zondag 4 maart 2018

Reichs Six Pianos, Bartók, Liszt & Schnittke

Severin von Eckardstein & Akoesticum Talent Programme

geweest
16:00
aanvang

Tijden zijn onder voorbehoud.

uitvoerenden

Deelnemers Akoesticum Talent Programme 2018
Jean-Bernard Pommier dirigent
Severin von Eckardstein piano

programma

Bartók Piano Sonata
Reich Six Pianos
Schnittke Concert voor piano en strijkorkest
Liszt Malédiction (versie voor strijkorkest)

locatie
zondag 4 maart 2018

Reichs Six Pianos, Bartók, Liszt & Schnittke

Severin von Eckardstein & Akoesticum Talent Programme

geweest

Severin von Eckardstein
De Duitse pianist Severin von Eckardstein speelde in 2017 voor de zesde keer in de serie Meesterpianisten van Het Concertgebouw en behoort tot de absolute wereldtop. Hij wordt geroemd om zijn natuurlijke spel. Ondanks zijn uitzonderlijk technische uitvoering, is “techniek” het laatste woord dat in je op komt wanneer je hem hoort spelen. Naast de meer traditionele werken waarmee hij bekendheid kreeg, zoekt hij graag het experiment op. De perfecte solist om jonge talenten van het Akoesticum Talent Programme aan te koppelen. Hij opent deze avond solo met de pianosonate van Bartók.

Akoesticum Talent Programme
Tijdens het Akoesticum Talent Programme (ATP) worden veelbelovende conservatorium-musici uit heel Europa een week lang ondergedompeld in kamermuziek op het hoogste niveau. De musici maken bij aankomst in Nederland kennis met elkaar, en werken als nieuwe “ad-hoc” ensembles in een week tijd toe naar een concerttour onder bezielende leiding van gevestigde musici en docenten. Deze snelkookpan van kamermuziek zorgt voor een speciale sfeer waarin de musici en docenten 24/7 samenwerken aan een unieke samenspel-ervaring, met de nadruk op het experiment.

Slotconcert
Het slotconcert op 4 maart vormt het hoogtepunt van 10 dagen masterclasses, try-outs en concerten voor en door de deelnemers. De ATP-musici spelen een gedurfd programma, met voor de pauze een sterrol weggelegd voor de zes deelnemende pianisten. Samen voeren zij Steve Reichs Six Pianos uit; een minimalistische werk met een verraderlijke simpliciteit in ritmische patronen. Met iedere pianist op een eigen vleugel ligt voor hen de uitdaging in het samenspel.
Na de pauze begeleidt het ATP-strijkorkest, aangevuld met musici van het Nationaal Jeugd Orkest, Severin von Eckardstein in Schnittkes Concert voor piano en strijkorkest. Met haar duistere expressiviteit vormt dit werk een mooie opmaat voor het virtuoze slotstuk: het zelden uitgevoerde Malédiction in strijkorkestversie van Liszt.

 

 

 

 

 

Bekijk de aftermovie van het Akoesticum Talent Programme 2016 voor een impressie: