donderdag 9 mei 2019

Sheherazade Uitgelegd

Maestro Jules Onthult

geweest
19:30
zaal open
20:15
aanvang
22:15
verwachte eindtijd

Tijden zijn onder voorbehoud.

uitvoerenden

Het Gelders Orkest
Jules van Hessen dirigent & gastheer

programma

Rimski-Korsakov Sheherazade

locatie
donderdag 9 mei 2019

Sheherazade Uitgelegd

Maestro Jules Onthult

geweest

Maestro Jules onthult, legt uit en kruipt in de huid van…
Maestro Jules van Hessen is uitvinder van een nieuw genre: het Onthullingsconcert. Vanaf de dirigentenbok en tussen de orkestleden duikt hij in de muziek en ontrafelt de wanhoop, euforie en alles daartussen die licht ontvlambare componisten voelden toen ze hun meesterwerken op papier zetten. Voor de pauze gaat het doek op voor anekdotische noten en menselijke details van beroemde orkestwerken, ondersteund door visuals en muziekvoorbeelden. Na de pauze klinkt het hele werk in al zijn glorie.

De sprookjesachtige muziek roept beelden op van Bagdad, de stoere Sindbad, een sadistische sultan en bovenal de betovering van de geheimzinnige Shehera- zade. Zij is door de sultan ter dood veroordeeld, maar dankzij haar bedwelmend mooie stem en haar vertelkunst weet ze haar executie telkens een dag uit te stel- len. Haar stem komt uit de klankkast van een viool, waardoor het sprookje ook een half vioolconcert is. Rimski-Korsakov bracht een geïdealiseerde oriëntaalse wereld tot leven. Sheherazade werd een rage tot in alle uithoeken van Europa.

Op de hoogte blijven van al het aanbod klassieke muziek in TivoliVredenburg? Schrijf je in voor de nieuwsbrief klassiek!