woensdag 21 oktober 2020

Science Session #5 | Ethische dilemma's in coronatijd

Interview met medisch ethicus Annelien Bredenoord

geweest
Talks, festivals, colleges en meer

Ons kennis & debatprogramma

20:00
aanvang
21:30
verwachte eindtijd

Tijden zijn onder voorbehoud.

woensdag 21 oktober 2020

Science Session #5 | Ethische dilemma's in coronatijd

Interview met medisch ethicus Annelien Bredenoord

geweest

Bekijk deze sessie hier terug:

"Tijdens de coronacrisis werd iedereen een ethicus." Dit zijn de woorden van hoogleraar Ethiek van Biomedische Innovatie en Eerste Kamerlid Annelien Bredenoord. Immers, we maken iedere dag lastige keuzes waarin we verschillende belangen tegen elkaar opwegen. 'Ga ik op bezoek bij vrienden, of blijf ik, met het oog op de volksgezondheid, zoveel mogelijk thuis?' Bij ethische dilemma's vechten verschillende belangen en plichten om voorrang. Een perfecte uitkomst is er nooit. Maar een zorgvuldige afweging, is het minste wat we kunnen doen.

Als medisch-ethicus buigt Bredenoord zich normaliter over nieuwe biomedische technologieën, zoals organoïden (driedimensionale stamcellen die een orgaan kunnen vervangen), de ethiek van embryo-onderzoek of het gebruik van algoritmes in de zorg. Tijdens de coronacrisis deden zich acute dilemma's voor, zowel op micro- als op macroniveau. Wie heeft er recht op een schaars IC-bed? Of op beschermende middelen? En wie is er bevoegd op ingrijpende beslissingen te nemen, die miljoenen mensen beperken in hun bewegings- en ondernemingsvrijheid? Tijdens deze Science Session praten we met Bredenoord over deze en andere ethische dilemma's.

Science Sessions: wetenschappers in tijden van corona
Ondanks de coronacrisis, staat de wetenschap niet stil. Onze behoefte aan kennis is misschien wel groter dan ooit. Nieuwe kwesties komen aan het licht, terwijl andere juist onderbelicht raken. Wat houdt wetenschappers momenteel bezig? Beïnvloedt de huidige situatie hoe ze naar de wereld kijken? En welke vragen moeten juist nu worden gesteld?

Vanuit onze Pandora Foyer spreekt Erwin Maas, programmamaker bij Studium Generale Universiteit Utrecht, de komende tijd wetenschappers over kwesties die ons allemaal aangaan.

Eerdere sessies over aanraking, droogte en de veranderende arbeidsmarkt, kun je terugkijken via de YouTube-pagina van TivoliVredenburg