Zaal open
Verwacht einde
Programma

Sjostakovitsj Eerste Celloconcert
Brahms Derde Symfonie

Uitvoerenden

Radio Filharmonisch Orkest
Dima Slobodeniouk dirigent
Sol Gabetta cello

Locatie
Grote Zaal

Sol Gabetta speelt Sjostakovitsj

Live op NPO Radio 4

Geweest

Het AVROTROS Vrijdagconcert van 5 februari 2021 vindt in verband met de maatregelen rondom het coronavirus helaas zonder publiek plaats. Ook is het programma aangepast. Dit concert is vanaf 20.15 uur wel live te beluisteren op NPO Radio 4.

De oorspronkelijke solist van vandaag, Truls Mørk, is net te oud om als jonge cello-god door het leven te kunnen gaan. Begrijpelijk dat hij het beter vond om in Noorwegen te blijven en te wachten op betere tijden. Maar opnieuw is AVROTROS erin geslaagd om een minstens gelijkwaardige vervanger te strikken: Sol Gabetta, die de beroemdste dirigenten en orkesten om haar strijkstok windt en door Volkskrant-recensent Frits van der Waa ooit werd omschreven als een ‘speelbeest uit Argentinië’. Ze portretteert in Sjostakovitsj’ Eerste Celloconcert de componist zelf: eerst zijn uitgewerkte muzikale handtekening (de Duitse nootjes D-eS-C-H = d-es-c-b = Dmitri Schostakowitsch), waarna lyriek met wat stekels volgen, eenzaamheid en verlatenheid, een joods melodietje en een lekker opzwepend slot waarna je denkt: waar heb ik nou precies naar geluisterd? En het hele werk als een thriller met vijf dubbele bodems direct opnieuw wilt beluisteren.
Van die laatste overweging heb je na het beluisteren van Brahms’ Derde Symfonie geen last. Na de laatste maten voelt het alsof je ruim een half uur bij een knappend haardvuurtje hebt gezeten met een fijn glas wijn dan wel een opbeurend potje thee en goed gezelschap. Tijd om lekker weg te dommelen, even weg van de boze buitenwereld.

Zie hier het programmaboekje met alle details over het concert.