot universiteit, van de pleinen van Irak tot onze eigen Dam.

PAX Power to the People Live Streams - Vredesorganisatie PAX

Foto door Mika Baumeister via Unsplash

Zie ook

wo 22 sep 2021

Making Peace with Nature

Hoe leidt klimaatverandering tot conflict?

za 25 sep 2021

ILFU Exploring Stories

Schrijvers, dichters en denkers over de grote thema’s van deze tijd