woensdag 4 september 2019

Temko & Slagwerk Den Haag

Club Fluxus - Ondoordringbare geluidsmuren, ondersteund door abstracte visuele projecties

geweest
19:30
zaal open
20:15
aanvang
21:45
verwachte eindtijd
uitvoerenden

Temko:
Enric Monfort slagwerk
Ryoko Imai slagwerk
Frank Wienk slagwerk
Wiek Hijmans gitaar
Pete Harden gitaar

Oerknal
o.l.v. Gregory Charette

Catchpenny Ensemble

programma

Aart Strootman W.A.L.L (wereldpremière)
Clara Iannotta Nieuw Werk (wereldpremière) (jurylid Gaudeamus Award 2019)

locatie
woensdag 4 september 2019

Temko & Slagwerk Den Haag

Club Fluxus - Ondoordringbare geluidsmuren, ondersteund door abstracte visuele projecties

geweest

Er zijn bij dit concert enkel zitplaatsen. Er is vrije plaatskeuze.

Componist en gitarist Aart Strootman won in 2017 de Gaudeamus Award om zijn bijzondere en inspirerende klankuitvindingen. Met het winnen van de Award kreeg hij de opdracht een gloednieuw werk te schrijven. Tijdens dit openingsconcert van de Gaudeamus Muziekweek 2019 gaat dit ambitieuze werk , getiteld W.A.L.L, in première. Een reflectie op de terugkeer van 'de muur' in deze politiek roerige tijden, waarin firewalls, Wall Street en Amerikaanse douanemuren ons (onbewust) continu confronteren met grenzen. In de tweede helft van de avond speelt Oerknal een gloednieuw werk van Clara Iannotta, jurylid voor de Gaudeamus Award 2019.

W.A.L.L is een stuk voor microtonale buisklokken, gitaren en glazen marimba's, allemaal zelf gebouwd door Aart Strootman. Met deze zelf gebouwde instrumenten trekt Strootman ongehoorde, ondoordringbare geluidsmuren op, ondersteund door abstracte visuele projecties. Het stuk wordt uitgevoerd door het eigenzinnige trio TEMKO, waar Strootman zelf deel van uit maakt. Het drietal beweegt zich vrij tussen gecomponeerde muziek, minimal, ambient, progrock en improvisatie. De bezetting is voor dit concert uitgebreid met leden van Slagwerk Den Haag en gitaristen Hijmans en Harden.

In de tweede helft van de avond speelt Oerknal een gloednieuw werk van Clara Iannotta, jurylid voor de Gaudeamus Award 2019. Deze Italiaanse componiste is sterk geïnteresseerd in de fysieke kant van muziek. Speciaal voor het eigenzinnige Nederlandse ensemble Oerknal, dat een even grote voorliefde heeft voor muziek als directe, lichamelijke ervaring, schreef ze een nieuw stuk. Vanavond beleeft het zijn wereldpremière. Vooraf en tussen de concerten door speelt het Catchpenny Ensemble speciaal nieuw werk op de roltrappen en door het gebouw verspreid. De avond trapt af met een preview van een documentaire over Aart Strootman.

Dit concert maakt tevens deel uit van de concertreeks Club Fluxus. Fluxus, letterlijk: ‘vloeibaar’ of ‘voortdurend veranderd’, is een serie in Club Nine. In deze reeks concerten staan componisten, jonge ensembles en musici centraal die representatief zijn voor de laatste ontwikkelingen in de nieuwe muziek. De componisten zijn er, indien mogelijk, zelf bij en vertellen over hun eigen werk. De opzet is informeel en kleinschalig, het publiek zit als het ware bovenop de uitvoerders.

Op de hoogte blijven van al het jazzaanbod in TivoliVredenburg? Schrijf je in voor de jazznieuwsbrief!

Zie ook