dinsdag 19 maart 2019

The Instant Composers Pool and Improvisation Beyond Jazz

Concert & boekpresentatie

geweest
19:30
zaal open
20:00
aanvang

Tijden zijn onder voorbehoud.

uitvoerenden

Michael Moore altsax / klarinet
Ab Baars tenorsax / klarinet
Wolter Wierbos trombone
Guus Janssen piano
Mary Oliver (alt)viool
Ernst Glerum bas
Han Bennink drums
Tobias Delius saxofoon / klarinet

locatie
dinsdag 19 maart 2019

The Instant Composers Pool and Improvisation Beyond Jazz

Concert & boekpresentatie

geweest

In 1967 stond Han Bennink samen met pianist/componist Misha Mengelberg aan de wieg van het veelzijdige ICP Orchestra, dat tegenwoordig bekend staat als één van de meest creatieve groepen in de moderne jazz. Mengelberg overleed in 2017, maar zijn composities worden door de verder vrijwel vaste bezetting springlevend gehouden. Deze composities vormen de basis, maar verder klinkt geen enkel ICP concert hetzelfde.

Floris Schuiling deed sinds 2010 onderzoek naar de ICP en schreef een boek over hun geschiedenis en achtergrond in de kunst en cultuur van de jaren ’60, maar ook over de betekenis van “instant composition” en wat deze unieke muziekpraktijk betekent voor ons begrip van improvisatie en creativiteit. Tijdens het concert deelt Schuiling met de musici en enkele gasten materiaal en herinneringen uit de roemrijke geschiedenis van de band.

Deze avond wordt georganiseerd door het Centre for the Humanities (Universiteit Utrecht) in samenwerking met TivoliVredenburg en is mede mogelijk is gemaakt door het Instituut voor Cultuurwetenschappelijk Onderzoek en de onderzoeksgroep Muziekwetenschap.