vrijdag 20 december 2019

Stille Nacht am Silbersee

Bezinning met Glenn Helberg

geweest
19:15
zaal open
20:00
aanvang
21:15
verwachte eindtijd

Tijden zijn onder voorbehoud.

uitvoerenden

Silbersee
Romain Bischoff muzikale leiding
Raphael Vanoli gitaar
Glenn Helberg tekst

Zangers:
Jennifer van der Hart
Fanny Alofs
Łukasz Wilda
Maciej Straburzynski

programma

Muziek van Johann Sebastian Bach, Franz Liszt en Raphael Vanoli

locatie
vrijdag 20 december 2019

Stille Nacht am Silbersee

Bezinning met Glenn Helberg

geweest

De Kersttijd is een tijd van stilstand en bezinning. Het is nog steeds koud en donker buiten, maar de dagen worden voorzichtig al weer wat langer en op Kerstavond vieren we de geboorte van het licht. Na eerdere edities met schrijvers Arthur Japin (2017) en Anna Enquist (2018) nodigt Silbersee voor de derde keer een ‘wintergast’ uit voor een stemmig en meditatief programma, een alternatieve middernachtmis.

Deze keer is dat psychiater en activist Glenn Helberg. Hij werd geboren op Curaçao en studeerde geneeskunde en psychiatrie in Nederland. Helberg zet zich al jarenlang in voor de positie van de Antillianen in Nederland. Dat deed hij eerder als voorzitter van de belangenorganisatie Ocan, en recentelijk ook als lijstduwer van de partij Bij1. Ook in dit programma zal zijn visie op discriminatie en ongelijkheid als een rode draad door zijn teksten heen lopen.

Het muzikale fundament van dit programma wordt gevormd door een reeks Bach-koralen, juweeltjes van vierstemmige componeerkunst, waarbij Bach met minimale middelen het grootste effect bereikt. De vier zangers van Silbersee worden bijgestaan door gitarist, componist en improvisator Raphael Vanoli. Hij bespeelt zijn instrument op de meest diverse en onconventionele manieren en roept daarbij een volkomen nieuwe rijkdom aan klanken op, die nu eens versmelten, dan weer contrasteren met de wereld van Bach. Vanoli begeleidt de zangers in de koralen, maar trekt hen ook mee in zijn geheel eigen magische en indringende klankwereld.

Fotocredits: © Bénédicte Kurzen & Sanne De Wilde / NOOR