Zaal open
Inleiding
Aanvang
Verwacht einde
Regulier
Regulier
€ 25,-
CJP
€ 20,-
Inclusief servicekosten.
Programma

Tarik O’Regan Mass Observation
Jan Pieterszoon Sweelinck Cantiones sacrae: Timor Domini principium sapientiae SwWV 179
Mendelssohn Drei Psalmen op.78: Warum toben die Heiden
Bach – Cantate nr. 99 Was Gott tut, das ist wohlgetan: Nr.6 Koraal ‘Was Gott tut, das ist wohlgetan’
Sting Every breath you take (bew. M.Brymer)
Gustav Mahler Ich bin der Welt abhanden gekommen
JacobTV/Jaap Drupsteen Mountain Top

Uitvoerenden

Groot Omroepkoor
Projectensemble Radio Filharmonisch Orkest
Benjamin Goodson dirigent
Anitra Jellema mezzosopraan
Saejeong Kim sopraan
Georgi Sztojanov tenor
Ben Martin Weijand piano

Peter Leung beeld & regie
Jan Pieter Koch programmering
Karsten Stouten techniek
Frouke ten Velden visuals

Ben je 29 jaar of jonger? Dan kun je voor €12,50 naar dit concert. Kijk hier voor meer informatie.

Locatie
Grote Zaal

The Living Room

AVROTROS Vrijdagconcert

incl. servicekosten

Mass Observation van Tarik O'Regan is een unieke compositie voor koor en zes slagwerkers, die onze ambivalente relatie met toezicht door de geschiedenis heen in al zijn vormen verkent. Van God als Big Brother in de werken van Sweelinck, Bach en Mendelssohn, tot de Ik-figuur die zich onttrekt aan de controle van de wereld in Mahler's 'Ich bin der Welt abhanden gekommen'. Dit meeslepende stuk brengt de kracht van geweldloze opstand tegen onrechtvaardige controle naar voren, zoals beschreven in Martin Luther King's beroemde toespraak 'I've been to the Mountain Top'. Laat je meeslepen in deze indrukwekkende muzikale ervaring!

Living Room

Er is tegenwoordig steeds meer technologie in onze levens aanwezig die er voor zorgt dat we beveiligd, gehoord of bekeken worden. We weten dat er overal beveiligingscamera’s hangen om toezicht te houden en dat stelt ons gerust. Maar tegelijkertijd is het ook verontrustend, want Big Brother is Watching You ! We zoeken bescherming, willen controle maar we willen  er ons er ook aan kunnen onttrekken en er niet door onderdrukt worden. We koesteren onze privacy.

In deze Living Room worden koorwerken uitgevoerd uit heden en verleden die allemaal te maken hebben met dit onderwerp en waarin  de verschillende aspecten van veiligheid, toezicht en de onderdrukking door  Big Brother  aan bod komen.

Mass Observation

Mass Observation van Tarik O’Regan  is een meditatieve compositie, bijna in de vorm van een mis,  voor koor en 6 slagwerkers op teksten van Angie Dickinson, Virginia Woolf, Oscar Wilde en anderen waarin onze ambivalente relatie met toezicht door de geschiedenis heen  in al zijn gedaantes wordt bezongen.

In de stukken van Sweelinck, Bach en Mendelssohn figureert  God als Big Brother. Hij is degene bij wie we kunnen schuilen, op wie  in zijn alwetendheid wij blindelings kunnen vertrouwen maar voor wie we ook moeten buigen  en die we moeten vrezen, want zijn toorn kan vreselijk zijn. In ‘Ich bin die Welt abhanden gekommen’ van Mahler heeft de Ik-figuur zich totaal onttrokken aan de controle van de wereld en leeft alleen in zijn eigen gecreëerde, verstilde hemel. Mountain Top van Jacob TV voor koor, slagwerk  en video op tekst van de beroemde toespraak I’ve been to the Mountain Top  van Martin Luther King gaat over opstand tegen toezicht en controle wanneer dat leidt tot onrechtvaardigheid en ongelijkheid maar wel op een geweldloze manier. Aan het eind van de speech speculeert hij over zijn mogelijke dood en krijgen zijn woorden een voorspellende lading.

 

Korting vanaf vier concerten
Bij dit concert kun je 15% korting ontvangen door voor vier of meer klassieke concerten tegelijk kaarten aan te schaffen. Kijk hier hoe het werkt.

Zie ook

Wagner, Bruckner & Pärt

AVROTROS Vrijdagconcert