Zaal open
Locatie
Cloud Nine
Attend
Facebook-event

The Future of Work II

Hoe overleef ik de arbeidsmarkt van de 21e eeuw?

Geweest

Je hebt nu een leuke baan. Maar heb jij die ook nog over vijf jaar? Welke skills heb jij nodig om ook in de toekomst het werk te doen wat je leuk vindt? Daarover gaat The Future of Work II.

Aan het woord is hoogleraar Paul Boselie (Universiteit Utrecht). Om de arbeidsmarkt veerkrachtig en inclusief te maken, zijn werkgevers en werknemers samen verantwoordelijk. Werknemers zullen hun hele leven moeten blijven leren. In de steeds flexibel wordende arbeidsmarkt moet je tegenwoordig opvallen. Door ergens heel goed of slim in te zijn. Door sociale skills. Of gewoon door lef te tonen. Hoe zit dat eigenlijk met jou? En kun je jezelf trainen voor de nieuwe arbeidsmarkt? Ook werkgevers moeten aan de bak, aldus Boselie. Als de huidige ontwikkelingen één ding laten zien, is dat de focus op enkel winst (met bijhorende stagnerende lonen) niet houdbaar is. Succesvolle ondernemingen in de toekomst zijn ondernemingen die menselijk kapitaal vooropstellen en een duidelijke visie op hun maatschappelijke bijdrage hebben.

Na het vlammende betoog van Boselie gaat hij onder leiding van Daniëlle Arets in gesprek met Mei Li Vos (voormalig Tweede Kamerlid en bestuurder Alternatief voor Vakbond), Edwin van Korlaar (commercieel directeur IT-bedrijf Xcellent) en vertegenwoordigers van de Nationale Denktank.

Over de sprekers

Paul Boselie is Professor in Strategisch Human Resource Management aan het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap van de Universiteit Utrecht. Hij scheef een handboek over Human Resource Management (HRM) dit behoort internationaal tot de meest gebruikte HRM handboeken in het bachelor onderwijs. Binnen het veld houdt hij zich bezig met vraagstukken zoals: Hoe kunnen we het beste uit medewerkers halen? Welke vormen van aansturing zijn het meest effectief in specifieke organisaties? En welke rol kunnen werkgevers en netwerken van werkgevers spelen bij de vormgeving van sociaal en HR beleid voor kwetsbare medewerkers?

Mei Li Vos was tot maart 2017 namens de Partij van de Arbeid lid van de Tweede Kamer voor ongeveer 5 jaar. In de Tweede Kamer voerde ze het woord over zzp'ers, MKB beleid, wetenschap en innovatie en het kansspelbeleid. Waar ze zich vooral voor in wilde zetten was inkomenszekerheid. Naast haar rol in de politiek is Vos medeoprichter van Alternatief voor Vakbond (AVV). De AVV richt zich specifiek op de belangen van jongeren, mensen met flexibele contracten en zzp'ers.

 

Edwin van Korlaar is commercieel directeur bij Xcellent, een IT-bedrijf uit Amersfoort. Xcellent heeft 75 medewerkers en ontwerpt, bouwt en beheert IT-infrastructuren voor middelgrote organisaties. In 2017 werd Xcellent verkozen tot het Meest Vitale bedrijf van de Provincie Utrecht.

 

Over de reeks
In drie programma’s geven de Utrechtse professoren Joop Schippers (arbeidseconomie - 2 november), Paul Boselie (strategisch HRM - 18 januari) en Belle Derks (sociale psychologie - 15 maart) hun eigen visie op de toekomst van werk. Zo kijken we onder andere naar de grote macro-economische ontwikkelingen in Nederland en Europa, de werknemer van de 21e eeuw en de man-vrouwverhoudingen op de arbeidsmarkt. Na afloop gaan de wetenschappers met experts uit de journalistiek, politiek en het bedrijfsleven in gesprek.